Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 925 people
86447 users - nu online: 925 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Wie is De Mol- Wie is Ellie Lust?


door Redaktie in Media & entertainment , 18 februari 2016


Ze is het gezicht van de Amsterdamse politie, en voorvechter van de homobeweging. Collega's roemen haar om haar zelfverzekerde uitstraling. Het contrast met haar jeugd kon niet groter zijn. "Dat zelfverzekerde, dat komt juist voort uit onzekerheid," zegt haar vrouw Boukje.

Kleine Ellie had sproeten, droeg een bril en kreeg altijd dezelfde kleren aan als haar tweelingzus. Op school in Oostzaan werd ze gepest. "En uiteindelijk," zegt Boukje, "is dat omgeslagen in zelfverzekerdheid. Ze is ijzersterk geworden. Maar het ging niet vanzelf."

Lust (49) groeit op in een warm, traditioneel gezin: vader ambtenaar, moeder huisvrouw. Maar als ze als 19-jarige ontdekt dat ze op vrouwen valt - ze is dan een talentvolle volleyballer en wordt verliefd op een teamgenoot - beseft ze dat er een probleem is. "Je had het in die tijd als homo moeilijker dan nu," zegt broer Dirk-Jan. "En het was Oostzaan, hè. Zo'n klein dorp. Iedereen kende elkaar."

Pas 5 jaar later komt ze uit de kast. Boukje: "Haar vader kon er wel mee leven, maar voor haar moeder was het lastig. Die voelde zich schuldig, dacht dat ze iets verkeerd had gedaan. Zeker toen ook Ellies tweelingzus lesbisch bleek. Het is een warm gezin gebleven, alles kwam goed - maar het was wel ingewikkeld."

Op haar 21ste gaat ze aan de slag bij de politie. Dat wilde ze als kind al, toen ze met haar ouders naar Hill Street Blues keek. Maar veel tijd gaat naar de sport: als volleyballer haalt ze zelfs het Nederlands team. "Als politieagent was ze nog niet zo ambitieus als nu," zegt Boukje. "Het was echt niet haar doel om hoofdinspecteur te worden. Of woordvoerder."

Bij toeval belandt ze toch voor de camera. In het opsporingsprogramma van RTV Noord-Holland vertelt ze in 2005 over een brute overval. Haar camera-ervaring als topsporter betaalt zich uit: al snel vraagt collega Rob van der Veen haar voor Opsporing Verzocht. Ze valt op, en niet alleen vanwege dat typische kapsel.

"Ze kan in een paar zinnen een boodschap neerzetten," zegt de Amsterdamse oud-rechercheur en auteur Michiel Princen, die een tijd met Lust samenwerkt. "Daarin vind ik haar de beste van Nederland. Ze heeft 20 jaar politie-ervaring, is niet even ingehuurd om een mooi verhaal te vertellen. Bij veel woordvoerders voel je dat ze de kaarten tegen de borst houden. Zij legt juist de nadruk op wat ze wél kan vertellen."

Roze in blauw

Lust roert zich ook op een ander vlak: ze wordt voorzitter van Roze In Blauw, een politienetwerk dat de belangen van homoseksuelen behartigt. "Dat is zó belangrijk geweest," zegt politica Fatima Elatik "Dat homo's worden gestimuleerd om aangifte te doen van geweld. Dat er een nummer voor is, dat de mensen die opnemen ook snappen waar het over gaat... Ellie heeft daarvan aan de basis gestaan."

De ambitie komt voort uit haar eigen strijd, weet Elatik. 'Ze heeft niet het makkelijke pad gekozen, hè. Nooit. En dat heeft ze volgehouden."

De verlegenheid uit haar jeugd is inmiddels volledig omgeslagen. Ellie Lust is een boegbeeld van de politie, maar ook van lesbiennes. 'Er zijn weinig leuke, succesvolle, openlijke lesbiennes in Nederland,' zegt Dittrich. 'Ellie miste zulke rolmodellen toen ze opgroeide, en daarom wil ze dat nu zelf zijn.'

In interviews durft Lust zich steeds sterker uit te spreken. Dat gaat niet altijd goed: in een openhartige bui noemt ze De Telegraaf een 'roddelblad'. Ze biedt er haar excuses voor aan.

Nog meer indruk maakt een interview dat ze met haar vrouw geeft aan het magazine Zij Aan Zij - en vooral de foto: het paar poseert met ontbloot bovenlijf, de littekens op Boukjes lichaam duidelijk zichtbaar. 'Woordvoerder politie topless in lesbo-glossy', staat prompt in de kranten. Boukje: "We hadden nooit gedacht dat die foto zo'n impact zou hebben.Bron: Bewerking interview Algemeen Dagblad
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Wie is De Mol- Wie is Ellie Lust?

Redaktie, in Media & entertainment op 20 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media