Back to Top
Zaterdag 29 Feb
86419 users - nu online: 945 people
86419 users - nu online: 945 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Gezelligheid maar vooral ook serieuze competitie bij homosportclubs


door Sybilla Claus in Health & Body , 01 juli 2016

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


Zo’n dertig sportievelingen verzamelen zich rond de vijver in het Oosterpark. Hier geeft Marleen met de lange benen van atletiekvereniging DGLA (Dutch Gay and Lesbian Athletics) een uur een looptraining. Zij doet dat relaxt en opbouwend, zodat zelfs de hardloophatende verslaggeefster het naar haar zin heeft.

Toch biedt de training ook voldoende uitdaging voor enkele gazelle-achtige leden van DGLA, dat aan de T-shirts te zien alweer vijftien jaar bestaat. Waarom doe jij vandaag mee, vraag ik aan Frank Ebbink van DGLA: “Ik moet wel, want ik organiseer dit vandaag,” lacht hij. Motivatie? Check!

Voor het eerst presenteerden allerlei homosportclubs zich op zaterdag 21 mei in Amsterdam-Oost. Op deze zonnige middag kon je buiten meedoen aan de hardlooptraining of binnen proeven van volleybal, basketbal, yoga, tennis, hockey, squash en zelfverdediging (Krab maga). In totaal sporten zo’n duizend Amsterdammers wekelijks bij een club voor lesbo’s en homo’s.

Nieuw is dat die clubs zich verenigd hebben in een koepel om zichtbaarder te worden en meer leden te trekken, zie www.prideandsports.amsterdam. Bij de deelnemende sportclubs is nu een couponnenboekje aan te vragen waarmee je de rest van het jaar gratis en vrijblijvend bij een van die sporten mee kunt lessen. Behalve de bovengenoemde sporten, kan dat – in alfabetische volgorde - ook bij conditietraining, rugby, waterpolo en worstelen. Op de bank zitten en chips eten, is nog nooit zo saai geweest.

Hieronder vertellen een tennisser, zwemster en bridger over waarom zij voor hun gay club kiezen.Tennis bij Smashing Pink


Yassin Hazzout (25) begon vorig jaar met tennis bij Smashing Pink, ’s werelds grootste GLBTQ-sportclub met zo’n tweehonderdtachtig leden die al twintig jaar bestaat en banen huurt bij Amstelpark, aan de rand van het Amsterdamse Bos. Smashing Pink doet al die tijd al met meerdere teams mee aan de regionale KNLTB-competitie. “Ik had vanaf mijn elfde al vier jaar getennist in De Bilt, en zocht via internet naar een goeie club. Een gayclub, zodat je verbonden bent met mensen met dezelfde geaardheid. Je kunt aantrekken wat je wilt, en tijdens de rally’s lekker schreeuwen wat je wilt. Je krijgt nooit een rare blik.”

Er is wel degelijk verschil met een “gewone” sportclub, vindt Hazzout. “Je krijgt hier vrienden, met wie je uitgaat, een drankje doet. Wij hebben altijd dingen te bespreken, dat is niet zo met hetero’s.” De sfeer bij Smashing Pink vindt hij erg gezellig. “Je wordt als nieuwkomer hartelijk ontvangen, erin getrokken. Er is een groepje beginners, genaamd Tennis Talent, dan speel je onderling wedstrijden, zodat je speelmaatjes hebt en mensen leert kennen. Ik kreeg zelfs een cadeau en begin april is er een ontbijt met andere nieuwe leden, waarna je direct samen speelt.”

Wat zijn jouw tennisambities? “Ik wil altijd winnen, dus het gaat mij zeker ook om de competitie. Eruit halen wat erin zit.” Net als fietsen verleer je tennis nooit. “Dus ik pak mijn eerdere tennisjaren langzaam op.” Kom vooral naar Smashing Pink, roept hij nieuwe leden op. “Hier zijn geen diva’s die maar een beetje aanrommelen. Er wordt hier serieus getennist met leuke mensen.”Gay Swim


Saskia Bosch (51) zwom al regelmatig in het Marnixbad bij haar om de hoek. Door het vele computerwerk had ze nekklachten opgelopen. “Maar altijd maar in je eentje baantjes trekken is saai, je leert niks bij. En het is retedruk op de banentrekuurtjes. Vorige zomer nodigde een vriendin me uit mee te doen aan de Love Swim in de Amstel.”

Dit evenement was opgezet door Gay Swim, een van de homo/lesbo zwemclubs in Amsterdam. “Het water was koud, en het golfde best, maar ik zwom de 750 meter met gemak.” Een coupon om vijf keer gratis mee te lessen bij de vereniging trok haar over de streep. “Eenmaal in het bad was het liefde op het eerste gezicht.” Bosch somt de voordelen op: het is gezelliger met een groep en dankzij de technieklessen leer je veel bij. “Nu kan ik bijvoorbeeld vijfentwintig meter vlinderslag en een goed keerpunt maken.”

De lessen bij Gay Swim vindt ze heel afwisselend. Er zijn diverse trainers, je krijgt mails waarin wordt verteld wanneer wat het aandachtspunt is, zodat je uit de vier zwemopties per week (behalve Marnixbad ook het Sloterparkbad) kunt kiezen.

“Ik zwom al drie jaar alleen. Ik had er nooit bij stilgestaan dat Gay Swim bestaat.” Ze vindt de sfeer heel prettig en open. “Ik ben echt welkom geheten. Ze zeggen gedag, vragen naar je naam.” Aanvankelijk was ze bang dat ze niet goed genoeg zou zwemmen. “Maar er zijn veel niveaus en die krijgen ieder een eigen baan. Er is geen druk om boven je niveau te presteren, maar je kunt wel bijleren.”Bridgeclub Gay Forcing


Mark Koese (51) is lid van de bijna twintig jaar bestaande bridgeclub Gay Forcing, die met zijn honderd leden op zondagmiddagen speelt. Hij is door zijn ouders al op zijn veertiende aan bridge begonnen. “Het is zo leuk omdat het veel elementen heeft. Je speelt met een partner tegen een ander stel. Je spreekt een speciale taal, en gaat vóór het spelen bieden. Hoe hoger je biedt, bijvoorbeeld tien, hoe meer kans je hebt op veel punten.”

Koese probeert het ingewikkelde spel uit te leggen, wat bij deze verslaggeefster niet echt lukt. “Het is rekenen, nadenken, bluffen. Tegenstanders proberen te misleiden, op een slimme manier jouw ‘contract’ spelen, alle tweeënvijftig kaarten in de gaten houden,” licht hij toe.

Gelachen wordt er niet, het is vrij serieus. Vaak ziet Koese “vechtparen.” De bescheiden bridger is zo te horen best goed. Hij geeft dat aarzelend toe. Met een andere, gemengde, club speelt hij mee in de landelijke competitie. Het niveau van Gay Forcing is wat lager, maar daar wordt wel veel gelachen. “Ik vind het er gewoon heel gezellig.” En wie op ouderen valt, is hier aan het goede adres: bij bridge zijn jonkies schaars.Zie www.prideandsports.amsterdam voor meer informatie & een couponnenboekje
waarmee je de rest van het jaar gratis en vrijblijvend bij een van die sporten mee kunt lessen
 

GERELATEERD

Gezelligheid maar vooral ook serieuze competitie bij homosportclubs

Sybilla Claus, in Health & Body op 03 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media