Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 978 people
86440 users - nu online: 978 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Cuts & Curls, al twintig jaar hét adres voor uitzonderlijke haarverzorging


door Redaktie in Scene , 22 april 2016

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Cuts & Curls in de Korte Leidsedwarsstraat te Amsterdam is al twintig jaar een geliefde locatie voor mannen die belang hechten aan een verzorgde verschijning. Eigenaar Richard Bolk richtte de zaak in 1996 op. Hij constateert dat “de barbershop-hype” ondertussen erg groot is geworden en dat er meer en meer herensalons verschijnen, maar “toen ik me alleen op mannen richtte vond men dat maar vreemd, dat er nu kappers zijn die baarden doen is niet meer zo bijzonder.”

Hij drijft Cuts & Curls alleen en werkt daarom uitsluitend - én precies - op afspraak, aangezien hij dan iedere klant de tijd en aandacht kan geven die hij verdient en de klant bovendien weet dat “als je een afspraak bij me hebt, je precies op die tijd aan de beurt bent en dus ook weet hoe laat je klaar bent.”
 
Richard is in Sittard in een ondernemersfamilie geboren en ondernemen zit hem dus min of meer in het bloed. Maar dat dit een kapperszaak zou worden, had hij zich in zijn jeugdjaren niet kunnen voorstellen. In zijn tienerjaren zette hij zijn zinnen op een carrière als danser. Nadat hij vanwege medische redenen zijn dansopleiding moest afbreken, besloot hij zich tot kapper te laten scholen.

In 1991 ontving hij zijn diploma, maar daarmee was het nog niet gedaan, want hij volgde daarna diverse voortgezette kappersopleidingen in het buitenland. “Male Grooming is mijn grote passie,” zegt hij en daarom volgt hij nog steeds zeer regelmatig trainingen en master-classes. Richard is ongetwijfeld niet de eerste of de enige die in een beroep terecht is gekomen, waaraan hij in zijn jonge jaren nooit had gedacht. Hij herkende zich ook helemaal niet in het gangbare stereotype van “de homokapper,” zo bekende hij enige jaren geleden in een interview met Pieter Claeys.

Dat hij dit etiket opgeplakt zou krijgen, stond voor Richard al meteen vast, want hij was zich al jong van zijn seksuele voorkeur bewust. Tijdens een bezoek aan een nichtenkroeg in Maastricht ontmoette hij Thijs. Voor hem verhuisde Richard uiteindelijk naar Amsterdam, hoewel hij na werkervaringen in onder andere België en Italië, aanvankelijk zijn zinnen had gezet op een carrière in de Verenigde Staten.

In Amsterdam werkte hij bij verschillende kapsalons, maar het ideaal van een eigen bedrijf bleef lokken. Uiteindelijk werd hem die mogelijkheid geboden door een kennis, bij wie hij eerder had gesolliciteerd. Zijn toenmalige vriend Thijs leende hem het startkapitaal en Richard is hem daarvoor nog steeds uiterst dankbaar.

Het omzetten van dromen in daden bleek echter niet eenvoudig. Het interieur van de voorheen “normale” salon moest verbouwd worden zodat zijn toekomstige klantenkring zich thuis zou voelen, hij moest langs bij de bank en bij de Kamer van Koophandel en er moest natuurlijk omstandig promotie worden bedreven. De eerste jaren waren dan ook hard, “Want je hebt dan wel een mooie salon maar niet meteen een lopende zaak. De lening bij de bank moest betaald worden, tegelijkertijd moest er geïnvesteerd worden en ik moest een reserve aanleggen. Het hoort allemaal bij het opstarten van een zaak natuurlijk, maar het heeft toch meer dan vier jaar geduurd voor ik er zelf een beetje profijt van kreeg.”

Ondertussen is het bedrijf van Richard Bolk niet meer weg te denken uit de Amsterdamse scene. Hij heeft een “core groep” van zo’n achthonderd cliënten, “sommigen zie ik elke week, anderen al twintig jaar één à twee keer per jaar (en die zijn ook zéér dierbaar).” Hij maakt graag goede coupe’s, die klanten gemakkelijk zelf kunnen onderhouden en waarmee ze voor de dag kunnen komen.

Zelf noemt hij als het leukste aspect van zijn werk “mannen mooier maken en zien dat ze glimlachend en zelfverzekerd de deur weer uitgaan.” Met ondertussen twintig jaar ervaring kan Richard elk soort haar knippen en hij doet dat ook nog met groot plezier. Voor het knippen wordt het haar altijd eerst gewassen en bovendien krijgen klanten daarbij een conditioner en hoofdmassage. Dit alles zit in de prijs verwerkt.

Terwijl toen Richard begon de beste producten voornamelijk Amerikaans waren, komen tegenwoordig geweldige producten uit Europa. Cuts & Curls heeft dan ook ondertussen zijn assortiment enorm vergroot, en heeft het grootste assortiment heren producten in Nederland. Tevens heeft Cuts & Curls sinds een jaar of vijf ook dierenshampoo: “de homo die in de salon komt heeft vaak een hond of poes en die wordt net zo goed verzorgd als hijzelf is”. Zelf heeft Richard twee maine Coon katten en een aanloop poes in de salon.

Richard heeft door de week maar liefst 4 koopavonden, wat makkelijk is voor werkende kerels. Op zaterdag begint Richard al om 0645 in de ochtend. Het blijkt dat vooral veel heren uit de de omgelegen steden en dorpen dat fijn vinden, je rijdt dan makkelijk de stad in met de auto en hebt nog geen parkeerkosten, dus uit en thuis binnen 1 uur.
Op andere momenten red je dat niet in Amsterdam centrum.

Cuts & Curls is nauw betrokken bij de homogemeenschap en is sponsor van veel initiatieven binnen de scene in Amsterdam. “Ik heb altijd graag gay initiatieven, feesten en evenementen gesponsord. Het is mijn filosofie om als gay ondernemer ook iets terug te geven aan de scene.”


Cuts & Curls kan alleen op afspraak worden bezocht. De gebruikelijke openingstijden zijn op dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 06.45 uur tot 12.00 uur. Afspraken kunnen via de website gemaakt en via de rechtstreeks toegankelijke agenda is dan ook meteen te zien of er plaats is op de gewenste tijd.

Cuts and Curls, Korte Leidsedwarsstraat 74,
1017 RD Amsterdam, www.cutsandcurls.nl   
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Cuts & Curls, al twintig jaar hét adres voor uitzonderlijke haarverzorging

Redaktie, in Scene op 24 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media