Back to Top
Maandag 20 Jan
86405 users - nu online: 1475 people
86405 users - nu online: 1475 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Rechtszaak erkenning homohuwelijk in China voorlopig uitgesteld


door Redaktie in Historie & Politiek , 02 april 2016


In China is het vrienstel Sun Wenlin (26) en Hu Mingliang (37) in een rechtszaak verwikkeld met het plaatselijke Bureau voor Civiele Zaken omdat zij weigerden hen als getrouwd koppel te registreren. De rechtszaak die eind januari moest beginnen, is voorlopig uitgesteld.

Sun Wenlin en Hu Mingliang wonen samen in de Zuid-Chinese stad Changsha.  In 2014 ontmoette de mannen elkaar via het internet. In december 2015 probeerde het koppel een huwelijk te laten registreren in Changsha. Daar kregen ze te horen dat alleen heterokoppels mogen trouwen. Daarop besloot het koppel om de overheid voor de rechter te dagen.

Weinig hoop

Alleen al het feit dat begin 2016 de klacht van het stell ontvankelijk werd verklaard, was op zich al een primeur. De Chinese huwelijkswet is niet duidelijk geformuleerd, en spreekt niet van een verbintenis tussen ‘een man’ en ‘een vrouw’. Daardoor is de wet voor verschillende uitleg vatbaar. Het proces is uitgesteld om de advocaat van de overheid meer tijd te geven om de zaak voor te bereiden. Rechters hebben in China bovendien weinig ruimte om wetten van het Nationale Volkscongres te interpreteren. De eerste zitting zal dus nog een tijdje op zich laten wachten, maar ze komt er.

Het stel heeft zelf geen al te grote verwachtingen dat ze de zaak zullen winnen, maar ze vinden het proces de moeite waard. Ze willen het homohuwelijk als thema in de belangstelling brengen in heel China. Hun hoop staat wel in contrast met hun vastberadenheid, want zelfs als ze de rechtszaak verliezen gaan ze in beroep, tot alle mogelijkheden om in hoger beroep te gaan uitgeput zijn. 'Als we verliezen, betekent het dat China openlijk homoseksuele personen discrimineert op wettelijk gebied', liet Sun Wenlin verstaan aan CNN.


Tegenwerking en steun

Het koppel heeft al de nodige tegenwerking voor hun rechtszaak ondervonden. Op kerstavond kreeg hun familie bezoek van de politie. Een politieagent vertelde de familie dat het belangrijk is om de familielijn voort te zetten en dat homo's die mogelijkheid niet kunnen bieden. Er volgden ook scheldpartijen tegen beiden op Weibo, een populaire Chinese site enigzins vergelijkbaar met Twitter. Ook trok de eerste advocaat van het stel zich terug onder druk van zijn collega's.

Sun Wenling lijkt gehard door zijn verleden. Hij werd door zijn familie uit het huis gezet toen hij uit de kast kwam. Hij was toen veertien jaar. Intussen is het contact met zijn grootouders hersteld. Wenling heeft de steun van zijn moeder in de rechtszaak. Ze laat in persberichten over de rechtszaak citeren: 'Het speelt geen rol voor mij, hoe zeer de samenleving mijn zoon discrimineert, ik zal hem altijd steunen.'


Afbrokkelend taboe

Homoseksualiteit is een taboe in China, al moet gezegd worden dat het taboe aan het sneuvelen is. Homo’s en transgenders treden steeds zelfbewuster naar buiten. In de grote steden is de Chinese homo- en transgender beweging bijzonder goed georganiseerd. Er wordt in China veel georganiseerd om de situatie van homo’s en transgenders te verbeteren: gayparades, campagnes tegen het taboe over coming-out in de familie, een petitie tegen homogenezing, … Activist Xiang Xiaohan was het koppel al eens voor om de overheid over een homo-onderwerp voor de rechter te slepen. Xiaohan pikte het niet dat de overheid weigerde een homorechtenorganisatie te registreren.

De Communistische Partij van China moet de laatste jaren steeds meer onder ogen zien dat de nieuwe generatie Chinezen mondiger tegenover de overheid is geworden. De bevolking durft steeds vaker op straat te komen of naar de rechter te stappen, niet alleen over homo-rechten, maar ook bijvoorbeeld over betere arbeidsvoorwaarden of milieuvervuiling. De Communistische Partij van China is als de dood voor het omverwerpen van hun dictatoriaal eenpartijstelsel. Ze reageren op bezwaren uit de bevolking met een mix van repressie en toegevingen.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIEjul 2019       


jul 2018       


jul 2017       
Rechtszaak erkenning homohuwelijk in China voorlopig uitgesteld

Redaktie, in Historie & Politiek op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media