Back to Top
Maandag 17 Feb
86414 users - nu online: 1143 people
86414 users - nu online: 1143 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij alsnog veroordeeld


door Redaktie in Historie & Politiek , 29 maart 2016

This article is also available in English


De lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij, Delano Felter, heeft zijn anti-homo-uitspraken die hij in 2010 deed alsnog moeten bekopen met duizend euro boete. Hiervan zijn er vijfhonderd voorwaardelijk zolang hij zich twee jaar op de vlakte houdt over de homoseksuele medemens. Felter ageerde destijds tegen de dominantie die de "homofiel" zich in zijn ogen heeft toegeëigend.

Aanvankelijk oordeelde de Hoge Raad dat de klacht van het COC ongegrond was daar ons land de vrijheid van meningsuiting kent en Felter zich als politicus vrijelijk moet kunnen uiten en er geen sprake was van aanzet tot haat of intimidatie.

'Bestuurnichten? Minder minder minder'

Felter deed de volgende uitspraak: "De homofiel wordt gewoon te dominant. Ik denk dat er te veel homofielen zitten in het bestuur. Die mensen met die seksuele afwijkingen moeten gewoon eigenlijk bestreden worden door de hetero's."

In 2014 besloot de Hoge Raad toch nog eens naar de zaak te gaan kijken. Bij nader inzien kwamen de rechtsgeleerden tot de conclusie dat de uitspraken "onnodig grievend" zijn. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan "een strafbare vorm van groepsbelediging c.q. aanzetten tot discriminatie".
In een eerdere zaak oordeelde de Hoge Raad anders. Een politicus moet kunnen kwetsen en choqueren, maar moet ook zorgen dat zijn uitlatingen niet in strijd zijn met de wet en de rechtsstaat.

Het gerechtshof erkent inderdaad dat de verdachte als politicus in staat moet zijn zaken van algemeen belang aan de orde te stellen, ook als zijn uitlatingen kunnen kwetsen, choqueren of verontrusten. Maar er is een grens, en die ligt volgens de rechter bij uitingen die in strijd zijn met de grondwet, zoals de uitspraak van Felter.

Na zijn uitspraken werd Felter, die destijds een verwarde indruk maakte, geroyeerd als lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij. Zijn politieke carrière is in Amsterdam nooit echt meer van de grond gekomen.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij alsnog veroordeeld

Redaktie, in Historie & Politiek op 31 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media