Back to Top
Maandag 17 Feb
86412 users - nu online: 1121 people
86412 users - nu online: 1121 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Opmerkelijke documentaires over seksuele diversiteit op IDFA


door Redaktie in Films & boeken , 13 november 2015

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


Eind november vindt de achtentwintigste editie van IDFA plaats. Het belooft een inspirerende editie te worden met spannende, ontroerende, intrigerende, onthutsende, ongelofelijke en bizarre verhalen uit het echte leven, die laten zien dat er meer dan één werkelijkheid is.

Wie verder kan kijken dan de eigen straat, meer wil weten dan wat het nieuws brengt en dieper wil denken dan gemakkelijk is, kan terecht bij IDFA, vanaf 18 november. Twaalf dagen lang worden de grenzen opengegooid in de filmzalen van Amsterdam.

IDFA, het International Documentary Film Festival Amsterdam, werd in 1988 opgericht om de documentairecultuur nationaal en internationaal te stimuleren. Sindsdien is IDFA uitgegroeid tot het grootste documentaire filmfestival ter wereld. Jaarlijks worden ruim tweehonderdvijftig creatieve documentaires vertoond. IDFA is uniek vanwege het internationale karakter, het politiek geëngageerde programma en de vele Europese en wereldpremières die elk jaar worden geboden. IDFA zoekt documentaires die filmisch gezien belangwekkend of vernieuwend zijn, die relevant zijn voor de huidige maatschappij en die de kijker ertoe brengen na te denken, te discussiëren en vragen te stellen.

Tijdens IDFA staat de creatieve documentaire centraal. Een documentairefestival is de uitgelezen plek om de veranderingen in onze maatschappij in kaart te brengen en te analyseren, ver van het dagelijkse mediageweld en beschut van het oppervlakkige meningencircus, maar wel midden in de wereld.
 
Het wekt daarom geen verwondering dat het festival-programma dit jaar enkele films bevat die licht werpen op de grote verschillen waarmee seksuele diversiteit in verschillende culturen tegemoet wordt getreden. IDFA toont dit jaar documentaires over homoseksualiteit in Israël, de Arabische wereld en China, maar ook over een ongebreidelde ondergrondse subcultuur van drugs en seks in Londen en het leven van een transgender. Laatstgenoemde lichten we er als eerste uit.


Mów mi Marianna

In een recent onderzoek van het Pew Research Center verklaarde bijna negentig procent van de ondervraagde Amerikanen dat ze persoonlijk iemand kennen die homo, lesbisch of biseksueel is. Daarentegen meldde in een onderzoek van Harris Poll, een gerespecteerde barometer voor de publieke opinie in de Verenigde Staten, slechts zestien procent van de ondervraagden dat ze persoonlijk iemand kennen die transgender is. Dit is overigens een verdubbeling van de acht procent die dit in 2008 aangaf.

Aangezien de cijfers in Europa niet heel erg anders zullen zijn, betekent dit dat de meeste mensen transgenders vooral door de media kennen. Een recent veelbesproken media-fenomeen is natuurlijk Caitlyn Jenner, niet alleen omdat zij met de geruchtmakende Kardashians is verbonden, maar ook omdat ze als Bruce Jenner faam als atleet verwierf en tijdens de Olympische Spelen van 1976 in Montreal een gouden medaille won. Maar juist deze omstandigheden maken Caitlyn Jenner ook een uitzondering.

IDFA vertoont de Poolse documentaire Call Me Marianna (Mów mi Marianna) van regisseur Karolina Bielawska. Marianna is een aantrekkelijke veertig-jarige vrouw die net haar ouders voor het gerecht heeft gedaagd om een geslachtsaanpassing te bewerkstelligen. Ze is vervreemd van haar moeder en verwaarloost haar beste vrienden, maar zoekt steun bij een theatergroep, waar ze haar probeert haar situatie zin te geven door de repetities voor een toneelstuk dat op haar verleden is gebaseerd.

Als de dagen van de operatie naderbij komen, stort Marianna zich in een uitzichtloze liefdesaffaire met een oudere heer die haar een sprank hoop geeft, maar ze blijft geconfronteerd worden met de gedachte dat te verliezen wat haar het dierbaarste is – haar familie – en ze moet de schrikwekkende herinnering onder ogen zien van de opofferingen die men zich moet getroosten om zichzelf te zijn. Call Me Marianna is een eerbetoon aan de vrijheid van identiteit en de onvoorspelbare draaien en bochten die het leven in petto kan hebben. Call Me Marianna won deze zomer vier prijzen tijdens het Filmfestival van Krakau, waaronder die voor de beste internationale documentaire en de publieksprijs.


Chinese toestanden

Uit het Pew-onderzoek blijkt dat homoseksualiteit in de Westerse wereld bepaald geen onbekend verschijnsel meer is. Dit wil echter niet zeggen dat jonge mensen die hun seksuele identiteit ontdekken dat niet vaak problematisch vinden, onder andere vanwege de (mogelijke) reactie van familie en vrienden. In niet-Westerse culturen ligt dat nog weer anders. Met de door het Nederlandse bedrijf Witfilm geproduceerde documentaire Inside the Chinese Closet vertelt de jonge Italiaanse regisseuse Sophia Luvara het gecompliceerde verhaal van Andy en Cherry die op zoek zijn naar liefde en geluk in het levendige Sjanghai.

Beiden zijn ze homoseksueel, maar hun families eisen van hen een (heteroseksueel) huwelijk én een kind. Single en kinderloos blijven zou namelijk een onacceptabel gezichtsverlies betekenen voor hun families. Zullen Andy en Cherry hun geluk en seksuele oriëntatie ontkennen om aan de wensen van hun ouders te voldoen? De verhalen van Andy en Cherry vormen een afspiegeling van de wettelijke en culturele vooruitgang die momenteel in China plaatsvindt tegen een achtergrond van een natie die in het reine probeert te komen met nieuwe morele waarden.


Een zondaar in Mekka

In grote delen van de Arabische wereld lijkt ten opzichte van seksualiteit nog geen sprake van wettelijke en culturele vooruitgang. De documentaire A Sinner in Mecca, die deze zomer in première ging op het Hot Docs Canadian International Documentary Festival, werd door Jahan News, een door de overheid gesteund Iraans persagentschap, omschreven als “een aanval op de Islam” en regisseur Parvez Sharma werd gehekeld wegens z’n propaganda voor “de walgelijke daad van homoseksualiteit.”

A Sinner in Mecca dringt onversaagd binnen in een wereld die voor niet-moslims al veertien eeuwen lang verboden is. Parvez Sharma, die in 2007 faam verwierf met de documentaire A Jihad for Love, documenteerde zijn reis met uitsluitend een iPhone en twee gesmokkelde, kleine camera’s. In de straten van het klassieke Mekka sluit hij zich aan bij vier miljoen moslims, van een meerderheid van vredelievende pelgrims die een levensopdracht vervullen tot meedogenloze jihadisten voor wie geweld credo is. Zij zijn allen in Mekka samen gevloeid om deel te nemen aan de grootste pelgrimstocht ter wereld: de hadj.

Onverschrokken brengt Sharma in A Sinner in Mecca stukken in beeld van de gevaarlijke ideologie die bepalend is voor ISIS en hoeveel overeenkomsten die heeft met de heilige doctrine van Saoedi-Arabië, het fundamentalistische wahabisme. Hofklieken binnen de zeer terughoudende Saoedische monarchie hebben naar verluidt in de loop der jaren zowel Al-Qaeda als ISIS gefinancierd, terwijl in de straten van Mekka naar de beroemdste zoon van Saoedi-Arabië, Obama bin Laden, met een islamitische eretitel wordt verwezen.

In dit Saoedi-Arabië begeeft de filmmaker, een openlijk homoseksuele moslim, zich. Hij probeert zijn eigen plaats te vinden binnen een islam zoals hij die altijd heeft gekend en die geen overeenkomst kent met de ontaarde versies die verwoestingen aanrichten in de islamitische wereld en bijna dagelijks voor strijd in de rest van de wereld zorgen. Met A Sinner in Mecca heeft Sharma moslims een mogelijkheid geboden het complexe, ondertussen door geweld verstoorde verhaal van hun geloof te vertellen. Met in hun midden: een smachtende moslim die al als ongelovige is afgestempeld en zich afvraagt of hij uiteindelijk toch een plaats kan vinden binnen een religie die hem verdoemt.

Palestijns-Israëlische contacten

De Arabische Palestijnen maken ongeveer twintig procent uit van de bevolking van Israël. In zijn documentaire debuut Oriented volgt regisseur Jake Witzenfeld het leven van drie Palestijnse vrienden die zowel hun nationale als hun seksuele identiteit exploreren in Tel Aviv - een stad die bekend staat als homovriendelijk - tijdens de strijd tussen Israël en Gaza in 2014.

Khader is een Tel-Avivs “schatje” uit een prominente islamitische maffiafamilie, die in Tel Aviv samenwoont met zijn joodse vriendje David, een impresario in het lokale homo-nachtleven, en hun Dalmatiër Otis. Khader verkeert innerlijk in strijd door zijn verlangen naar verandering in het licht van een schijnbaar hopeloze situatie. Fadi is een overtuigde Palestijnse nationalist, die wordt geconfronteerd met door schuldgevoelens bezwaarde joodse liefde en Naeem moet zijn familie confronteren met de waarheid over zijn seksualiteit. En ondertussen dreigt een oorlog...


Drugs en seks

Vraagstukken die niets met geloof te maken hebben, komen aan bod in Chemsex, die begin oktober z’n wereldpremière beleefde tijdens het BFI London Film Festival. Chemsex belicht vrijmoedig en intiem een donkere kant van het moderne homoleven, die te vinden is in verborgen kelders, slaapkamers en bars in Londen.

Chemsex onderzoekt een onderwereld van intraveneus drugsgebruik en weekend-lange seksfeesten en vertelt het verhaal van enkele mannen die worstelen om levend uit “de scene” te komen - en een gezondheidswerker die het zijn missie heeft gemaakt hen te redden. Terwijl de maatschappij de andere kant opkijkt, belicht deze krachtige en onverschrokken film een groep mannen die strijden met hiv, drugsverslaving en het zoeken naar acceptatie in een veranderende wereld.

De regisseurs van Chemsex, William Fairman en Max Gogarty, verklaren over hun documentaire: “Chemsex is een tonende en vertellende biecht over de zoektocht van en gemeenschap naar intimiteit en het gevoel erbij te horen, op wat vaak de verkeerde plekken zijn. Deze zoektocht schept een parallelle realiteit, een geheime wereld waarin mensen hun verslaving in het volle zicht verbergen, leven in een cyclus van extreem plezier en pijn, bevestiging en isolatie. Wat begon als een blik op een ‘gezondheidszorgprobleem,’ ontwikkelde zich snel in een complexe openbaring.

Het waren niet de seks of de drugs die shockeerden. Noch waren het het gevaar of de gevolgen. Het was de realisering dat, voor de meerderheid van de mensen, het intimiteit was, en niet lust of hedonisme, die de stuwende kracht achter hun gedrag was. De beslissing een camera op dit onderwerp te richten kwam door met eigen ogen te zien hoe deze gemeenschap begon te reageren op deze crisis. Van anonieme uitingen op sociale netwerken tot een kliniek voor seksuele gezondheid, die voor de allereerste keer de positie van een drugswerker in huis creëerde, werd ons duidelijk gemaakt dat ‘chemsex’ de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen op een breekpunt bracht, om maar te zwijgen van de middelen van degenen aan het front, die proberen deze epidemie het hoofd te bieden. De film, hopen we, roert universele ideeën aan over verinnerlijkte schaamte, cycli van zelfvernietiging en uiteindelijke verlossing door dit erg moderne en weinig bekende gezondheidsprobleem.”Het complete programma en meer over IDFA
is te vinden op www.idfa.nl

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Opmerkelijke documentaires over seksuele diversiteit op IDFA

Redaktie, in Films & boeken op 13 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media