Back to Top
Donderdag 20 Feb
86414 users - nu online: 961 people
86414 users - nu online: 961 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Hartjesdagen weer terug op de Zeedijk


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 11 augustus 2015


Na twee jaar afwezigheid, is er dit jaar weer wél een editie van de Hartjesdagen op en rond de Zeedijk op de Wallen. Traditiegetrouw zullen mannen zich weer verkleden als vrouw en vrouwen als man, maar er is meer. Volgens de organisatie is er een 'nieuwe vorm bedacht, die voor alle ondernemers en bewoners van het gebied interessant is'.

De Hartjesdagen vinden plaats op zaterdag 15, zondag 16 en maandag 17 augustus. Op zaterdag zal de Nacht van de Romantiek georganiseerd worden in diverse (horeca)gelegenheden op en rond de dijk. Op zaterdag is het tijd voor de Zeedijkdag, met een buurtbrunch, drakendans en opera voor en door buurtbewoners.

Op maandag is het dan Hartjesdag, met de verkiezing van Hartje en Queen 2015, degene die zich het best verkleed heeft als iemand van de andere sekse. In 2013 gingen de Hartjesdagen niet door, vanwege geldgebrek. In 2014 werd opnieuw een poging gedaan om het feest op poten te zetten, maar toen was er niet genoeg tijd voor de organisatie.

Waar Hartjesdag vandaan komt is niet duidelijk. Waarschijnlijk is het in de Middeleeuwen ontstaan. Vermoed wordt dat de naam een verbastering is van 'hertjesdag'. Het zou een feestdag zijn geweest waarop in de bossen rond Haarlem door het gewone volk op herten mocht worden gejaagd, wat normaal gesproken aan de adel was voorbehouden. Het wild werd vervolgens op straat gebraden en opgegeten.

De historicus Jan ter Gouw beweert in 1871 echter dat Hartjesdag oorspronkelijk gewijd was aan de Germaanse godin van de aarde, Hertus. Hertusdag werd, zoals Prinsjesdag verbasterd tot Hertjes- en later Hartjesdag. Op Hartjesdag, welke valt aan het einde van de oogsttijd, werd Hertus, de godin van de aarde verheerlijkt met vreugdevuren.

De "vrouwen en meisjes" die je door de straten ziet gaan, eren als vanouds de Germaanse godin. Al bij de Romeinse historicus Tacitus zijn beschrijvingen te vinden hoe het feest van Hertus gevierd werd. Een oud-Germaans heiligdom, een houten tempel, zou aan haar gewijd zijn aan de oever van het Spaarne op de plaats van het huidge Haarlem. Behalve Hartjesdag zouden dan ook de plaatsnamen Haarlem en Aerdenhout met Hertus te maken hebben.

Op Hartjesdag werden vuurtjes gestookt en kinderen zamelden geld in voor vuurwerk dat 's avonds werd afgestoken. Later ontwikkelde het zich tot een soort carnaval, waarbij veel werd gedronken, en mannen zich verkleedden als vrouwen, en vrouwen zich verkleedden als mannen. Het werd toen ook rond de Zeedijk gevierd. In 1997 besloot de Buurtvereniging Zeedijk het feest nieuw leven in te blazen. Sindsdien worden elk jaar de Hartjes van de Zeedijk gekozen: de meest origineel verklede man en de meest origineel verklede vrouw. In de loop der jaren werd het evenement steeds omvangrijker en uitgebreid naar meerdere dagen, waardoor het tegenwoordig bekendstaat als de Hartjesdagen. Met name de optocht van travestieten en andere verklede mannen en vrouwen trok ieder jaar tienduizenden belangstellenden.

 De Hartjesdagen
zaterdag 15 tm maandag 17 augustus
Zeedijk, Amsterdam
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Hartjesdagen weer terug op de Zeedijk

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 11 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media