Back to Top
Zaterdag 29 Feb
86419 users - nu online: 954 people
86419 users - nu online: 954 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Homohuwelijk in Ierland zet de Duitsers aan het denken


door Redaktie in Historie & Politiek , 08 september 2015

This article is also available in English


Nu Ierland in een referendum voor het homohuwelijk heeft gestemd, neemt de druk op de Duitse bondsregering toe om homo- en heteroparen ook in Duitsland volledig gelijk te stellen. Duitsland kent nog steeds geen homohuwelijk en het geregistreerd partnerschap geeft lang niet niet dezelfde rechten.

Homoparen worden in Duitsland in meer dan 150 regelingen en 50 wetten benadeeld ten opzichte van gehuwden

De Duitse oppositie verhoogt na het Ierse ‘ja’ de druk op de bondsregering om ook in Duitsland het homohuwelijk in te voeren. Ook regeringspartij SPD is daar voor, maar het ligt gevoelig bij de CDU/CSU. Veel christen-democraten zien het huwelijk als iets dat voorbehouden is aan man en vrouw.

In 2001 voerde de rood-groene regering-Schröder het geregistreerd partnerschap, het Lebenspartnerschaftsgesetz, voor homoparen in - dat overigens niet openstaat voor heteroparen. Die kunnen hun relatie alleen officieel maken met een huwelijk. Het geregistreerd partnerschap geeft homoparen niet dezelfde rechten als heteroparen. Zo mogen ze samen geen kinderen adopteren en zijn ze ook achtergesteld bij bijvoorbeeld erfrecht.

Al in 2013 bleek uit verschillende peilingen (zie hier en hier) dat de meerderheid van de CDU/CSU-kiezers voor volledige gelijkstelling van homo’s en hetero’s is. Prominente CDU-politici hebben bekendgemaakt homo te zijn of pleiten voor adoptie door homoparen. Ook de LSU, de homobeweging binnen de CDU, heeft meer invloed in de partij dan enkele jaren geleden.

Volledige gelijkstelling is in een coalitie met de CDU/CSU "helaas moeilijk te realiseren", zei SPD-minister Heiko Maas van Justitie. In het huidige regeerakkoord hebben CDU/CSU en SPd afgesproken een eind te maken aan discriminatie van homoparen. Maar in de praktijk remt de CDU/CSU voorstellen daartoe af. Zo moesten belastingvoordelen van verenigingen die zich inzetten voor het huwelijk en voor gezinnen ook gaan gelden voor stichtingen die zich voor homoparen inzetten. Maar de christen-democraten hielden dat wetsvoorstel vorig jaar tegen. Homorechten zijn de afgelopen jaren vooral versterkt door het Constitutioneel Hof en niet door de regering van Merkel.

Merkel gooit olie op het vuur en is tegen het homohuwelijk

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) is tegen het homohuwelijk. Dat heeft ze in een interview met YouTuber Florian Mundt gezegd. Ze zegt met samenlevingscontracten geen problemen te hebben. 'Maar op een bepaald punt maak ik een onderscheid.'

Merkel, zelf twee keer getrouwd, zegt dat we van ver komen want 25 jaar geleden durfden heel wat mensen nog niet uit de kast te komen, maar tegelijkertijd vindt ze dat het huwelijk exclusief moet worden voorbehouden aan een man en een vrouw. 'Voor mij persoonlijk betekent het huwelijk een man en een vrouw die samenleven. Dat is hoe ik het bekijk, maar ik steun ook andere vormen van samenleven.'

De Duitse leider wil discriminatie uit de wereld helpen en promoot gelijkheid, maar 'op een bepaald punt maak ik wel een verschil', zo zegt ze. In mei sloot Merkel de invoering van het homohuwelijk in Duitsland nog uit na het referendum over de zaak in Ierland.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Homohuwelijk in Ierland zet de Duitsers aan het denken

Redaktie, in Historie & Politiek op 08 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media