Back to Top
Maandag 17 Feb
86414 users - nu online: 1137 people
86414 users - nu online: 1137 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Schietpartij homoclub Orlando wellicht geen hatecrime


door Redaktie in Algemeen , 02 juli 2016
lengte: 6 minuten


Bij de schietpartij in de Amerikaanse stad Orlando van 12 juni zijn zeker vijftig personen om het leven gekomen en 53 mensen gewond geraakt. Er waren in totaal zes trauma-chirurgen aan het werk om de slachtoffers te helpen. De vraag is in hoeverre hier sprake is van een hatecrime, of van de zoveelste typisch Amerikaanse shoot-out.

De Amerikaanse recherchedienst FBI onderzoekt de zaak als een terreuraanslag. President Barack Obama sprak van een "daad van terreur en haat".  Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de daad opgeëist als een aanslag. Dat blijkt uit een bericht van het aan de beweging gelieerde persbureau Amaq. IS zegt dat de schietpartij is uitgevoerd door "een strijder van IS".

Schietpartij

De schietpartij speelde zich af om 2.00 uur plaatselijke tijd in nachtclub Pulse, een plek waar veel homoseksuelen komen. De dader schoot met een automatisch geweer en een pistool en had mogelijk explosieven bij zich. Nadat hij voor korte tijd naar buiten was gegaan en schoten had gelost, keerde de man weer terug om een grote groep mensen te gijzelen. Rond 5.00 uur besloot een arrestatieteam de nachtclub binnen te vallen. Meerdere agenten openden het vuur en schoten de dader dood. Een van de agenten raakte daarbij lichtgewond.

Noodtoestand

Het is de dodelijkste schietpartij ooit die in de Verenigde Staten door een enkele schutter werd uitgevoerd. De burgemeester van Orlando heeft inmiddels de noodtoestand afgeroepen, meldt de Orlando Sentinel.

President Obama heeft de hulp toegezegd van alle overheidsdiensten om de toedracht te onderzoeken. In een toespraak sprak hij zijn steun uit voor de nabestaanden. Ook sprak hij steun uit voor de gemeenschap van homo's, lesbienne's, biseksuelen en transseksuelen  uit. Hij benoemde in een korte verklaring ook de wapenwet die het volgens de president mensen te makkelijk maakt om wapens te kopen.


Onderzoek naar schutter

Volgens Amerikaanse media is de dader de 29-jarige Omar Mateen, een Amerikaan wiens ouders afkomstig zijn uit Afghanistan. De FBI gaf aan dat er op dit moment volop onderzoek wordt gedaan naar de achtergrond en motieven van Mateen, die in Port St. Lucie woonachtig was. De FBI sluit niet uit dat de dader banden had met een jihadistische beweging. De vader van de dader was gelieerd aan de Taliban.

Mogelijk terrorisme

"We hebben aanwijzingen dat dit individu wellicht dergelijke banden had, met die specifieke ideologie," zei een woordvoerder op de eerste persbijeenkomst. "Maar we kunnen dit nog niet met zekerheid stellen."
Het Amerikaanse NBC News meldt op Twitter dat Mateen voorafgaand aan de schietpartij 911 belde en trouw zwoer aan Islamitische Staat. Via een Twitteraccount dat geassocieerd wordt met Islamitische Staat is een foto van Mateen te zien. Volgens Fox News was de dader bekend bij de FBI en stond hij mogelijk op een lijst met IS-sympathisanten.

Dodental

De politie sprak in een eerdere persconferentie van een dodental van rond de twintig. In de tweede persconferentie werd dit aantal door Buddy Dyer, burgemeester van Orlando, bijgesteld naar tenminste vijftig. Het is de tweede grote schietpartij in Orlando dat weekeinde. Een dag er voor werd tijdens een concert in het Plaza Live Theater zangeres Christina Grimmie, bekend van het programma The Voice, doodgeschoten.


Overvolle bloedbank Orlando moesten donoren wegsturenMet 50 doden en meer dan 50 gewonden was de nood voor bloed na de schietpartij groot. De autoriteiten riepen dan ook op om massaal bloed te komen geven, iets waar veel mensen gehoor aan gaven. "Ik werk hier dertien jaar en heb nog nooit zo'n reactie gezien", zegt woordvoerder Pat Michaels van OneBlood. Hij stelt dat de bloedbanken vol zitten. "Het is een beetje te veel, te snel", legt hij uit aan de Orlando Sentinel. Hij benadrukt wel dat de voorraad opnieuw aangevuld zal moeten worden.

Bij de honderden bloedgevers waren ook veel homo- en biseksuelen, die geen bloed mochten geven. In de VS mogen mannen die seksuele betrekkingen hebben met andere mannen pas bloed geven wanneer een jaar geen seks hebben. Eerder was dat nog strikter: toen gold de regel dat homoseksuelen onder geen enkele voorwaarde bloed mochten doneren. Een gerucht dat een bepaalde bloedbank toch donaties van homoseksuelen aanvaardde, werd snel tegengesproken door OneBlood. De bloedbank benadrukt zich aan de federale regels in de VS te houden. De discussie over de invloed die seksuele voorkeur heeft op het doneren van bloed, is na aanleiding van de schietpartij weer opgelaaid in de VS.

Medeleven

Premier Mark Rutte liet op Facebook weten dat hij is geschokt door "de vreselijke berichten uit Orlando". "Heel Nederland leef mee met de families en nabestaanden van de slachtoffers", aldus Rutte. Ook de homobelangenvereniging COC betuigt medeleven met slachtoffers en nabestaanden. "Al die mensen die hun partner, vrienden of familie voor altijd moeten missen. Vermoord, en waarschijnlijk omdat ze LHBT zijn. Dit is niet te bevatten", aldus voorzitter Tanja Ineke.


President Barack Obama heeft aangekondigd te onderzoeken hoe hij zelf de wapenverkoop in zijn land kan beteugelen. Hij verwijt de wapenlobby wetgeving te blokkeren. In de VS vinden met grote regelmaat schietpartijen plaats.


 
Een overzicht van grote schietpartijen sinds 1999:2016: Een 29-jarige man opent in een homoclub in Orlando het vuur. Vijftig mensen komen om het leven en minstens vijftig anderen raken gewond. De dader wordt zelf doodgeschoten door de politie.

2015: In San Bernardino houden twee schutters huis in een verzorgingstehuis. Ze schieten veertien mensen dood en verwonden er tientallen. Het zou gaan om radicale moslims.

2015: Een racistische blanke schutter loopt met een geweer een kerk in Charleston binnen en doodt negen aanwezigen tijdens een gebedsbijeenkomst. President Obama woont de herdenkingsdienst bij omdat hij bevriend was met de predikant.

2015: Tijdens een schietpartij op de universiteit in de Amerikaanse staat Oregon schiet een oud-student negen mensen en zichzelf neer. De dader was afgewezen op een schietclub.

2014: Marysville, Washington. Op een middelbare school opent een scholier het vuur. Er vallen drie doden. De dader pleegt zelfmoord.

2012: Newtown, Connecticut: Twintig kinderen en zes volwassenen worden doodgeschoten op een basisschool in Newtown. De dader pleegt zelfmoord.

2012: Aurora, Colorado. Tijdens de vertoning van nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises in de Amerikaanse stad Aurora schiet de 24-jarige James Holmes, verkleed als de Joker, twaalf mensen dood. Bijna zestig mensen raken gewond

2012: Oakland, Californië: Zeven mensen komen om door een schietpartij op een christelijke universiteit in Oakland.

2011: Tucson, Arizona: Een 22-jarige man begint tijdens een politieke bijeenkomst bij een supermarkt om zich heen te schieten. Zes mensen komen om het leven. Onder de meer dan tien gewonden is het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords.

2009: Fort Hood, Texas. Legerpsycholoog Nidal Hasan opent het vuur op het personeel van een militaire basis, waarbij 13 doden en 42 gewonden vallen.

2008: Covina, California. Een man in een kerstmannenpak richt tijdens de kerst een slachting aan op een familiefeestje bij zijn ex-vrouw. Na een vuurgevecht steekt hij haar huis in brand, en negen mensen komen om.

2007: Omaha, Nebraska. Een 20-jarige schutter schiet zijn machinegeweer leeg in een winkelcentrum. Er vallen negen doden en vijf gewonden.

2007: Blacksburg, Virginia. Een student van de Virginia Tech universiteit schiet op de campus 47 mensen neer, van wie er 32 overlijden. Dit is de meest dodelijke schietpartij in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De dader pleegt zelfmoord.

2006: Nickel Mines, Pennsylvania. Een vrachtwagenchauffeur vermoordt vijf schoolmeisjes op een school voor Amish, en verwondt zes anderen voordat hij zichzelf van het leven berooft.

2005: Brookfield, Wisconsin. Een man richt een bloedbad aan tijdens een kerkdienst, waarbij zeven mensen komen te overlijden.

2002: Washington DC. Een sluipschutter veroorzaakt paniek in de straten van Washington met een serie moorden uit het niets op toevallige voorbijgangers. Tien mensen vinden de dood.

1999: Littleton, Colorado. Twee tieners schieten op Columbine High School twaalf van hun medeleerlingen en een leraar dood en plegen daarna zelfmoord.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Schietpartij homoclub Orlando wellicht geen hatecrime

Redaktie, in Algemeen op 04 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media