Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 979 people
86447 users - nu online: 979 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Oproep openstelling huwelijk Caribisch Nederland


door Redaktie in Historie & Politiek , 26 september 2015

This article is also available in English


Homo-organisaties op Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben in een gezamenlijke verklaring de parlementsleden, regeringen en gemeenschapsleiders van hun eilanden opgeroepen het burgerlijk huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht. De homo-organisaties zijn partners van COC Nederland in het Pink Orange Alliance-project.

De homo-organisaties FOKO (Curaçao), ALFA (Aruba) en SAFE (Sint Maarten) stellen in hun gezamenlijke verklaring dat de openstelling van het burgerlijk huwelijk de enige acceptabele uitkomst van de strijd voor gelijkberechtiging van LHBTI’s is op de zogenaamde CAS-eilanden (Curaçao, Aruba, Sint Maarten) binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

De organisaties stellen dat de strijd voor LHBTI-gelijkberechtiging verbonden is met de strijd tegen slavernij en gedwongen arbeid, kolonialisme en racisme en de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen. “homo-rechten zijn mensenrechten en het recht om te trouwen is een onderdeel van de universele mensenrechten.” De organisatie verwijzen daarbij nadrukkelijk naar het vonnis van het Amerikaanse federale Hooggerechtshof dat eind vorige maand het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht.

In de verklaring wordt er op gewezen dat het huwelijksideaal – het in liefde en verantwoordelijkheid voor elkaar samenleven – universeel is en door elk individu gedeeld wordt. Maar voor LHBTI’s op de CAS-eilanden ontbreekt de wettelijke mogelijkheid om hun relaties wettelijk te laten erkennen en beschermen, terwijl dat inmiddels wel mogelijk is in andere delen van het Koninkrijk.

De organisaties wijzen er op dat deze oproep de diepste wensen en verlangens uitdrukt van de homo-gemeenschap op de CAS-eilanden. “Dat weerspreekt het vaak gebruikte argument dat de openstelling van het huwelijk onze eilanden wordt opgedrongen door Nederland.” De openstelling van het huwelijk kan volgens de organisaties ook niet uitgesteld worden omdat de samenleving op de eilanden daar ‘nog niet klaar’ voor is. Het gaat er ook niet om kerken te dwingen om het huwelijk voor paren van gelijk geslacht te erkennen – er wordt immers gevraagd om de openstelling van het burgerlijk huwelijk.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Oproep openstelling huwelijk Caribisch Nederland

Redaktie, in Historie & Politiek op 26 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media