Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 973 people
86442 users - nu online: 973 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Paus en patriarch spreken zich uit tegen ‘homohuwelijk’


door Redaktie in Historie & Politiek , 11 mei 2016

This article is also available in English


In een gezamenlijke verklaring hebben paus Franciscus en patriarch Kirill zich krachtig uitgesproken tegen ‘alternatieve samenlevingsvormen’ – waarmee de beide kerkleiders , die volgens hen ten onrechte gelijk behandeld worden met het huwelijk van man en vrouw.

De verklaring van de paus en de patriarch werd ondertekend in Cuba tijdens de eerste bijeenkomst van de leiders van de Rooms-Katholieke kerk en de Russisch-Orthodoxe kerk.

In de verklaring spreken de kerkleiders van de ondermijning van het gezin en het huwelijk tussen man en vrouw in de Westerse samenleving aan de kaak. Oorzaak daarvan is volgens Francis en Kirill de ideologie van een agressief soort secularisme, die ook leidt tot aantasting van de godsdienstvrijheid en uiteindelijk zelfs tot discriminatie van christenen.

De kerkleiders betreuren het dat ‘alternatieve samenlevingsvormen’ steeds meer op gelijke voet behandeld worden met het huwelijk van man en vrouw – een verbintenis op Bijbelse grondslag, uitdrukking van de roeping van man en vrouw om kinderen te krijgen en op te voeden en de solidariteit tussen de generaties.

In de gezamenlijke verklaring van de kerkleiders wordt verder gerept van de historische betekenis van de ontmoeting in Havanna en de inzet van de paus van Rome en de patriarch van Moskou om het Grote Schisma (1054) tussen katholieke en orthodoxen te helpen slechten. Ook wordt gewezen op de vele vluchtelingen, de toenemende ongelijkheid en de hongersnood in de wereld gesteld tegenover het groeiende consumentisme in de westerse wereld.

Francis en Kirill pleiten voor een Europa dat trouw is aan zijn christelijke wortels en oog heeft voor de christenvervolgingen in het Midden-Oosten en de oorlog in Syrië. De kerkleiders spreken verder hun zorg uit over abortus en euthanasie en betreuren de vijandigheden in Oekraïne. Dat daarbij met geen woord gerept wordt over de rol van Rusland is gelet op medeondertekenaar Kyril te begrijpen, maar heeft wel onmiddellijk geleid tot kritiek van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne.

Patriarch Kirill van Moskou geldt als een homofobe hardliner. Hij heeft openlijk de invoering van de Russische wet tegen ‘homo-propaganda’ gesteund en zich lovend uitgesproken over het verbod van de Moskou Pride – volgens de patriarch wordt daarin namelijk ‘ontucht op een opdringerige manier tentoongesteld’. Het huwelijk van een paar van gelijk geslacht noemde hij een ‘apocalyptisch symptoon’ en een ‘wettelijke rechtvaardiging van de zonde’ die er op wijst dat ‘een volk het pad van de zelfvernietiging is ingeslagen’.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Paus en patriarch spreken zich uit tegen ‘homohuwelijk’

Redaktie, in Historie & Politiek op 13 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media