Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1002 people
86447 users - nu online: 1002 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Pride Photo queering Nijmegen


door Helm de Laat in Theater, Kunst & Expo , 05 september 2015

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


Vorig jaar werd de organisator van Roze Woensdag, Sander Ederveen, benaderd met de vraag of hij in Nijmegen niet ook iets kon doen met al die foto’s die bij Pride Photo Award in het archief liggen. En terwijl men zich nu in Amsterdam opmaakt voor toekenning van de prijs van 2015 kijkt men daar terug op een succesvol eerste seizoen van Pride Photo Nijmegen.

Sander Ederveen is er zelf verbaasd over. “Het is een beetje uit de hand gelopen, ja. Natuurlijk wilden we de winnende foto’s graag in Nijmegen exposeren en niet alleen op voor de hand liggende plekken als het Roze Huis of het Stadhuis. Zo kwamen we al snel op een rijdende expositie in wat later de Pride Photo Bus is geworden. En van het een kwam het ander.

De foto’s van Pride Photo Award werden de aanleiding om nieuwe initiatieven te ontplooien. Zeg maar op het snijpunt van fotografie en Pride.” Of zoals het heet in de fraaie woorden van het projectplan: “We willen een impuls geven aan de visuele cultuur van de stad (...) en zo bijdragen aan de verbetering van beeldvorming rondom gender en seksuele diversiteit.”
 
Veranderde verbeelding

Om een beeld te geven van de visuele cultuur rondom homoseksualiteit werd in het Roze Huis de expositie Vroeger en Nu georganiseerd. In 1990 maakten de Nijmeegse fotografen An Stalpers en Ineke Duursema de serie Het kan ook anders... Daarin gaven zij hun visie op homoseksualiteit. Ze wilden “niet de problematiek laten zien maar juist trots, levenslust en schoonheid.” Ze wilden niet meer alleen documenteren maar ook inspireren. Fotografen van nu werd gevraagd te reageren op hun foto’s. Samen gaven de foto’s een beeld van de verandering in beeldvorming in de afgelopen vijfentwintig jaar. Feesten en kinderen doen het nog steeds goed. De jonge, witte beweging van toen is in een rap tempo vergrijsd en van kleur verschoten. De globalisering van homoseksualiteit heeft ook de grenzen van het Nijmeegse blikveld verlegd.

Duidelijk aanwezig is de uitbreiding van het homoseksuele alfabet met de T. Dit weerspiegelt veranderingen in denken over gender die je ook ziet bij de winnende foto’s van Pride Photo Award. Net als daar lijkt het naakte lichaam geheel uit beeld verdwenen... En ook ontbrak fotografie die de grenzen van gender en identiteit verkent, of nieuwe uitdrukkingsvormen van seksuele diversiteit verbeeldt. Voor queer fotografie moest je in het Besiendershuis zijn.

Queering Nijmegen
 
Daar verbleven de fotograaf Risk Hazekamp en Wortkünstlerin Tania Witte mede op uitnodiging van het Instituut voor Genderstudies dat zijn dertigste verjaardag vierde. Zij maakten van het officiële gastenverblijf en culturele visitekaartje van de stad een queer laboratorium onder het motto Probeer andere zoektermen...

Beide kunstenaars onderzoeken in hun werk hoe mensen die niet zelf deel uitmaken van een hlbt-subcultuur toch vorm weten te geven aan hun identiteit. Ook in hun queer laboratorium nodigden ze allerlei mensen uit om te achterhalen welke wegen zij in Nijmegen kunnen bewandelen om vorm te geven aan hun identiteit. Risk Hazekamp gaf de studenten van het instituut een gastcollege over dit onderzoek en verzorgde op de universiteit een workshop over beeldvorming.

En in hun laboratorium in het Besiendershuis hield Tania Witte een hele reeks workshops in queer writing. De deelnemers presenteerden hun werk tijdens pop-up-performances en vulden met hun teksten de leemtes in het verhaal dat de stad gewoonlijk vertelt. Kijk zelf maar wat de site van je eigen stad oplevert als je daar zoekt op termen als gay... De vele ontmoetingen leverden zoveel materiaal op dat het vormen van een afgerond beeld meer tijd vergt. In oktober komen beide kunstenaars terug om het resultaat te presenteren van dit bijzondere interdisciplinaire experiment. En daarna zal het woord queer in elk geval een resultaat opleveren.

Grenzen verleggen

Dat in de visuele cultuur het onderscheid tussen disciplines vervaagt bleek ook bij de productie van een paar clips. Wie vernieuwende beeldtaal verwacht had, kwam bedrogen uit, maar de verhalen die in beeld werden gebracht waren wel grensverleggend. Bij de productie werkte Pride Photo Nijmegen samen enkele organisaties die zich met jongerencultuur bezighouden. Met Stichting Pop Activiteiten Nijmegen werd een clip gemaakt waarin de jonge singer-songwriter Mischa Das optreedt. Hij brengt daarin een song over zijn eigen avontuur met gender-transgressie.

New Arts is een club voor jongeren uit de hiphop-cultuur die vooral in het nieuws komt als in teksten de battie boys en de bitches het weer eens moeten ontgelden. Die jongeren staken nu hun nek uit met de productie van een clip met Ishwana Clarke. Ishwana vluchtte enkele jaren geleden naar Nederland. Hij treedt op als “word artist” en in zijn performance vertelt hij indringend over zijn homoseksualiteit en de homofobie in Jamaïca. Met de Pride Photo Bus bezocht hij jongerenfestival Sparks. Overdag was de bus een gendervrije zone waar jongeren zelf konden spelen met gender, en op de foto gingen. ’s Avonds trad Ishwana op voor de hiphop-scene. En op Facebook kun je zien dat zowel de plaksnorren als de clips een hit werden.

Roze Woensdag: flitswedstrijd

Wat de Canal Parade is voor Amsterdam is de Roze Woensdag voor Nijmegen. De Vierdaagse en de zomerfeesten werden in het verleden ontsierd door geweld tegen homo’s, vrouwen, etnische minderheden. De innige samenwerking tussen de homobeweging en de plaatselijke overheid ontstond in Nijmegen zelfs in reactie op rellen rondom een homokroeg die in 1983 volledig uit de hand gelopen waren. Op Roze Woensdag kleurt de hele stad roze en iedereen doet mee. En tegenwoordig is het motto Een feest voor iedereen. Dit jaar herinnerden de drag queens en asielzoekers eraan dat zo’n “feest van seksuele diversiteit” niet vanzelf ontstaat.

Zij ontmoetten elkaar ’s ochtends nog onwennig in het Roze Huis voor ze hooggehakt en heldhaftig de stad in trokken. De drag queens collecteerden in de stad voor het Pride Fonds en asielzoekers uit Afrika verzamelden handtekeningen voor Enkeltje Rusland, No Way!, de actie voor een soepeler asielbeleid voor vluchtelingen uit Rusland. Zo’n dag is natuurlijk het perfecte decor voor een fotowedstrijd. Dagblad De Gelderlander, dat tijdens de Vierdaagse het queer laboratorium in het Besiendershuis tot redactielokaal omtoverde, nam een groot deel van de organisatie voor zijn rekening. Grote broer Pride Photo Award leverde het hoofdthema: Verhalen van liefde en trots. Iedereen kon meedoen en op de site van de krant kan iedereen de foto’s bekijken. Zij laten zien dat wanneer vertrouwde locaties en oude tradities nieuwe betekenis krijgen, ze ook weer inspireren tot nieuwe beelden.

Regenboogtrap

Overal waar de regenboog een vaste plek krijgt in de publieke ruimte is dat nieuws – nog steeds - en foto’s ervan gaan de wereld over... In Nijmegen kennen maar weinig mensen de Veerpoort trappen. Maar iedereen kan je de weg wijzen naar de regenboogtrap. Al bestaat die pas een paar maanden. Daar verzamelden zich op Roze Woensdag de asielzoekers en bobo’s, de dykes en de drag queens, de battie boys en hun vele gasten, queer en straight.

Burgemeester Hubert Bruls, altijd in voor een goede grap, legde het moment vast en gaf zo het startsein voor de fotowedstrijd. Zou het nu echt geheel toevallig zijn dat zijn foto prompt in de prijzen viel? Hoe dat ook zij, het plaatje ging razendsnel de wijde wereld in. En de regenboogtrap? Die blijkt nu ook een prima locatie voor al uw trouwfoto’s. Met dank aan Pride Photo Nijmegen.
 

De uitreiking van de Pride Photo Award 2015 vindt op 18 september plaats in de Oude kerk te Amsterdam.
Zie ook voor meer informatie: www.pridephotoaward.org.

Enkele links
* PPN Facebook-pagina: www.facebook.com/pages/Pride-Photo-Nijmegen/299179323539737
* De clips: www.youtube.com/channel/UCFQ-DnzOrdyvJCunvnEmHmw
* Het fotoalbum van De Gelderlander:
www.gelderlander.nl/multimedia-dg/foto-s/fotoalbum-pride-photo-nijmegen-7.870418
* Meer: www.pridenijmegen.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN HELM DE LAATMEEST GELEZEN VAN HELM DE LAAT

Pride Photo queering Nijmegen

Helm de Laat, in Theater, Kunst & Expo op 05 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN THEATER, KUNST & EXPOIN NUMMER 289


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media