Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 980 people
86447 users - nu online: 980 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Ook PvdA voor verbod LHBT-discriminatie in Grondwet


door Redaktie in Historie & Politiek , 24 september 2015

This article is also available in English


Ook de PvdA wil een expliciet verbod op LHBT-discriminatie in de Grondwet. PvdA-emancipatiewoordvoerder Keklik Yücel maakte bekend dat haar partij het pleidooi daartoe van het COC omarmt. Ook wil de partij een verbod op transgenderdiscriminatie in de Algemene Wet Gelijke Behandeling.

Keklik Yücel: “In Nederland zijn we al een heel eind gekomen als het gaat om de rechten van LHBT’s. Maar het is zwaarbevochten, en deze strijd verdient volledige erkenning van gelijke rechten. Hoe kun je duidelijker zeggen dat discriminatie van LHBT’s niet wordt geaccepteerd dan door het op te nemen in artikel 1 van onze Grondwet.”

Een Grondwetswijziging vergt tijd, aldus de PvdA, maar wat die partij betreft wordt snel nieuw leven geblazen in een eerdere initiatiefwet van deze strekking en worden de komende tijd juridische mogelijkheden en struikelblokken onderzocht.

Transgenderdiscriminatie

Daarnaast roept Yücel minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op om specifiek de positie van transgenders te verankeren in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB). Yücel vindt het de hoogste tijd voor het opnemen van een expliciet verbod op discriminatie wegens genderidentiteit en -expressie in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB). In die wet zijn de rechten van homo’s al wel geregeld.

Yücel: “Transgenders vragen als het om de arbeidsmarkt gaat om speciale aandacht; uit onderzoeken blijkt dat transgenders tot wel vier keer vaker werkloos of arbeidsongeschikt zijn. De PvdA vindt deze wetswijziging noodzakelijk voor een stevigere juridische bescherming van transgenders op de arbeidsmarkt.”

Het College voor de Rechten van de Mens gaf eerder ook al aan dat deze wetswijziging vanuit het oogpunt van bewustwording voor zowel transgenders als de samenleving als geheel wenselijk is.

Ook COC Nederland en TNN pleiten al een aantal jaar voor een verbod op transgenderdiscriminatie in de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Wat het COC betreft wordt zo’n verbod onderdeel van een nieuw Roze Akkoord met regering en parlement, in navolging van het Roze Stembusakkoord uit 2012.

Yücel: “De strijd van LHBT’s voor acceptatie is er een van de lange adem, Elke dag weer wordt die acceptatie, ook in ons land, nog bevochten. Ze worden bijvoorbeeld nog veel te vaak fysiek of verbaal aangevallen. Gewoon om wie ze zijn. De PvdA blijft die strijd waar nodig ondersteunen en samen voeren. Met de vervolmaking van de rechten van LHBT’s brengen we ons ideaal weer dichterbij van een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn en het beste van zijn leven kan maken.”
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Ook PvdA voor verbod LHBT-discriminatie in Grondwet

Redaktie, in Historie & Politiek op 24 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media