Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 1073 people
86440 users - nu online: 1073 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Brokeback Mountain op Londense planken


door Redaktie in Media & entertainment , 08 december 2015

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Het begon als een kortverhaal, werd een Oscar-winnende film, dan een opera en nu wordt Brokeback Mountain herschreven naar een toneelstuk. Producer Tom O’Connell heeft de rechten gekregen op het kortverhaal van Annie Proulx over twee boerenjongens. Het toneelstuk wordt tegen 2016 in het Londense West End verwacht.

“Ik kijk enorm uit naar de toneelinterpretatie van de twee geliefden van Brokeback Mountain, die de stap gezet hebben van papier naar het scherm en nu, dankzij producer Tom O’Connell, naar de planken. Een vreemde reis voor het tweetal uit Wyoming”, zegt Proulx. “De acteurs die hun laarzen aantrekken, stappen in een moeilijke tijd in een harde plek.”

De filmadaptatie uit 2005, met Heath Ledger en Jake Gyllenhaal als geliefden, werd genomineerd voor 8 Oscars en won er drie. De New York City Opera maakte er een opera-versie van in 2015, waarbij Charles Wuorinen voor de muziek zorgde en Proulx zelf voor het libretto.

Brokeback Mountain de film wordt gedragen door de twee hoofdrolspelers. Al vanaf de eerste scène zijn deze twee oppermachtig. Binnen enkele minuten, waarin schijnbaar weinig gebeurt, worden beide personages feilloos neergezet. De normaal kleurloze Heath Legder, schittert als de introverte Ennis. Wat Ennis met woorden niet kan zeggen, schreeuwen zijn blikken uit de verlangens, de worsteling. Hij durft niet te kiezen voor wat hij eigenlijk wil en bepaalt hierdoor in feite ook het leven van Jack.Ben heel nieuwsgierig wat en of deze toneel uitvoering daaraan nog wat kan toevoegen.

Het verhaal:

1963 – Ennis del Mar, een ranchhulp, en Jack Twist, een rodeocowboy, ontmoeten elkaar als ze solliciteren voor werk bij de schapenhouder Joe Aguirre. Ze moeten de schapen naar Brokeback Mountain brengen, en ervoor zorgen dat ze de zomer heelhuids doorkomen. Gedurende deze lange maanden van complete afsluiting van de wereld, ontwikkelen de twee een band.

Op een dag nodigt Jack, die in de tent in het basiskamp slaapt, en een paar glaasjes gedronken heeft, Ennis uit in de tent te komen in plaats van in de open lucht. Ze slapen, maar als ze wakker worden, blijkt het moeilijk te zijn niet toe te geven aan hun seksuele geaardheid. Ennis waarschuwt Jack dat dit maar een ‘one-time incident’ is, maar de relatie die ze hebben opgebouwd, wordt steeds sterker, en ze worden steeds verliefder.

Als hun zomer op de berg onverwacht beëindigd wordt, raken ze in een gevecht, en beiden hebben bloed op hun shirt. Onderweg naar beneden bedenkt Ennis zich dat hij z'n shirt heeft achtergelaten op de berg. Na de zomer op Brokeback Mountain, trouwt Ennis met zijn verloofde Alma, en Jack komt in Texas terecht, waar hij rodeoprinses Lureen Newsome ontmoet, en met haar trouwt. De twee ontmoeten elkaar weer vier jaar later, als Jack Ennis een bezoekje brengt. Ze kunnen zich wederom niet inhouden, en Alma ziet hen heftig zoenen. Jack vraagt aan Ennis of hij samen met hem een leven wil opbouwen op een ranch, maar Ennis, die geplaagd wordt door een herinnering van zijn jeugd, waarin een homo vermoord en vermoedelijk gemarteld was, is bang dat dat alleen maar tot ellende zal leiden. Hij wil ook zijn familie niet verwaarlozen, noch verlaten. Dit leidt ertoe dat ze elkaar alleen maar ontmoeten tijdens vistripjes, waarbij ze zichzelf kunnen zijn.

De jaren verstrijken, en de huwelijken van beide mannen gaan er niet op vooruit. Alma komt erachter dat Ennis helemaal niet gaat vissen met Jack. Hun huwelijk loopt uit op een scheiding. Ondertussen wil Lureen haar man alleen maar als een zakenman zien maar Jack is het hier niet mee eens. Als Jack hoort van Ennis’ scheiding, gaat hij weer naar Ennis en vraagt hem nogmaals om samen een bestaan op te bouwen, maar Ennis wil niet weg bij zijn kinderen, en is nog steeds bang voor de reacties van buitenstaanders. Bij een volgend tripje, krijgen ze weer ruzie, omdat Ennis met zijn werk zit en het volgende tripje af wil zeggen. Ennis geeft Jack de schuld van de rotzooi in zijn leven, en ze vechten weer bijna, maar eindigen in een omhelzing.

Later krijgt Ennis een kaart naar Jack terug, met een stempel. ‘Overleden’. Helemaal in shock belt hij Lureen, die hem vertelt dat Jack is overleden met het verwisselen van een band. De wieldop is in zijn gezicht gesprongen, en hij is gestikt in zijn eigen bloed. Beelden van Jack die in elkaar wordt geslagen en daaraan overlijdt, passeren de revue. Het wordt in de film niet duidelijk of dit is wat Ennis vermoedt of dat dit echt gebeurd is. Lureen vertelt hem ook dat Jack wilde dat zijn as over Brokeback Mountain werd uitgestrooid, maar ze weet niet waar dat is.

Ennis gaat naar Jacks ouders en biedt aan Jacks as te verspreiden. Jacks vader slaat dit aanbod botweg af. Hij weet ook wel waar die ‘verdomde berg’ is. De moeder biedt Ennis aan om Jacks kamer te bezichtigen en daar vindt hij Jacks en zijn eigen bebloede shirt terug. Ennis neemt de shirts mee. Symbolisch is hierbij dat hier het witte shirt van Ennis nog hangt onder het bebloede spijkerjack van Jack.

Dan zit Ennis in zijn caravan, en Alma Jr. komt op bezoek. Ze gaat trouwen en vraagt haar vaders zegening. Ennis, die zijn lessen in het leven heeft geleerd, vraagt Alma of hij wel echt van haar houdt, en Alma is hier zeker van. Als Alma weg is, komt Ennis erachter dat ze haar vest vergeten is, en hangt het in de kast, waar hij de bebloede shirts van zichzelf en Jack heeft gehangen, met een kaart van Brokeback Mountain. Nu hangt het spijkerjack van Jack binnen het witte shirt van Ennis: symbool voor de bescherming die Ennis nu eindelijk wel biedt aan Jack.
Hij strijkt de kaart recht en met de woorden: ‘Jack, I swear…’ eindigt de film.

Info over speeldata e.d.: http://www.brokebackplay.com/
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Brokeback Mountain op Londense planken

Redaktie, in Media & entertainment op 08 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MEDIA & ENTERTAINMENTIN NUMMER 291


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media