Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 845 people
86447 users - nu online: 845 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Eén december: Wereld Aids Dag


door Redaktie in Health & Body , 27 november 2015
lengte: 4 minuten


Elk jaar weer sterven er ruim 1 miljoen mensen wereldwijd aan aids. Aids is nog steeds 1 van de 3 meest dodelijke ziektes in de wereld. Toch denkt een meerderheid in Nederland dat aids maar een klein tot redelijk probleem is. In de lijst van actuele wereldproblemen staat het bijna onderaan. Slechts 8% van de Nederlanders van 25 jaar en ouder ziet aids als één van de vijf belangrijkste problemen in de wereld.

Dat blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van STOP AIDS NOW! heeft uitgevoerd. In de landelijke campagne van STOP AIDS NOW!, die vandaag start, worden Nederlanders uitgenodigd via radio, tv en online om de vele aids doden te herdenken op 1 december a.s., op Wereld Aids Dag. STOP AIDS NOW! zal die dag in hun naam kaarsjes branden, om iedereen te laten zien dat aids helaas nog niet dood is, maar springlevend.

Aids is nog lang niet dood

Elk jaar weer sterven er ruim 1 miljoen mensen wereldwijd aan aids. Aids is nog steeds 1 van de 3 meest dodelijke ziektes in de wereld. Toch denkt een meerderheid in Nederland dat aids maar een klein tot redelijk probleem is. In de lijst van actuele wereldproblemen staat het bijna onderaan. Slechts 8% van de Nederlanders van 25 jaar en ouder ziet aids als één van de vijf belangrijkste problemen in de wereld. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van STOP AIDS NOW! heeft uitgevoerd. In de landelijke campagne van STOP AIDS NOW!, die vandaag start, worden Nederlanders uitgenodigd via radio, tv en online om de vele aids doden te herdenken op 1 december a.s., op Wereld Aids Dag. STOP AIDS NOW! zal die dag in hun naam kaarsjes branden, om iedereen te laten zien dat aids helaas nog niet dood is, maar springlevend.

“Onmiddellijke behandeling van een hiv-infectie is standaard in landen met een goede gezondheidszorg, zoals in Nederland, dat voorkomt niet alleen dat je aids ontwikkelt, maar voorkomt ook een verdere verspreiding van het virus. In vele andere landen, vooral in ontwikkelingslanden, is dat niet het geval”, verklaart Louise van Deth, directeur van STOP AIDS NOW! “Zo heeft nog steeds 60% van de mensen met hiv geen toegang tot de levensreddende medicijnen.”

Wereld zonder aids in 2030

De VN wil tegen 2030 een einde van aids hebben gerealiseerd. Dat is net vorige maand afgesproken en vastgelegd in de nieuwe ontwikkelingsdoelen voor 2030. Voor de bestrijding van hiv en aids wordt er nu mondiaal 22 miljard dollar per jaar geïnvesteerd. Om het doel te behalen moet vooral de komende vijf jaar extra geïnvesteerd worden.

“Alleen als er de komende jaren fors meer wordt geïnvesteerd in preventie, hiv-testen en toegang tot medicatie, vooral onder de risicogroepen, jongeren én vrouwen, kan de doelstelling van een wereld zonder aids voor 2030 behaald worden. Doen we dat niet, dan zal de aids epidemie zich verder uitbreiden, met miljoenen vermijdbare doden tot gevolg in de komende jaren.”


WHO dringt aan op onmiddellijke behandeling voor iedereen met hiv

Er moeten miljoenen meer mensen in de wereld behandeld worden met hiv-medicatie, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die nieuwe richtlijnen heeft uitgegeven. Volgens de WHO moeten mensen onmiddellijk starten met hiv-remmers na hun diagnose, of ze nu ziek zijn of niet. Zelfs het preventief toedienen van hiv-medicatie aan risicogroepen wordt sterk aanbevolen door de WHO. Eén van de projecten van STOP AIDS NOW!,  MaxART in Swaziland, wordt door de WHO genoemd als een hoopvol praktijkvoorbeeld.

“In Swaziland werkt STOP AIDS NOW! al 4 jaar lang om het onmiddellijk behandelen na een hiv-diagnose in praktijk te brengen. Het resultaat is dat de totale bevolking van het land zich intussen heeft laten testen, we hebben 90% van de mensen met hiv aan de juiste medicatie en steeds minder van hen onderbreken hun behandeling. Ons doel is om nieuwe hiv-infecties tot 0 te reduceren in Swaziland, het land met het hoogste hiv-cijfer ter wereld”, verklaart Louise van Deth, directeur van STOP AIDS NOW!

“Het is een uniek en baanbrekend project omdat samen met de lokale overheden en binnen het bestaande gezondheidssysteem van het land de aanpak van algemeen testen en snel behandelen van een hiv-infectie wordt uitgewerkt. Dat betekent in de eerste plaats zorgen voor de juiste medische apparatuur in de klinieken, opleiding van verpleegkundigen en goede distributie van medicijnen. Tegelijkertijd vraagt het ook investeren in de lokale bevolking. Onder leiding van de ‘chiefs’ worden mensen gestimuleerd zich te laten testen op hiv. Taboes worden besproken, de rechten van mensen met hiv worden aan de orde gesteld.”
vrouwen en meisjes

Onmiddellijke behandeling van een hiv-infectie is standaard in landen met een goede gezondheidszorg, maar in vele landen is dat nog niet het geval. Met deze nieuwe WHO richtlijnen zouden alle 35 miljoen mensen met hiv behandeld moeten worden met medicatie, dat zijn er nu nog maar 15 miljoen. Het exacte cijfer van mensen die nog geen diagnose hebben maar wel groot risico lopen op een hiv-infectie, is onbekend, maar in ontwikkelingslanden zijn dat vooral jonge vrouwen en meisjes.  

“Het toepassen van de nieuwe WHO richtlijnen vraagt dus om een enorme uitbreiding van de internationale en nationale budgetten en om een slimme manier van investeren in de juiste programma’s om aids en hiv te bestrijden", stelt directeur van Deth. “Toch is het intussen onontkoombaar dat het algemeen testen op hiv en het direct behandelen van een hiv-infectie de beste gezondheidsvooruitzichten biedt aan iedereen en het een effectieve manier is om de aids epidemie te stoppen.”
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Eén december: Wereld Aids Dag

Redaktie, in Health & Body op 27 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media