Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 846 people
86447 users - nu online: 846 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Vijftien jaar huwelijk is feest van gelijkheid


door Redaktie in Mode & Lifestyle , 14 juni 2016


Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stapten sinds 1 april 2001 ruim 21 duizend paren van gelijk geslacht in het huwelijksbootje. Het huwelijk werd in 2001 opengesteld door het tweede ‘paarse’ kabinet, na een lange strijd van Gaykrant, COC en talloze politici en activisten.

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld dat het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht. Inmiddels hebben negentien landen het huwelijk opengesteld, waaronder sinds 2015 ook de Verenigde Staten van Amerika.
Op aandringen van het COC verdwenen in 2014 twee ‘weeffouten’ uit het opengestelde huwelijk: lesbische ouders en hun kinderen kregen gelijke rechten en gemeenten mogen geen weigerambtenaren meer aannemen.

De strijd voor gelijke rechten in Nederland met de openstelling van het huwelijk is echter nog lang niet is gestreden. Volgens ILGA Europe staat Nederland op de zesde plaats in Europa waar het gaat om LHBT-mensenrechten.  Zo kent Nederland geen wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie en staat er in de Grondwet geen expliciet verbod op LHBT-discriminatie.


Mannen scheiden het minst

Bij het recht op trouwen komt natuurlijk ook het recht op scheiden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in dit kader een onderzoek uitgebracht waarbij is gekeken naar de stand van zaken rond de huwelijken. Uit deze cijfers blijkt dat een huwelijk tussen 2 mannen het meest succesvol is. Na 10 jaar is ruim 15 procent gescheiden. Bij een huwelijk tussen man-vrouw ligt dit met 18 procent iets hoger.
30 procent huwelijken tussen vrouwen stranden

Lesbische koppels vallen op. Van de 580 koppels die 2005 in het huwelijksbootje zijn gestapt, is ruim 30 procent gescheiden. Naast dat ze sneller scheiden, trouwen vrouwenparen ook sneller en meer dan mannenparen. In de eerste 2 jaar na invoering van het homohuwelijk gingen mannen aan kop maar daarna namen de vrouwen het over. Sindsdien spannen ze de huwelijkskroon.


Maar waarom scheiden lesbische stellen meer?

Nederland is geen uitzondering. Ook in de Scandinavische landen, België en de VS scheiden vrouwenparen bijna dubbel zo vaak. Dit percentage is lastig te verklaren. Mogelijke oorzaken die genoemd zijn

Vrouwen initiëren eerder een scheiding. Bij een man-vrouw scheiding wordt 70 tot 80 procent door de vrouw geïnitieerd. Bij vrouwenparen kan dit effect wellicht versterkt worden. Het COC oppert dat lesbische koppels meer last hebben van discriminatie wat een negatief effect heeft op de relatie. Vrouwen trouwen sneller dan homo- of heterokoppels. Misschien te snel?

Het gaat er uiteindelijk om of je gelukkig bent in je huwelijk. De redenen voor scheiding zijn voor ieder koppel persoonlijk.


Mannenparen trouwen het laatst

Mannenkoppels trouwens het laatst, gemiddeld rond hun 43ste. Bovendien hebben zij met 7,5 jaar het grootste verschil in leeftijd. Vrouwenparen vormen de middenmoot en trouwen rond hun 39ste. Vrouwen die met mannen trouwen geven het ja-woord rond hun 34ste.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Vijftien jaar huwelijk is feest van gelijkheid

Redaktie, in Mode & Lifestyle op 16 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MODE & LIFESTYLEIN NUMMER 297


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media