Back to Top
Maandag 30 maart
86425 users - nu online: 894 people
86425 users - nu online: 894 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Oudbakken gedachtegoed in pauselijk schrijven Amoris Laetitia


door Ron Meijer in Columns & Opinie , 26 april 2016


Het rommelt weer stevig in de katholieke kerk. De paus vond het nodig weer eens een nieuw document te publiceren voor de mensen die niet zelf kunnen of willen nadenken. Het gaat over veel oude wijn in nieuwe zakken en het is dieptriest dat men daar in Rome blijkbaar nog steeds niet weet dat we in het jaar 2016 leven.

Gezien de leegloop van de kerken hier in Nederland en omliggende landen laten we ons hier duidelijk niet voorschrijven hoe we moeten denken en leven, maar in veel, meestal arme landen heeft de kerk het nog steeds voor het zeggen. Waar gaat het ditmaal over? Deze paus heeft de naam barmhartig te zijn en dat hij open wil staan voor nieuwe ideeën. Waar dat vandaan komt is mij een raadsel en dit document bewijst weer eens dat er naast een hop bla bla bla dus helemaal niets verandert.

Het gaat dus over de brief Amoris Laetitia, een document van honderdzeventig pagina’s waarin de visie van paus Franciscus is neergelegd, dat op vrijdag 8 april openbaar werd gemaakt tijdens een persconferentie in Rome. Wie de moeite neemt dit allemaal te lezen komt tot de conclusie dat er eigenlijk helemaal niets verandert.

Zo blijft het Vaticaan tegen het huwelijk van paren van gelijk geslacht. Ook het feit dat de paus homo’s aan blijft duiden met termen als “imperfecte katholieken” is uitermate pijnlijk. Dus wie tegen beter weten in had gehoopt dat de deur op een kiertje zou worden gezet komt bedrogen uit.

Het was ook niet te verwachten, na de ontmoeting dit voorjaar van deze paus met de aartsconservatieve Russisch-Orthodoxe patriarch van Moskou Kirill, die medeverantwoordelijk is voor het slechte klimaat voor homo’s in Rusland. Beide “heren” benadrukten nog maar weer eens hun tegenstand tegen het homo-huwelijk in een gezamenlijke verklaring. “De basis van het gezin is een huwelijk tussen man en vrouw. Wij betreuren dat andere vormen tegenwoordig op hetzelfde niveau worden geplaatst. De Bijbelse traditie laat alleen ruimte voor traditionele verbintenissen,” aldus de beide prelaten in hun verklaring, die vervolgt: “De rechten die sommige landen homoseksuelen geven gaan vaak ten koste van de rechten van christenen.” Zo, daar kunt U voorlopig weer even mee vooruit.

Verder gaat het geneuzel nog over het opvoeden van kinderen en dat kinderrijke gezinnen een “vreugde” zijn voor de katholieke kerk. Altijd prettig zoiets te horen van iemand die nog nooit een relatie heeft gehad, laat staan iets weet over hoe je kinderen moet opvoeden.

Natuurlijk moet een ieder zelf weten wat hij denkt, doet en wel of niet gelooft. Maar als ik katholiek was, zou ik eens omkijken naar een ander geloof, dat meer met de tijd is meegegaan. De komende honderd jaar is in deze katholieke kerk blijkbaar geen plaats voor verandering en aanpassing van honderden jaren oude dogma’s.
 

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Oudbakken gedachtegoed in pauselijk schrijven Amoris Laetitia

Ron Meijer, in Columns & Opinie op 28 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media