Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 844 people
86447 users - nu online: 844 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Hoe homofober, hoe dommer


door De Ket in Columns & Opinie , 10 april 2016

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Discriminatie en homofobie zijn schering en inslag voor homoseksuelen. Het is statistisch onmogelijk dat welke homo of lesbienne ook in zijn of haar leven hiermee niet te maken heeft gehad. Discriminatie gebeurt vaak op een subtiele manier; homofobie kan in fysiek geweld uitmonden.

Rond homodiscriminatie en homofobie zijn intussen al heel wat internationale studies gepubliceerd, die elk op hun beurt proberen een verklaring te geven voor beide verontrustende sociologische fenomenen. Aan verklaringen geen gebrek: andere cultuur, streng gelovig, en noem maar op.

De homogemeenschap is met al deze studies en zelfverklaarde experts over beide problematieken nog geen stap beter geworden. Discriminatie en homofobie rukken verder op en de wetenschappelijke “excuses,” die pretenderen te verklaren waarom iemand homo’s discrimineert of nog liever een pak slaag wil geven, zorgen er niet voor dat het probleem minder vaak voorkomt. Integendeel.

Het venijn van die studies zit hem spreekwoordelijk in de staart. Dergelijke sociologische en psychologische studies proberen een bepaald gedrag te kaderen en te kijken hoe het tot stand komt en waarom. Het is zoals een advocaat die een dader van een moord probeert goed te praten door aan de volksjury en de rechters te zeggen “dat hij een slechte jeugd heeft gehad.” De conclusies van dit soort studies gaan bijna nooit tot de essentie van het probleem en de klemtoon komt meer en meer te liggen op het goedpraten van afwijkend crimineel en verwerpelijk gedrag.

Als het van ondergetekende af hing, zou ik meteen al die studies – en vooral hun excuses – door een papierversnipperaar jagen. Het is goed dat psychologen en sociologen zich over maatschappelijke kwesties buigen en er wetenschappelijk onderzoek rond doen, maar als het is om een door discriminatie en homofobie aangetaste bevolkingsgroep ook maar de hint te geven dat het niet allemaal de schuld van de daders is, dan hoeft het voor mij niet.

Een andere reden waarom voor mij dit soort studies naar homofoob en discriminatoir gedrag tegenover homoseksuelen niet meer hoeft, dan is het omdat de reden van dit verwerpelijke gedrag eigenlijk niet ver moet worden gezocht, het komt bijna altijd neer op domheid. Hoe homofober, hoe dommer. Wie daarvan niet overtuigd is, kan op YouTube bijvoorbeeld de vele interviews met de Amerikaanse ambtenaar van burgerlijke zaken Kim Davis nog eens bekijken.

Zowel haar eigen privé-gedrag (verschillende huwelijken) als haar verklaringen over homo’s zijn zo erg, dat de enige logische conclusie is dat dit mens oerdom is. Ook de uitlatingen van de familieleden van de bijzonder homofobe Westboro Baptist Church getuigen van een domheid die geen gelijke kent. Mocht echt God bestaan, zoals Kim Davis en de leden van de Westboro Baptist Church beweren, dan zou hij hen toch in de eerste plaats meer hersencellen hebben gegeven.

Dus voor mij geen wetenschappelijke bullshit meer. Of hoe verklaringen voor maatschappelijke fenomenen toch niet zo ingewikkeld hoeven te zijn, laat staan dat ze met “excuses” voor een bepaal gedrag moeten komen aandraven.

Je toegenegen,

De Ket
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Hoe homofober, hoe dommer

De Ket, in Columns & Opinie op 12 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN COLUMNS & OPINIEIN NUMMER 295


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media