Back to Top
Donderdag 09 Apr
86426 users - nu online: 1036 people
86426 users - nu online: 1036 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Robert De Niro geëerd bij de GLAAD Media Awards in New York


door Hans Hafkamp in Films & boeken , 01 juli 2016

This article is also available in English


We denken dat we Robert De Niro kennen. We kennen hem als Travis Bickle, als Vito Corleone of als verschillende andere gangsters en bad guys, als een filmheld met een stoer gedrag. Het komt daarom voor velen misschien als een verassing dat GLAAD, de organisatie ter bevordering van de gelijkberechtiging van holebi’s en transgenders in de media, de Oscar-winnaar eerde bij de zevenentwintigste jaarlijkse uitreiking van de GLAAD Media Awards in het Waldorf Astoria in New York.

De GLAAD Media Awards geven erkenning aan media die de HLBT-gemeenschap en hun levens op een eerlijke, sociaal verantwoorde en juiste wijze weergeven. De GLAAD Media Awards financieren ook het werk van GLAAD: het vergroten van de verhalen uit de HLBT-gemeenschap en zaken die helpen bij het verkrijgen van steun voor de strijd voor gelijkheid en acceptatie.

De Niro ontving de GLAAD Excellence in Media Award, die wordt uitgereikt aan mediaprofessionals die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de bevordering van gelijkheid en acceptatie. Eerdere ontvangers van de Excellence in Media Award zijn Kelly Ripa, Russell Simmons, Tyra Banks, Judy Shepard, Julianne Moore, Glenn Close, Barbara Walters, Bob en Harvey Weinstein, Diane Sawyer en Vanessa Redgrave.

Robert De Niro (1943) heeft als acteur twee Oscars gewonnen en is al langere tijd bondgenoot van de HLBT-gemeenschap. Onlangs deelde hij het verhaal van zijn homoseksuele vader met het publiek in Remembering the Artist: Robert De Niro, Sr., een documentaire van HBO uit 2014, die werd geregisseerd door Perri Peltz en Geeta Gandbhir.

Hierin vertelt De Niro aandoenlijk over de strijd met zelfacceptatie van zijn vader, die pas op latere leeftijd uit de kast kwam. Voor mensen die de stoere De Niro denken te kennen, is het misschien schokkend om hem te zien huilen en trillen terwijl hij over zijn overleden vader vertelt en uit het dagboek van zijn vader voorleest. Hij deelt de intieme verhalen over zijn vader’s wanhoop over zijn seksuele oriëntatie en zijn stagnerende reputatie als kunstenaar.

Op een bepaald punt in De Niro’s carrière, toen hij de Hollywood-ladders naar de top beklom, deed hij nog een ultieme poging om zijn vader te redden. Zijn vader was ziek in Parijs, waar hij woonde als verkommerend kunstenaar. In een interview met het tijdschrift Out zei Robert De Niro in 2014 het volgende over het project: “Het was mijn verantwoordelijkheid een documentaire over hem te maken. Ik wilde het altijd al doen, maar het kwam er niet van. Toen zei Jane Rosenthal, mijn partner bij Tribeca: ‘We moeten er nu mee beginnen.’ Ik had filmmateriaal van iemand die mijn vader volgde gedurende de jaren zeventig. Dat namen we als uitgangspunt.”

Maar Remembering the Artist: Robert De Niro, Sr. is niet de enige reden waarom De Niro werd geëerd. Naast het feit dat hij actief het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht heeft ondersteunt, heeft hij ook een breder publiek kennis laten maken met HLBT-verhalen.

In 2002 was hij mede-oprichter van het Tribeca Film Festival, dat HLBT-films opneemt in het jaarlijkse filmaanbod en er een typerend bestanddeel van heeft gemaakt. Hij produceerde en acteerde in de film Flawless (1999), die het verhaal vertelt van een man en zijn vriendschap met een transgender vrouw.

In 2007 portretteerde De Niro Captain Shakespeare in Stardust, een romantische fantasie-avonturenfilm. Captain Shakespeare is de aanvoerder van een ruimteschip, en op een dag vangt hij Tristan Thorne en Yvaine in zijn netten. Om zijn reputatie hoog te houden veinst Captain Shakespeare dat hij een gewelddadige ondervrager is. Zijn bemanning weet echter niet dat hij voor de twee lifters als gastheer optreedt. Captain Shakespeare vertelt ze dat hij eigenlijk een travestiet is, die geweld verafschuwt.

Op een gegeven moment wordt hij in een roze jurk en veren boa door zijn aartsvijand betrapt terwijl hij door zijn hut fladdert. Voordat ze zijn schip verlaten, laat de bemanning hem weten dat ze “altijd al dachten dat hij een flodderaar was.” Stardust ontving de GLAAD Media Award voor de categorie Outstanding Film – Wide Release.

De Niro is binnenkort te zien in de boksfilm Hands of Stone. Momenteel filmt hij The Comedian met regisseur Taylor Hackford, en is bezig met de post-productie van Wizard of Lies, waarin hij acteert en waarvoor hij als uitvoerend producent optreedt.

“Met zijn werk ter nagedachtenis van zijn openlijk homoseksuele vader heeft Robert De Niro niet alleen een boodschap van acceptatie van HLBT’s naar buiten gebracht, maar heeft hij ook het publiek voorgelicht over de schadelijke effecten van discriminatie van en vooringenomenheid tegenover HLBT’s,” aldus GLAAD President en CEO Sarah Kate Ellis. “Hij is een onvermoeibare voorvechter die een grote bijdrage heeft geleverd aan het onder de aandacht brengen van HLBT-verhaallijnen die het gesprek aanzwengelen, steun opbouwen en begrip stimuleren.”
 

GERELATEERDMEER VAN HANS HAFKAMPMEEST GELEZEN VAN HANS HAFKAMP

Robert De Niro geëerd bij de GLAAD Media Awards in New York

Hans Hafkamp, in Films & boeken op 03 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media