Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 903 people
86447 users - nu online: 903 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 10 min. Printervriendelijke Pagina  
Salvador, een Braziliaans paradijs vol mooie mannen en lekker eten


door Vincent van der Kraan , 21 juni 2003

This article is also available in English
lengte: 10 minuten


Voor Nederlandse homo's die Gran Canaria en Ibiza zo langzamerhand wel gezien hebben, is een bezoek aan de spannende Braziliaanse stad Salvador een nieuwe uitdaging. Salvador, de hoofdstad van de Braziliaanse staat Bahia, ligt in het Noordoosten van Brazilië aan de Atlantische Oceaan en heeft een tropisch zeeklimaat. De koudste dag van de afgelopen driehonderd jaar was ongeveer 21 graden. Zomers (rond december–februari) kan de temperatuur oplopen tot 35 graden maar de zeewind zorgt er altijd voor dat het dragelijk is.

Eeuwenlang was Salvador de doorvoerhaven voor de slavenhandel van Brazilië. Tegenwoordig noemt het zichzelf vol trots dé zwarte stad van Brazilië. Een tekort aan vrouwen in de voormalige Portugese kolonie zorgde voor een menging van zwarten, blanken en indianen, waaruit een bijzonder mooi soort mensen is voortgekomen. Lopend door Salvador verbaas je je over het aantal mooie mannen en vrouwen op straat. Prachtige combinaties van gitzwarte negers met lichtblauwe of lichtgroene ogen.Mooie hoofden, veel half-naakte en zeer gespierde lijven, soepeler bewegend dan de gemiddelde Europeaan.
Met ruim driemiljoen inwoners is Salvador de derde stad van Brazilië.
Salvador is de laatste vijftig jaar in enorm tempo gegroeid. Door deze late ontwikkeling heeft zij zich stedenkundig kunnen aanpassen aan de eisen van de tijd. Momenteel is men volop bezig aan het bouwen van een metro dwars door de stad. Grote brede wegen werden gepland in de dalen van het heuvelachtige Salvador. De toppen van de heuvels werden gebruikt om er wolkenkrabbers te situeren die zoveel mogelijk zeewind konden vangen, want hoe hoger je zit hoe koeler het is.

De Portugezen hadden dat al ontdekt en daarom op het hoogste punt aan de baai de stad gesticht. Dit oudste stadsgebied, bijna nog in originele staat, heet de Pelourinho, en werd tien jaar geleden met subsidie van de Unesco als wereldcultuurmonument gered van de ondergang. Salvador heeft hele chique wijken, maar ook veel middenstands- en sloppenwijken. Het is een cultuurmix van een eerste-, tweede- en derdewereldlandcultuur. Je kan hier in grote shopping malls alles kopen wat je in Nederland ook kunt kopen. De Bom Preco (nog steeds eigendom van Albert Heijn) staat hier door de hele stad met gigantische supermarkten, elk zo groot als een voetbalveld, die vierentwintig uur per dag open zijn. Salvador kent als eerste stad ter wereld stoplichten die met enorme cijfers aangeven hoeveel seconden nog te gaan zijn voor het licht op oranje en vervolgens rood gaat.Bussen en taxi’s rijden bij duizenden en kosten bijna niets. Het verkeer kent weinig files, ‘s nachts kun je ongestraft door rood licht rijden en je kunt overdag met honderd kilometer door de stad rijden ondanks dat er 70 staat aangegeven terwijl de politie naast je even hard meerijdt, links en rechts inhalend. Ondanks het totale anarchisme op de weg zie je vrij weinig ongelukken. Salvador heeft verder alles van een moderne stad. Ondanks de armoede sterven er weinig mensen van honger omdat er geen voedseltekort is en het eten bij wijze van spreken gratis aan de bomen hangt en voor de deur zwemt. Je ziet veel gespierde en weinig broodmagere mensen.

Seksleven

Mensen zijn vriendelijk, gemakkelijk, zeer open en hoewel veel mensen denken dat de Brazilianen homo-onvriendelijk zijn heeft niemand die wij ooit gesproken hebben en Salvador heeft bezocht, daar iets van gemerkt. In tegendeel zelfs. Overal waar je bij instanties komt en ze naar je burgerlijke staat vragen kunnen we zeggen dat we met elkaar getrouwd zijn. Daar wordt heel vrolijk op gereageerd. “Ja, dat kan bij ons ook al," zeggen ze dan, want sedert een paar maanden is het in Brazilië ook mogelijk een samenlevingscontract tussen mensen van hetzelfde geslacht te sluiten.

Onze buren vertellen aan iedereen die langskomt: “Ja, ze zijn getrouwd!” en iedereen vindt dat de normaalste zaak van de wereld. Uiteraard beseffen wij dat wij buitenlanders zijn die hier met veel respect behandeld worden en weten wij dat het voor de homo's in de sloppenwijken nog helemaal niet zo’n geaccepteerde zaak is. Maar dat je seks hebt met iemand van je eigen sekse vindt niemand abnormaal, dat doet de meerderheid van de Brazilianen ook wel eens.Brazilianen zijn heel lichamelijk ingesteld. We zien op heel beschaafde feestjes dat heterovrouwen elkaar in het kruis grijpen, met de hand in elkaars boezem gaan en letterlijk zitten te tongzoenen. Op straat word je regelmatig door vrouwen in je billen geknepen en mannen omarmen elkaar innig. Seks is voor de Brazilianen, naast muziek en voetbal, het belangrijkste dat er is. Het is de normaalste zaak van de wereld dat er openlijk wordt gevreeën op straat.

Uitgaan en emancipatie

Salvador kent als elke grote stad in de wereld ook zijn specifieke homo-plekken, zoals de Rua Carlos Gomes, een kilometer lange straat met in het midden de bars Charley Chaplin en Mangolo du Jungo, het nichtenterras van Carlos en de disco: Stylos. In de zijstraten de sauna’s Olympus en Augustus.
Verder is er de wijk Barra waar de trendy disco’s Off-Club en Gloss zitten, de Bar de la Place en sauna Campus.
In de wijk Barris bevinden zich de sauna’s Persoa en Rio en The Queens, de enige nachtclub met darkroom, maar die is alleen op vrijdag en zaterdag open.
Elders in de stad is er nog Disco Yess.Gay-stranden vind je bij Porto da Barra aan de baai Todos os Santos en aan de Praia dos Artistos, bushalte Boca do Rio aan de Avenida Oceanica, waar gaybeachclub Aruba zit.
Versieren en cruisen gebeurt vooral in de openlucht, op stranden terrassen en andere "cruising area’s".
Al drieëntwintig jaar is de Gruppo Gay da Bahia actief en organiseert zij wekelijks haar bijeenkomsten in de oude wijk Pelourinho.
Vorige maand organiseerde de groep een demonstratie toen in de krant een artikel was verschenen dat meldde dat in de staat Bahia het afgelopen jaar de meeste slachtoffers van anti-homogeweld waren gevallen van heel Brazilië. Onmiddellijk was er een groep van zo'n vijfhonderd potten en nichten op de been om met een uiterst traag lopende demonstratie in de binnenstad van Salvador het verkeer lam te leggen.

Seks en geld

Voor seks moet je in de sauna’s zijn waar zogenaamde, uitermate mooie masseurs (vooral in sauna Persoa) je voor vijftien reais een massage geven om zo snel mogelijk naar de erogene zones over te gaan en te vragen of je voor geld ook een seksbehandeling wilt hebben. Daar komt dan (onderhandelbaar) tussen de twintig en vijftig reais bovenop voor volledige seks. Voor tussen de vijftig à tachtig reais ofwel dertien à twintig euro sta je bij wijze van spreken weer op straat. Dit geldt voor alle sauna’s. Seks van bezoekers onderling vindt er bijna niet plaats. De masseurs zien dat ook als oneerlijke concurrentie. De enige uitzondering hierop is sauna Rio waar wel onbetaalde seks plaatsvindt.

Geld en seks zijn in Brazilië onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als westerse toerist zien ze je eerder als walking cash machine dan als individu. Bijna geen Salvadoraan zal seks met je hebben zonder iets meer te willen. Of er wordt ongegeneerd om geld of goederen gevraagd of men maakt, bescheidener en vriendelijk, duidelijk dat er een groot gebrek aan middelen is. Het minimumloon bedraagt driehonderd reais per maand, wat ongeveer achtenzeventig euro is. Een goed loon is hier tweaalfhonderd reais ofwel 312 euro per maand. Luxe goederen zijn hier net zo duur zijn als bij ons. Bijna iedereen heeft dus chronisch gebrek aan geld.De spannenste seks heb je ’s nachts op cruise-gebied Jardim de Allah, een soort oase aan het strand met veel palmbomen. Een kleine steilte waar beneden op het strand ‘s nachts flink wordt gecruisd en waar de mooiste jongens staan. Het is niet geheel ongevaarlijk want cruisende mannen zijn een gemakkelijke prooi voor een overval. Het is me in al die tijd dat we in Salvador zitten één keer overkomen dat ik met een mes bedreigd werd. Mijn portemonnee en horloge had ik in mijn auto achtergelaten en alles wat ze vonden was een hanky (black voor de nieuwsgierige lezer) en een pakje kauwgom. Daar waren ze al tevreden mee.

Er zijn twee cruising areas die zeer gevaarlijk zijn. Farrol de Barra achter de vuurtoren en bij het Kruisbeeld langs de Avenida Oceanica. Teveel jongens heb ik al gesproken die daar een pistool op hun hoofd gedrukt kregen, hun geld en horloge moesten afgeven, hun kleren moesten omruilen voor wat afgetrapte zwerverskleding en vervolgens ook nog gedwongen werden seks te hebben. Ook de politie schijnt er een handje van te hebben zich in deze gebieden te begeven en onder bedreiging van een pistool je te dwingen seks te hebben. Nee masochisten van Nederland, dat is niet leuk, niet op die manier!


Seks algemeen

Seks is erg gericht op elkaar aanraken. De Salvadoorse gays kunnen eindeloos bezig zijn met tongzoenen en strelen. Snelle seks vindt wel plaats maar het liefst willen ze zoveel en zo lang mogelijk elkaar aanraken. Leeftijdsverschil is geen issue. Hier maakt het niet uit hoe oud je bent. Alle leeftijden lopen door elkaar, het is niet echt een selectiecriterium. Zowel potten als nichten zie je hier vrij veel als stel met een onderling behoorlijk leeftijdsverschil. Dat is vaak economisch bepaald. Veel jongeren hebben geen geld en beginnen een relatie met een oudere die dat wel heeft.
De Braziliaan is promiscue! Ja, ja, voor wie dat nog niet wist, heeft Braziliaans wetenschappelijk onderzoek onlangs bewezen dat vijfentachtig procent van alle mannen en vijfenzeventig procent van alle vrouwen promiscue is.Aan SM is men in Brazilië nog niet toe. Zelfs in Rio en Sao Paolo is geen leerbar te bekennen. Gezegd moet worden dat het klimaat ook niet echt geschikt is voor leren kleding. Poppers kennen ze niet.
Brazilianen zijn zich zeer bewust van het gevaar van aids en in de regel wordt er streng met condooms gewerkt. Het grote probleem is dat condooms geld kosten en de uitgave daarvoor soms afgewogen moet worden tegen het kopen van eten. Op veel plaatsen worden daarom gratis condooms verstrekt. Ook de aidsmedicijnen zijn gratis in Brazilië. Brazilië heeft als eerste land het wereldpatentrecht gebroken en de dure aidsmedicijnen zelf gekopiëerd en geproduceerd zodat ze kostenloos ter beschikking kunnen worden gesteld. Brazilië lijkt een derde wereldland maar in veel opzichten is het een heel moderne natie.

Potten

Voor potten is Salvador een eldorado. De mooiste vrouwen hebben een totaal andere houding ten aanzien van het leven dan wij gewend zijn. Er zijn opvallend veel heel jonge potten van vijftien, zestien jaar. Zeer soepel bewegende vrouwen die innig met elkaar vrijen in het openbaar en spontaan in de omgang zijn. Ook de strenge scheiding van mannen en vrouwen binnen de gay scene bestaat niet. Potten en nichten trekken gezamenlijk op en er zijn net zoveel potten als nichten... vaak zelfs nog meer potten dan nichten, vooral in bars en op het strand.

Mode en prijzen

Voor de laatste mode moet je niet in Salvador zijn. Daarvoor is Sao Paolo de aangewezen plaats. In Salvador maakt het niemand uit wat je draagt, als het maar niet te chique is, daar heb je alleen maar last van. T-shirt of halfnaakt, een korte wijde broek en slippers is het kledingbeeld van rijk en arm Salvador.

Voor Europeanen is het leven in Salvador goedkoop. Fris en bier (3/4 liter) kosten in de bars tussen de eenendertig en de negenendertig eurocent en vijfenzestig tot achtenzeventig eurocent in de duurdere disco’s. Een mixdrank kost zes reais, wat 1,56 euro is. Het enige dure aan Brazilië is de reis er naartoe. Een retourtje kost zo’n acht- à negenhonderd euro en het is tussen de dertien en twintig uur vliegen. Een appartement huur je hier voor vijfendertig à vijftig euro per dag, al dan niet met airconditioning.Een sauna kost vijftien reais ofwel 3,90 euro. De entree voor een discotheek varieert van vijf tot twaalf reais ofwel van 1,30 tot 3,12 Euro. Eten kost tussen de zeven en vijfentwintig reais ofwel tussen de 1,82 en 6,50 euro voor een hele maaltijd. Die van zeven is even goed als die van vijfentwintig. Het ligt er alleen aan of je in een kilorestaurant eet of in een serveer-restaurant. Kilorestaurants, waar je aan lange counters opschept, vind je overal. Je bord wordt gewogen en naar gewicht betaald. Je kan er vaak voor een habbekrats heerlijke Japanse sushi eten.Iedere keer dat we terugkeren naar Nederland bekruipt ons een enorme behoefte om voor altijd in Salvador te blijven. Wat een heerlijke stad: cultuur, seks, klimaat en eten maken het tot een stukje paradijs op aarde.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Salvador, een Braziliaans paradijs vol mooie mannen en lekker eten-


Reactie van dd. 07 september 2004


Reactie van teet dd. 18 december 2006
een geweldig oord,een paradijs lijkt mij.
vervelen zul je je niet.
ik zou er graag heen willen.


Reactie van peter dd. 21 maart 2007
Hoiiiiiiiiiiiii Naar het lezen van deze vakantie land
ben ik erg nieuwschierig geworden.
Aldus zal ik daar een keer gaan kijken, want je kikkerd er helemaal van op. haha


Reactie van kees dd. 27 februari 2014
ben langdurig in Brazilie (Bahia) geweest. Als je geen portugees spreekt of geen tarzan figuur hebt is contact leggen zeer moeilijk. valt weinig te zien, redelijk duur, crimineel, muv salvador valt er in bahia weinig op gay gebied (cruising), etc te beleven. Homosexualiteit is legaal maar zeker niet sociaal geaccepteerd.


GERELATEERDMEER VAN VINCENT VAN DER KRAANMEEST GELEZEN VAN VINCENT VAN DER KRAAN

Salvador, een Braziliaans paradijs vol mooie mannen en lekker eten

Vincent van der Kraan, in op 27 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN IN NUMMER 142


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media