Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 843 people
86447 users - nu online: 843 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Groen licht voor PrEP in Frankrijk


door Redaktie in Algemeen , 24 januari 2016

This article is also available in English


Binnenkort zal PrEP, het preventief slikken van hiv-remmers, beschikbaar komen in Frankrijk, zo liet de minister voor volksgezondheid Marisol Touraine gisteren weten aan het Franse parlement. Met deze keuze zet Frankrijk een nieuwe koers uit op het gebied van hiv-preventie. COC Nederland, Aids Fonds en Soa Aids Nederland pleiten er voor dat PrEP ook in ons land breed beschikbaar komt.

Het ministeriële besluit om Truvada in Frankrijk beschikbaar te stellen aan ‘enkele tienduizenden’ kandidaten om bij hen hiv-infectie te kunnen voorkomen, wordt gezien als een doorbraak in een Europese impasse.

Terwijl PrEP al drie jaar grootschalig beschikbaar is in de Verenigde Staten, bleven Europese landen hierbij achter, ondanks de ruimschoots aangetoonde effectiviteit van deze preventiemethode, zowel in onderzoek als in de  praktijk. Als belangrijkste hinderpaal gold de Europese registratie van het hiv-geneesmiddel Truvada voor preventieve toepassing, maar die laat nog steeds op zich wachten.

Zoals Frankrijk nu laat zien is deze registratie bij het Europees Geneesmiddelenbureau EMA  niet per se noodzakelijk voor een nationaal besluit.  De behandeling zal voor 100 procent worden gedekt door de ziektekostenverzekering.

Activisme

Aan het politieke besluit is jarenlang activisme voorafgegaan van de belangenorganisatie  Aides. Ze werden daarin gesteund door een groep wetenschappers, artsen en politici onder wie Nobelprijswinnaar Françoise Barré-Sinoussi, die er bij de regering op aandrong om de preventieve behandeling van hiv ‘met onmiddellijke ingang’ beschikbaar te maken.

De Franse wetenschapper Jean Michel Molina hield in Amsterdam op  NCHIV2015 nog een krachtig pleidooi voor grootschalige beschikbaarheid van PrEP in Europa.

‘Een Europa zonder nieuwe hiv-infecties is een haalbaar doel,’ vond hij, ‘maar daarvoor is dan wel nodig dat PrEP op ruime schaal beschikbaar komt.’

PrEP in Nederland

In Nederland is PrEP op dit moment alleen beschikbaar via de  AmPrEP-studie van de GGD Amsterdam. Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland hebben in 2013 al de  meerwaarde van PrEP gesignaleerd als aanvullend middel in de preventie van hiv. Die aanvulling hebben we nodig omdat elk jaar rond de 1.000 nieuwe hiv infecties worden gevonden.

Nadat onderzoek de effectiviteit van PrEP opnieuw bevestigde hadden de organisaties in 2014  opgeroepen PrEP ook in Nederland breed toegankelijk te maken.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Groen licht voor PrEP in Frankrijk

Redaktie, in Algemeen op 26 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media