Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 914 people
86447 users - nu online: 914 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Uithaal naar lesbisch ouderschap onbegrijpelijk


door Redaktie in Algemeen , 25 juli 2015

This article is also available in English


Hoogleraar Wendy Schrama betoogde onlangs in Trouw dat lesbisch ouderschap een voorbeeld is van ‘doorgeschoten gelijkheidsdenken.’ Deze uithaal naar het lesbisch ouderschap is onbegrijpelijk, reageren Tanja Ineke en Philip Tijsma van COC Nederland in een opinieartikel in Trouw.

Wet lesbisch ouderschap is juist goed

Het gelijkheidsdenken is doorgeschoten, stelde hoogleraar Wendy Schrama in Trouw. Als ultiem voorbeeld noemt ze de Wet lesbisch ouderschap. Ze vindt het ‘verkrampt’ dat een duomoeder nu door erkenning juridisch ouder kan worden van het kind dat ze opvoedt samen met haar vrouwelijke partner.

Het COC heeft jaren voor de Wet lesbisch ouderschap gestreden en is juist heel gelukkig met die wet.

Onze strijd was deels ingegeven door het streven naar gelijke rechten. En met goede redenen. Want tot voor kort kon een niet-biologische moeder alleen juridisch ouder worden d.m.v. een lange, kostbare en emotioneel belastende adoptieprocedure. Een niet-biologische vader – denk bijvoorbeeld aan een echtpaar dat gebruik maakt van een zaaddonor omdat de man onvruchtbaar is – sprong na de geboorte op de fiets, erkende zijn kind binnen vijf minuten op het gemeentehuis en was daarmee de ouder. Die ongelijkheid is door de Wet lesbisch ouderschap gelukkig opgeheven: zowel de niet-biologische-moeder als de niet-biologische vader kunnen nu door erkenning eenvoudig ouder worden.

Misschien nog wel belangrijker echter, was onze wens om de juridische positie van duizenden kinderen die opgroeien bij lesbische ouderparen zo goed mogelijk te regelen. Vóór de Wet lesbisch ouderschap konden deze kinderen wees worden als hun biologische moeder overleed. Ze konden jarenlang een halfwezenuitkering mislopen als hun niet-biologische moeder overleed. De wet deed geen enkel recht aan de sociale realiteit dat twee moeders de feitelijke ouderrol vervulden.

Gezien dit laatste is Schrama’s uithaal naar het lesbisch ouderschap onbegrijpelijk. Ze houdt immers ook een hartstochtelijk pleidooi voor wetgeving die geënt is op sociale gegevens. De Wet lesbisch ouderschap bij uitstek een wet die geënt is op de sociale realiteit dat duizenden kinderen opgroeien bij twee lesbische moeders.

Op een ander punt zijn we het roerend met Schrama eens. Steeds meer homo- en lesbische paren voeden kinderen op met méér dan twee personen. Bijvoorbeeld twee lesbische moeders samen met een biologische vader. Ook die sociale realiteit verdient juridische erkenning. We roepen de staatscommissie Herijking Ouderschap, die deze kwestie bestudeert, op om hier werk van te maken. Introduceer in Nederland een juridische regeling voor meerouderschap, het liefst morgen nog!

Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Uithaal naar lesbisch ouderschap onbegrijpelijk

Redaktie, in Algemeen op 25 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media