Back to Top
Zaterdag 29 Feb
86419 users - nu online: 931 people
86419 users - nu online: 931 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:







lengte: 7 min. Printervriendelijke Pagina  
EuroPride: 23 juli keert Roze Zaterdag terug naar Amsterdam


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 08 juli 2016

This article is also available in English
lengte: 7 minuten


Roze Zaterdag keert terug naar Amsterdam! Dit jaar ongeveer een maand later dan de traditionele laatste zaterdag van juni, namelijk op 23 juli. De reden hiervoor is dat de jaarlijkse homo-manifestatie dit jaar het startschot geeft voor vijftien dagen EuroPride, een evenement dat sinds 1992, toen 100.000 bezoekers naar Londen trokken, jaarlijks in een andere Europese stad wordt georganiseerd.

De gaststad heeft doorgaans een gevestigde Gay Pride Parade of de homogemeenschap neemt er een belangrijke plaats in. Het initiatief EuroPride opnieuw naar Amsterdam te halen, ondanks het financiële debacle dat de organisatie van het evenement in 1994 in Amsterdam opleverde, werd genomen door D66, die steun voor het plan vond bij VVD, Groenlinks en de PvdA. In oktober 2012 werd een motie voor het plan bij de gemeenteraad ingediend en door alle fracties aangenomen.

Organisatoren van de Amsterdam Gay Pride vlogen vervolgens naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, om Amsterdam te vertegenwoordigen bij de EPOA (European Pride Organizers Association). De leden hiervan kozen unaniem voor de organisatie van EuroPride 2016 in Amsterdam. Toen het initiatief EuroPride naar Amsterdam te halen politiek serieuze vormen begon aan te nemen, zei gemeenteraadslid Gerolf Bouwmeester van D66 tegen Het Parool: “Op kleinere prides in andere landen verdubbelde het publiek soms wel vier keer door het etiket ‘EuroPride.’ In Amsterdam zal dit niet snel gebeuren, wel kan het zijn dat er een iets ander publiek op afkomt. Een publiek dat zich meer inzet voor de mensenrechtenstrijd van de HLBT-gemeenschap.”
 
Foto (c) Erik Verheggen
Of deze verwachting bewaarheid zal worden moeten we afwachten, maar het is wel een intentie van de organisatoren. Lucien Spee, de directeur van de organisatie, meent namelijk: “De Amsterdam Gay Pride was het altijd al, maar is de afgelopen jaren steeds meer echt uitgegroeid tot een festival met een sterke inhoudelijke boodschap.” Als thema voor EuroPride is daarom gekozen voor “Join our freedom, feel free to join us!,” waarover Spee zegt: “Met deze boodschap wil de Amsterdam Gay Pride Europese landen, waar mensen nog niet zichzelf kunnen zijn, vrij kunnen leven of waar mensenrechten onder druk staan, oproepen zich bij onze denkwijze en vrijheden aan te sluiten. Daarnaast worden mensen in Europa opgeroepen om naar Amsterdam te komen, om samen de vrijheid te vieren en zich vrij te voelen in een land waar je je zelf kan zijn en mag houden van wie je wilt. Essentieel is om blijvend aandacht te vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van HLBTI’s in het bijzonder.”


De straat op!


De eerste keer dat in Amsterdam een homo-demonstratie werd gehouden was op 25 juni 1977 en die trok ongeveer 2000 deelnemers. Voor de laatste zaterdag van juni was gekozen ter herinnering aan de rellen die in het laatste weekend van 1969 waren uitgebroken bij de Stonewall Inn te New York, nadat de politie daar een inval had gedaan. In plaats van zich gedwee naar de hardhandig overgebrachte eisen van de zogenaamde wetshandhavers te voegen, mepten enkele nichten en potten terug, en anderen sloten zich al snel bij hen aan.

Nu was dit in de Verenigde Staten niet de eerste keer dat de politie weerstand werd geboden, maar deze Stonewall-rellen werden het jaar daarop in enkele Amerikaanse steden herdacht met een demonstratie waarin aandacht voor de rechten van homo’s werd geëist. Dit initiatief werd vervolgens in steeds meer steden opgepakt, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook daarbuiten. De reden dat de eerste Amsterdamse homo-demonstratie op 25 juni 1977 werd gehouden was echter niet uitsluitend ter herinnering aan de rellen te New York.

De directe aanleiding vormde de homohatende agitatie van de puriteins-christelijke voormalige schoonheidskoningin Anita Bryant, die met haar organisatie Save our Children fanatiek in het strijdperk trad tegen wetgeving die discriminatie van homo’s verbood. Zoals Bryant stelde: “Als moeder weet ik dat homo’s biologisch geen kinderen kunnen voortbrengen; daarom moeten ze onze kinderen rekruteren.” En ook: “Als homo’s rechten krijgen toegekend, moeten we vervolgens rechten geven aan prostitué’s en aan mensen die met Sint-Bernards slapen en aan nagelbijters.”

Ondanks dit absurdisme, want waarom zouden hoeren geen rechten hebben?, vond Bryant’s campagne veel weerklank in de Verenigde Staten, maar door de toegenomen militantie van de homogemeenschap ook een onstuitbare stroom protestacties. Waaronder de betoging in Amsterdam.

Sommige mensen vragen zich af waarom een Amerikaans incident, want meer waren de Stonewall-rellen niet, decennia later nog steeds wereldwijd herdacht moet worden, terwijl de meeste landen toch hun eigen gedenkwaardige homohistorische gebeurtenissen hebben. Zo vond ongeveer een halfjaar voor de Stonewall-rellen, op 21 januari 1969, op het Binnenhof in Den Haag de eerste homo-demonstratie in Nederland plaats. Deze was georganiseerd door de Federatie Studenten Werkgroepen Homoseksualiteit en trok zo’n honderd studenten, die zich verzetten tegen artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht, dat een discriminerende (vijf jaar hogere) leeftijdsgrens voor homoseksuele contacten voorschreef. Het artikel werd in 1971 afgeschaft.

Dat toch wordt gekozen voor de jaarlijkse herdenking van een Amerikaanse gebeurtenis heeft ongetwijfeld in belangrijke mate te maken met het feit dat de weersverwachtingen in juni heel wat beter zijn dan in januari.


Van het Vondelpark naar de Dam


Bij de Roze Zaterdag dit jaar worden heel wat meer mensen verwacht dan in 1977 de straat op trokken. Er is dan ook een veel uitgebreider programma, dat op 23 juli om 11.00 uur begint in het Vondelpark, Amsterdam’s meest bekende park, dat een lange nachtelijke geschiedenis heeft als spannende ontmoetingsplaats voor vaak anonieme homosekscontacten. Deze zaterdag gebeurt alles echter in de volle openbaarheid. Het park kleurt roze!

Verschillende soorten activiteiten staan op het programma, waaronder sport, theater, kunst en een diversiteit aan optredens:  het hoofdpodium is het Open Lucht Theater, waar traditiegetrouw wordt begonnen met een oecumenische kerkdienst (over acceptatie en seksuele diversiteit). De jonge talenten van theatergroep BuitenSpelen tonen vervolgen hun kunnen bij een opvoering van het toneelstuk Oude Tantes. Natuurlijk zijn er ook vele kunstenaars en dj’s te verwachten, onder wie “The Voice” Jennie Lena, jazz/funk band Gare Du Nord en de one-and-only “Pink Saturday Diva” Anita Meyer.

De jaarlijkse Regenboogmarkt heeft een eigen plaats in het Vondelpark, waar een verscheidenheid aan bedrijven en organisaties uit de homogemeenschap een eigen kraam hebben. Het programma in het Vondelpark duurt tot 21.00 uur.

foto (c) Erik VerheggenOm 19.00 uur begint daar echter de Pride Walk, waarmee wordt beoogd een duidelijk signaal af te geven tégen homofobie en vóór de strijd voor tolerantie en respect. Iedereen heeft namelijk altijd en overal het recht zichzelf te zijn, en de organisatoren roepen dan ook iedereen op zich aan te sluiten bij de Pride Walk om hun solidariteit te laten blijken. De Pride Walk voert de deelnemers door het centrum van Amsterdam en eindigt op de Dam, waar om 18.00 uur een feest is begonnen om de dag uitbundig af te sluiten. Tot middernacht krijgt iedereen volop de gelegenheid te feesten en gezamenlijk vrijheid, tolerantie, acceptatie en de liefde te vieren.

De Dam is op zondag 24 juli ook het podium voor een spectaculair Mensenrechtenconcert. Het fameuze plein zal van  16.00 tot 23.00 uur volledig worden overgenomen om ondersteuning voor gelijke rechten overal ter wereld tot uitdrukking te brengen, zodat ieder mens uiteindelijk kan houden van wie hij wil. Het is de bedoeling dat duidelijk wordt wat we hebben te vieren, wat er is bereikt en voor wie en welk land we nog op moeten komen als het gaat om vrijheid in de liefde. Tijdens het concert zal een verscheidenheid aan kunstenaars optreden, die worden ondersteund door het New Amsterdam Orchestra.

Het Mensenrechtenconcert wordt dit jaar mede geproduceerd door presentator en programmamaker Sipke Jan Bousema, één van de ambassadeurs van EuroPride 2016. Bousema zegt over zijn inzet: “Voor mij is Pride het feest van de vrijheid. Ik voel me hier in Amsterdam vrij om te zijn wie ik wil zijn en dat gevoel wil ik graag delen. In mijn documentaire Strijders voor de Liefde heb ik gezien hoe het is om als homo te leven in landen als Oeganda of Kroatië.” Tijdens het concert op de Dam “gaan we gaan laten zien hoe we aan onze vrijheid gekomen zijn. Join us in our freedom!,” aldus Bousema.

Deze grote manifestaties op 23 en 24 juli vormen het begin van vijftien dagen waarin meer dan driehonderd activiteiten van een zeer divers karakter worden georganiseerd. Het complete programma is te vinden op www.pride.amsterdam en in het 124 pagina’s tellende tijdschrift JOIN dat speciaal ter gelegenheid van EuroPride is uitgebracht, en natuurlijk op pride.gayamsterdam.com.  













GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

EuroPride: 23 juli keert Roze Zaterdag terug naar Amsterdam

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 10 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp







In het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020





















bottom image




Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren






© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media