Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 979 people
86447 users - nu online: 979 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Soa-thuistests meestal onbetrouwbaar


door Redaktie in Health & Body , 30 september 2015


Soa Aids Nederland waarschuwt voor de wildgroei aan soa-tests die je thuis zelf kan doen. Veel van deze tests zijn onbetrouwbaar of zijn niet de juiste voor de persoon in kwestie. Meestal schiet ook de begeleiding ernstig tekort. Dat zegt dr. Jan van Bergen van Soa Aids Nederland.

Hij reageert daarmee op de opkomst van allerlei thuistests, die naar schatting enkele duizenden keren per jaar worden afgenomen. “Via internet zijn er steeds meer aanbieders die tegen soms hoge kosten deze tests verkopen. Op enkele uitzonderingen na nemen zij hun kwaliteitsbewaking en begeleiding niet serieus genoeg. Ga liever naar de huisarts of de GGD, dat is veel betrouwbaarder”, waarschuwt hij.

Doe-het-zelf-test

Voor thuistests zijn een zelf uit te voeren uitstrijkje, urine of een paar druppels bloed nodig. “Doe-het-zelf-tests, waarbij je thuis de uitslag kan aflezen – net zoals een zwangerschapstest – zijn merendeels onbetrouwbaar”, onderstreept Van Bergen.  “Enige uitzondering misschien is de hiv-test via Time2Test.nl”.

Lab-test

Bij andere thuistests is eigenlijk sprake van een thuis-afname en wordt het monster naar een erkend lab gestuurd, die de uitslag daags later terugstuurt. Dit soort zelftesten zijn in ieder geval betrouwbaarder dan de doe-het-zelf tests, maar ook die kennen risico’s’, benadrukt Van Bergen.

“De uitslag is niet altijd te vertrouwen als het monster niet precies goed wordt afgenomen. En is het wel een zinnige test die je wordt aangeraden? Test je niet te vroeg, dus nog voordat de ziekte zich kan openbaren? Daar is goede voorlichting bij nodig. Anders kopen mensen de verkeerde test, of worden valselijk gerustgesteld.”

Soa Aids Nederland is daarom bezig met het ontwikkelen van een on-line testwijzer zodat mensen zich beter geïnformeerd kunnen laten testen. “Sommige aanbieders nemen die informatieplicht wel serieus, zoals soapoli-online.nl en mantotman.nl”.
Aandachtspunten soa-zelftest:

1. De meeste soa-testen waarbij je de uitslag zelf thuis afleest zijn niet betrouwbaar. Als de test zegt dat je geen soa hebt, kan het zijn dat je die wel hebt en omgekeerd. Testen waar je niets mee opschiet dus. Koop soa-testen die je moet opsturen naar een laboratorium! Uitzondering zijn sommige hiv-testen. Met name de OraQuick hiv-sneltest, deze is wel betrouwbaar, maar op dit moment officieel nog niet te koop in Nederland.

2. Een soa-test levert nooit een betrouwbare uitslag op als je het materiaal voor die soa-zelftest niet goed afneemt. Zoek dus een aanbieder van soa-zelftesten die een goed filmpje of andere instructie heeft over het afnemen van testmateriaal.

3. Een soa-test levert nooit een betrouwbare uitslag op als je het materiaal voor de soa-zelftest niet goed verpakt en op de juiste manier per post opstuurt. Zoek dus een aanbieder van soa-zelftesten die een goed filmpje of andere instructie heeft over het verpakken en opsturen van testmateriaal.

4. Het kan zijn dat je soa-zelf test aangeeft dat je een soa hebt (positieve uitslag). Dan is belangrijk dat je weet hoe jij je uitslag te horen krijgt. Word je gebeld en kun je bijvoorbeeld tijdens je werk gestoord worden door een telefoontje hierover? Als je vragen of twijfels hebt is het belangrijk dat je iemand kunt bellen daarover. Wij adviseren dat je een aanbieder zoekt die duidelijk aangeeft hoe je een uitslag krijgt en die je kunt bellen als je vragen hebt.

5. Als je een soa hebt, wil je zo snel mogelijk behandeld worden. Hoe gaat dat? Moet je voordat je een behandeling krijgt opnieuw getest worden? Gaat dat dan ten koste van je eigen risico van de ziektekostenverzekering? Wij adviseren dat je een aanbieder van soa-zelftesten zoekt die van te voren al duidelijk maakt wat je moet doen als je een soa hebt.

6. Als je een soa hebt, is het belangrijk dat je je partner(s) waarschuwt en dat die ook getest en behandeld worden. Anders loop je kans dat je heel snel weer een soa hebt. Maar soms is het helemaal niet makkelijk om partners te waarschuwen en wil je daar graag hulp bij. Kan de aanbieder van zelftesten je daarbij helpen? Geeft de aanbieder tips hoe je je partners wel kunt waarschuwen? Wij adviseren dat je een aanbieder zoekt die je kan helpen om je partners te waarschuwen.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

RoB
made in Amsterdam

BEKIJK OOK

Moeder, oom en zusje


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Soa-thuistests meestal onbetrouwbaar

Redaktie, in Health & Body op 30 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media