Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 872 people
86447 users - nu online: 872 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Out Now


door Rene Zuiderveld in Media & entertainment , 19 juli 2003

This article is also available in English


Spiritueel leven in een glazen huis

“Alles wat ik over seksualiteit wil zeggen, is dat het zich achter gesloten deuren afspeelt.” Een verstandige opmerking van superster Ricky Martin. Waarom zou je immers iemand op een krukje naast je bed laten zitten om toe te kijken. En toch lijken de media geen vrede te kunnen hebben met die mening als die uit de mond komt van een man die de hele wereld in uitbundige danspassen heeft doen uitbarsten.


Zo gauw er een aantrekkelijke man het podium beklimt gonzen de geruchten over zijn seksuele voorkeur. Roddels in de “hetero”-pers, regelrecht op sensatie gericht. En pogingen in de “homo”-pers om de bewuste ster terecht of onterecht te outen; met als argument een politieke noodzaak om emancipatie te bewerkstelligen of simpelweg om de zanger te “claimen” als één van ons.

Vooral de Amerikaanse markt is overspoeld met artikelen en suggesties over Ricky Martin en de armen waarin hij zich het meest beschermd en geliefd voelt. In Europa, en zeker in Nederland, lijkt die drang naar gluren in de slaapkamer iets minder groot. Het zal velen een biet wezen wat en met wie Ricky Martin het doet. Erger nog, vooral binnen de gay scene lijkt hij al weer wat op zijn retour te zijn.

In de Verenigde Staten is hij na zijn bliksemcarrière door een groot deel van de scene al weer afgedankt nadat hij bij de inauguratie van president George Bush acte de présence gaf. De homopers kon het na deze politieke presentatie niet nalaten om gehakt te maken van de latin superstar.

Onlangs was Ricky Martin in Nederland om de nieuwe single te presenteren van zijn eind mei te verschijnen Spaanstalige album Almas del Silencio (zoiets als “de ziel van de stilte”). Met nieuwe look (wat stoerder) en nieuwe coupe (een lange lok die te pas en te onpas in het gezicht hangt) was veroordeeld voor een uitzinnig Ahoy, gevuld met voornamelijk 13-jarige gillende meiden, zijn ritmische aanstekelijke Jaleo te zingen. Hij werd even hard (misschien zelfs iets minder hard) toegejuicht als Idols-winnaar Jamai.

Of je nu een Martin-fan bent of niet, de man is natuurlijk veel te goed om zich voor zo’n publiek uit de naad te werken (of was het inderdaad gewoon playback?). Opvallend is wel dat hij nog nooit een avondvullend concert in Nederland heeft gegeven.
“Hoge bomen vangen veel wind” .... een cliché dat de spijker op de kop slaat. Observerend met een empathische blik kun je je ook alleen maar afvragen wie er vrijwillig voor kiest om zo’n publiekelijk leven te leiden. Werelberoemd, schatrijk ... maar nauwelijks in staat de spirituele vrijheid die hij zegt na te streven in praktijk te brengen.

Zelf zegt hij alle stress te lijf te gaan met meditatie en een boeddhistische levenshouding. Een bewonderenswaardige instelling. Maar als je je leven en de wereld zo “boeddhistisch” bekijkt, waarom mag je dan alleen vanaf grote afstand gefotografeerd worden en worden er overdreven preciese eisen gesteld aan de belichting voor een interview.

Hoe ver kun je gaan om een imago in stand te houden dat het per definitie onmogelijk maakt je ware ‘ik’ te laten zien? Het kan niet anders dan dat je je vaak verschrikkelijk eenzaam moet voelen in je ‘glazen huis’. De drang om een dergelijke carrière te ambiëren moet wel hand in hand gaan met een niet te stuiten verlangen naar aandacht en bewondering.
Het is makkelijk om in te hakken op een publieke figuur. Nederlanders hebben zelfs het cynische talent om dat voortdurend te doen. Maar zolang we Ricky Martin niet kennen, zullen we dat maar achterwege laten; zeker als het over puur persoonlijke aangelegenheden gaat.

Wel is er een tendens te bespeuren in de gay scene om iemand te laten vallen als een baksteen als hij zich blijft gedragen alsof hij vanachter een glasplaat communiceert. En dat zou Ricky Martin in de nabije toekomst nog wel eens de kop kunnen kosten. Echter .. wees eerlijk ... zijn muziek is om te smullen .. Almas del Silencio (uitgebracht door Sony) bewijst het opnieuw.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Out Now-


Reactie van dd. 20 juli 2003
a love you


Reactie van Dorine dd. 20 februari 2007
Dit bericht dateert uit 2003 neem ik aan?
Nu zijn we 4 jaar verder, is hij hier wél geweest met een concert en heeft hij alweer twee nieuwe CDs uitgebracht; het Engelse "Life" in 2006 en een intieme voorstelling bij MTV Unplugged die op CD én DVD is verschenen.
Tip: wel de site regelmatig updaten he!


Reactie van tomnl dd. 20 februari 2007
Dat krijg je als je in de archieven wat vindt he? De datum staat erboven. Maar dank voor je aanvulling Dorine! :wink:


Out Now

Rene Zuiderveld, in Media & entertainment op 25 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MEDIA & ENTERTAINMENTIN NUMMER 142


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media