Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 923 people
86447 users - nu online: 923 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Elizabeth Taylor had illegaal netwerk voor aidspatiënten


door Redaktie in Historie & Politiek , 22 januari 2016


Hollywoodactrice Elizabeth Taylor (1932-2011) runde een geheim ondergronds netwerk dat experimentele hiv-medicatie verstrekte aan aidspatiënten. Dat zei Taylors goede vriendin Kathy Ireland. Tijdens het gesprek over de campagnes die de in 2011 overleden Liz Taylor voerde voor de preventie en het wegnemen van het stigma van hiv en aids, vertelde model Ireland over het 'vluchthuis' dat Taylor runde in Los Angeles.

"Onbevreesd was ze. Liz runde een safehouse in haar villa in Bel Air. Het werk dat ze daar deed was illegaal, maar ze redde er wel levens mee. Haar zakenpartners smeekten haar ermee op te houden, ze kreeg doodsbedreigingen en vrienden lieten haar in de steek toen ze hen om hulp vroeg. Maar Elizabeth ging moedig verder'', aldus Ireland.

Het Liz-netwerk roept herinneringen op aan het vluchthuis uit de biografische film 'Dallas Buyers Club' uit 2013. Matthew McConaughey won een Oscar voor de rol van Ron Woodroof, een aidspatiënt die in de jaren 80 experimentele medicijnen Texas binnensmokkelde om zichzelf en anderen te genezen.

Risico op celstraf

Gevraagd of Liz Taylor ooit bang was dat ze betrapt zou worden, antwoordde Ireland dat dat de filmlegende koud liet.  ,,Ze wist dat ze ervoor in de cel kon belanden. Elizabeth en angst kan je niet in één zin krijgen.'' Ireland verklapte verder dat Taylor haar eigen juwelen verkocht om haar geheime activiteiten te financieren.

Liz Taylor was in 1985 medeoprichter van de American Foundation for Aids Research (AMFAR) en richtte in 1991 de Elizabeth Taylor Aids Foundation op. Ze ging de strijd tegen de ziekte aan nadat haar vriend Rock Hudson in 1985 bekendmaakte dat hij aan de ziekte zou sterven. Haar persoonlijke secretaris pleegde zelfmoord toen hij in 1991 te horen kreeg dat hij hiv-positief was. Haar voormalige schoondochter zou de ziekte later ook krijgen. Tijdens een persconferentie in 1992 verklaarde ze dat ze vond dat president George Bush niets deed tegen aids. ,,Ik ben zelfs niet zeker of hij aids kan spellen", zei ze toen.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Elizabeth Taylor had illegaal netwerk voor aidspatiënten

Redaktie, in Historie & Politiek op 24 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media