Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 865 people
86447 users - nu online: 865 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Geef homo’s uit Iran hoogste asielstatus


door Redaktie in Historie & Politiek , 25 maart 2016

This article is also available in English


Geef homo’s uit Iran de hoogste asielstatus. Die oproep kwam van COC Nederland in een brief aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel).

Aanleiding voor de COC-oproep is een brief van Human Rights Watch (HRW) en OutRight aan de Nederlandse regering. Volgens deze mensenrechtenorganisaties worden homo’s in Iran systematisch vervolgd, net als anderen die niet voldoen aan traditionele gendernormen. Volgens een ambtsbericht van de Nederlandse regering zou van systematische vervolging geen sprake zijn. Ambtsberichten zijn mede bepalend voor de vraag of vluchtelingen in Nederland asiel krijgen.

Doodstraf

De mensenrechtenorganisaties wijzen de regering op meer fouten in het ambtsbericht. De Nederlandse regering meende in 2014 nog een ‘lichte positieve tendens’ voor homo’s uit Iran waar te nemen. HRW en OutRight wijzen er op dat er in 2013 juist een nieuw artikel is toegevoegd aan de Iraanse strafwet dat zelfs een omhelzing of kus van twee mannen of twee vrouwen strafbaar stelt. Op ‘sodomie’ stond in Iran al de doodstraf.

Volgens de Nederlandse regering kunnen homo’s in Iran zich ‘vrij in de samenleving bewegen’ zolang ze een ‘laag profiel houden’. Volgens HRW en OutRight is dat ‘incorrect’. Het COC meent dat het per definitie ondenkbaar is dat homo’s zich vrij kunnen bewegen in een land waar hen de doodstraf boven het hoofd hangt.

Executiedreiging

HRW en OutRight noemen schrijnende voorbeelden van LHBT-vervolging in Iran. Zo vielen zo’n 50 leden van de Republikeinse Garde binnen bij een verjaardagsfeest, waar ze 17 verondersteld homoseksuele mannen arresteerden. Die werden overgebracht naar een geheim detentiecentrum waar ze naakt werden gefilmd, geslagen en waar de indruk werd gewekt dat ze geëxecuteerd zouden worden. HRW schreef al in 2010 dat de ‘executiedreiging reëel is voor de kwetsbare LHBT gemeenschap in Iran.’

Homo’s uit Iran kregen in Nederland sinds 2006 altijd asiel wegens de gevaarlijke situatie in het land. Sinds januari 2014 is het individuele asielrelaas bepalend voor de vraag of een Iraanse LHBT in Nederland asiel krijgt en kunnen homo’s worden teruggestuurd. Volgens de Nederlandse regering was er namelijk geen sprake meer van systematische vervolging, een veronderstelling die nu onjuist blijkt. Het COC bepleit dat Iraanse homo’s in Nederland weer altijd asiel krijgen.

'Veilige' landen niet veilig voor LHBT’s

In de brief wordt ook protest aangetekend tegen het zogenaamde ‘veilige landen van herkomst-beleid’ van de staatssecretaris. Dijkhoff overweegt om landen als Marokko en Jamaica bij voorbaat veilig te verklaren, waardoor asielaanvragen uit deze landen zeer snel kunnen worden afgewezen.

Deze ‘veilige’ landen zijn echter vaak niet veilig voor homo’s. Zo zijn er in Marokko recent nog homo’s gearresteerd wegens hun seksuele identiteit, en worden homo’s in Jamaica vaak op afschuwelijke wijze vervolgd. HRW beschrijft bijvoorbeeld de moord op een jonge Jamaicaanse transgendervrouw die – nadat mensen ontdekten dat ze trans was – werd geslagen, gestoken, neergeschoten en overreden met een auto.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Geef homo’s uit Iran hoogste asielstatus

Redaktie, in Historie & Politiek op 27 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN HISTORIE & POLITIEKIN NUMMER 295


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media