Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 936 people
86447 users - nu online: 936 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Benoemt Obama de Stonewall Inn tot het 1e nationale monument voor homorechten?


door Hans Hafkamp in Historie & Politiek , 17 juni 2016

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Volgens berichten is president Barack Obama van plan de Stonewall Inn te eren als het eerste nationale monument dat aan HLBT-rechten is gewijd. De bar in Christopher Street in New York’s Greenwich Village was op 28 juni 1969 de locatie van rellen waarbij de clientèle zich ineens hevig teweer stelde tegen één van de invallen die de politie regelmatig deed bij kroegen waar men homo’s vermoedde.

Deze rellen, die enkele dagen aanhielden, gingen de geschiedenis in als een keerpunt in de strijd voor homorechten. Toch was dit niet de eerste keer dat homo’s zich de homofobe toestanden in de horeca niet lieten aanleunen.

Al in april 1965 waren er protesten georganiseerd bij Dewey’s restaurant in Philadelphia, waar men weigerde mensen te bedienen die “onfatsoenlijk gedrag” aan de dag legden, dat wil zeggen mensen die zich “opvallend” kleedden of die anderszins een vleug van “tegennatuurlijke” interesses om zich hadden. Een spontane sit-in was het gevolg en de week daarop verdeelden leden van de Janus Society, een vroege homorechten-organisatie in de “Stad van Broederliefde,” ter plaatse flyers.

Een jaar later, in augustus 1966, ontstonden er rellen bij Compton’s Cafeteria in San Francisco. Dit was een van de weinige gelegenheden waar de aanwezigheid van travo’s en andere seksuele buitenstaanders oogluikend werd toegestaan. Op een gegeven ogenblik begon het personeel echter de politie te bellen met als gevolg dat travo’s en jongenshoeren werden gearresteerd. Die lieten dit niet op zich zitten en een rel brak uit. Veel van de bij deze rel betrokken militante jongenshoeren en straatnichten waren leden van Vanguard, de eerste bekende homojongerenorganisatie in de Verenigde Staten, die een jaar voor de rel was opgericht met hulp van radicale dominees die betrokken waren bij de Glide Memorial Church, vele jaren lang een centrum voor progressief maatschappelijk activisme in San Francisco.

Tien jaar voor de Stonewall-rellen was er in 1959 zelfs al een kleinere rel uitgebroken in Los Angeles, toen de travo’s en jongenshoeren die regelmatig vertoefden bij Cooper’s Donuts en even regelmatig door de politie van Los Angeles werden gemaltraiteerd, terugvochten nadat de politie drie personen had gearresteerd. Onder de arrestanten was John Rechy, die in 1963 als schrijver naam zou maken met zijn autobiografisch geïnspireerde debuutroman City of Night, waarin de seksavonturen van een jongenshoer centraal staan.

Na de arrestaties bekogelden klanten van Cooper’s Donuts de politie met donuts en koffiebekers. De agenten vroegen ondersteuning aan en arresteerden vervolgens enkele relschoppers, waarbij de oorspronkelijke drie arrestanten in staat waren te ontsnappen.

Net als bij de Stonewall-rellen werd ook deze vroegere weerstand tegen de vaak gewelddadige politie-optredens gedragen door jongens van de straat en andere, ook binnen de toenmalige homowereld, gemarginaliseerde groepen. Nichten uit de middenklasse hielden zich natuurlijk verre van zulk subversief gedrag, want dat zou hun rustige leventje diep in de kast alleen maar in de war brengen en voor onrust zorgen.

Het bijzondere van de Stonewall-rellen was echter dat als direct gevolg daarvan enkele kleine homogroepjes in New York zich verbonden tot het Gay Liberation Front en enkele gelieerde groepen, zoals de door Sylvia Riviera in het leven geroepen Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR). Bovendien had de activist Craig Rodwell (1940-1993) - die sinds 1967 de Oscar Wilde Memorial Bookshop, de eerste homoboekwinkel ter wereld, dreef in Mercer Street in Greenwich Village - de luisterrijke inval de rellen een jaar later te herdenken met wat hij oorspronkelijk de Christopher Street Gay Liberation Day noemde, een niet officieel aangemelde demonstratie van Christopher Street naar Central Park. Het aantal deelnemers overtrof alle verwachtingen en het succes ervan leidde al snel tot navolging in andere Amerikaanse steden en vervolgens ook elders in de wereld.

Het nieuws van Obama’s voornemen de Stonewall Inn te eren kwam begin mei van twee anonieme bronnen, die “bekend” zijn met de Obama-regering maar niet geautoriseerd de plannen publiekelijk te bediscuteren. Op 3 mei berichtte het persbureau Associated Press dat de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Sally Jewell en het hoofd van de National Park Service later in de maand naar New York zullen reizen voor een openbare vergadering over de voorstellen, die ook een parkje op Christopher Street en het omliggende gebied omvatten. Vooralsnog wilde het Witte Huis geen commentaar op de berichten geven.

Afgelopen jaar werd de Stonewall Inn al uitgeroepen tot een historisch monument van New York City, de eerste locatie in de stad die een monumentale status kreeg toebedeeld wegens het belang ervan voor de homogeschiedenis. De bar was voordien al tot een “National Historic Landmark” verklaard in 2000, wat betekent dat de kroeg “door de regering van de Verenigde Staten officieel erkend wegens z’n bijzondere historische betekenis” is.

Als Obama zijn veronderstelde voornemen in werkelijkheid omzet en de omgeving van de Stonewall Inn een nationaal monumentale status krijgt toebedeeld dan is het “een beschermd gebied dat [...] op elk landstuk dat de federale regering bezit of controleert in het leven kan worden geroepen door een afkondiging van de president van de Verenigde Staten.”
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN HANS HAFKAMPMEEST GELEZEN VAN HANS HAFKAMP

Benoemt Obama de Stonewall Inn tot het 1e nationale monument voor homorechten?

Hans Hafkamp, in Historie & Politiek op 19 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media