Back to Top
Zondag 05 Apr
86426 users - nu online: 897 people
86426 users - nu online: 897 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Nederland stuurt Russische gay asielzoeker terug naar ‘veilig’ Moskou


door Sandro Kortekaas in Historie & Politiek , 22 juli 2015

This article is also available in English


Eind mei is opnieuw de Pride in Moskou - voor het tiende jaar op rij - verboden en zijn deelnemers hardhandig gearresteerd. Iedereen in Nederland weet dat Rusland een homofoob land is. COC Nederland heeft aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gevraagd om met homoseksuele asielzoekers met coulance om te gaan. Maar niets is minder waar. De IND stuurt asielzoekers uit Rusland, die in eigen land vernederd, bedreigd en in elkaar geslagen zijn, zelfs door de politie, en die op grond van hun homoseksualiteit hun land ontvluchten, zonder enige vorm van respect keihard terug.

Momenteel geven mijn partner en ik een jonge, getalenteerde homoseksuele Rus een “safe harbour” omdat hij niet alleen in een homofoob detentiecentrum woont, maar ook zijn maximale verblijfstijd verstreken is. Iets wat in Nederland in feite zelfs niet toegestaan is en een illegale activiteit is. Op donderdag 28 mei heeft de rechter een negatief antwoord op zijn verblijfsverzoek gegeven. Zijn roep om hulp in een land dat door de Russische holebi-beweging als tolerant wordt gezien, moet gehoord worden.
 
Ongeveer twee maanden geleden is Evgenii Frank (uit Omsk) bij het COC Nederland langs geweest in verband met zijn asielaanvraag in Nederland op basis van zijn homoseksualiteit en de vele problemen die hij vanaf zijn vroege jeugd heeft moeten doorstaan. Begin mei heb ik kennis met hem gemaakt via sociale media naar aanleiding van programma’s die wij vanuit onze galerie MooiMan naar buiten brengen. Hierin geven we homofobie en mensenrechten door middel van kunst een gezicht en verhaal. Die signalen, maar zeker ook die van twee jaar geleden in Amsterdam tijdens het bezoek van Poetin, blijven in Rusland niet onopgemerkt.

Het COC Nederland heeft Evgenii Frank echter uitsluitend een verwijzing gegeven naar VWN, Vluchtelingenwerk Nederland, van waaruit ze hem vervolgens nooit hebben teruggebeld. Het enige wat het COC Tilburg voor hem heeft kunnen betekenen is dat hij naar een andere AZC-locatie is verplaatst (van Gilze naar Ter Apel) wegens een sterk homofobe omgeving. Sinds twee weken geven we na verschillende gesprekken Evgenii een veilige haven in ons huis. Ik schaam me diep voor alle organisaties die niets voor hem hebben kunnen betekenen.
 
Vlak voor zijn rechtszaak eind mei heeft hij zijn levensverhaal op papier gezet, wat in zijn rechtszaak door zijn advocate is meegenomen. In zijn levensverhaal heeft hij al zijn angsten, zijn steeds groter wordende fobie om naar buiten te gaan vanwege de onderliggende angst om gezien te worden als homoseksueel, de jarenlange pesterijen op school en tenslotte de paniek die ontstond nadat het bij ex-klasgenoten bekend was geworden dat hij homoseksueel is, de daarop volgende dreigtelefoontjes en e-mails en tenslotte het in elkaar geslagen worden en de doodsbedreigingen door cadetten van de politieacademie, nota bene pal voor zijn huis, overduidelijk terug laten komen. Met deze opeenstapeling geeft Evgenii duidelijk aan dat hij niet terug kan, dat wordt zijn dood.

In 2013 heeft de Nederlandse HLBT-gemeenschap zich overduidelijk laten horen tijdens het bezoek van Poetin in Amsterdam, met strijdliederen die tot in Rusland te horen waren. Er is momenteel eigenlijk niemand - behalve wij en zijn advocate - die voor Evgenii opkomt. In Rusland ziet de HLBT-gemeenschap - we werken samen met verschillende Russen - Nederland als een vrij, tolerant land. En ik begrijp dat de IND moet afgaan op bewijzen. Maar bewijsvoering op basis van homoseksualiteit vanuit een homofoob land betrekken is gewoonweg nauwelijks mogelijk. Dat moet ook een IND weten. Ik vind echter deze houding meer dan beschamend.

We hebben ondertussen onder andere contact met Vera Bergkamp (D66) en Boris Dittrich (Human Rights Watch), die beiden onze zorg kunnen delen. In Nederland MOET een discussie gevoerd worden waarin duidelijk wordt dat mensen die hun land ontvluchten wegens hun seksualiteit op eenzelfde respectvolle manier behandeld moeten worden als asielzoekers die op basis van hun geloof hun land verlaten en vrijwel overal in Europa de asielstatus automatisch ontvangen.
 

GERELATEERDMEER VAN SANDRO KORTEKAASMEEST GELEZEN VAN SANDRO KORTEKAAS

Nederland stuurt Russische gay asielzoeker terug naar ‘veilig’ Moskou

Sandro Kortekaas, in Historie & Politiek op 22 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media