Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 982 people
86447 users - nu online: 982 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Tentoonstelling Transmission in Amsterdam Museum


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 02 januari 2016

This article is also available in English


Nog tot en met 13 maart 2016 is in het Amsterdam Museum een tentoonstelling met en over transgenders te zien: Transmission. Het museum werkte nauw samen met de transgemeenschap in de stad om te laten zien wat er speelt in de community. De expositie bestaat uit portretten, persoonlijke bezittingen en een audiotour waarin transgenders zelf aan het woord komen.

Door uitvoerig met de transgemeenschap te spreken, hoopt het Amsterdam Museum dat de zeer uiteenlopende ervaringen en visies rondom het thema zoveel mogelijk tot hun recht komen.

De titel Transmission is de keuze van Miep (1949). Zij vormt het middelpunt van een fototentoonstelling van Koos Breukel en Milette Raats. De fotografen volgden haar vanaf het jaar dat zij aan het transgenderprogramma bij het VUmc begon. Wat Miep wil uitdragen? Moed om te leven, maar ook: “Ik ben geen transgender, ik ben vrouw.”

Voor Miep is Transmission een aanduiding voor een ongedefinieerd schemergebied, van dat wat niet vast omlijnd is, een overgang. Een dergelijk schemergebied is herkenbaar voor veel mensen uit de transgendergemeenschap.

In de tentoonstelling komen daarom naast Miep nog vele anderen aan het woord. In een audiotour vertellen zij hun ervaringen bij persoonlijke objecten. Daaronder BeyonG Veldkamp van COC’s TransUnited, die haar ervaringen deelt bij de hormoontabletten die ze inmiddels gebruikt. Anderen hebben voorwerpen ingebracht, zoals een bontjas, een kleuterjurk of een transtrotsvlag. Ze vertellen allen over gender, erkenning, verlangen en trots.


Zelf bijdragen en meepraten

De komende maanden is het voor iedereen mogelijk om zelf een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling Transmission. Bezoekers worden uitgenodigd om hun persoonlijke vragen, verhalen en voorwerpen te delen met en in het museum. Een selectie van de ingestuurde voorwerpen en verhalen wordt half januari aan de tentoonstelling toegevoegd.

Tot en met 11 maart 2016 is er elke vrijdag (met uitzondering va 1 januari) van 14.00 tot 15.00 uur de mogelijkheid met (ervarings)deskundigen in gesprek te gaan over het thema transgender. Ze zijn benieuwd naar jouw mening en persoonlijk verhaal. Kom naar het museum, stel je vragen en deel je eigen ervaringen!

Daarna wordt de documentaire TransAnders getoond. In die film, winnaar van beste korte film op het TranScreen Film Festival 2015, komen verschillende Amsterdamse transgenders en crossdressers van middelbare leeftijd aan het woord.


TRANSMISSION – tentoonstelling in Amsterdam Museum –
Kalverstraat 92 te Amsterdam –  t/m zondag 13 maart 2016 –
dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Tentoonstelling Transmission in Amsterdam Museum

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 04 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN THEATER, KUNST & EXPOIN NUMMER 292


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media