Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 974 people
86442 users - nu online: 974 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Docu over Amsterdamse transgenders wint publieksprijs TranScreen


door Redaktie in Films & boeken , 21 juli 2015


De Nederlandse documentaire TransAnders heeft op de slotavond van filmfestival TranScreen de publieksprijs gewonnen in de categorie 'korte film'. Regisseur Kim Bakker interviewt in de winnende film Amsterdamse trans*genders en travestieten van middelbare leeftijd over hun gevoelens en de reacties van hun directe omgeving. TranScreen is het grootste transgender filmfestival van Europa.

De prijs voor beste lange film ging deze editie naar de documentaire Kate Bornstein - A Queer and Pleasant Danger van de Amerikaanse regisseur Sam Feder. Hij nam de prijs voor een juichende zaal in ontvangst.

Met ongeveer 1.000 verkochte tickets in de deelnemende filmhuizen Rialto en Cavia trok TranScreen voor de derde keer op rij meer bezoekers. Net als voorgaande edities kwamen die uit heel Europa en zelfs daar buiten. Naast tientallen filmvertoningen waren er debatten, onder meer met activisten uit Turkije en Kenia. Ook gingen veel filmmakers na afloop van vertoningen in discussie met het publiek.

Bijzonder aan TranScreen is dat genderdiversiteit de norm is, en niet de uitzondering. Filmhuis Rialto paste voor het festival daarom speciaal de website aan, zodat niemand meer een geslacht hoefde in te vullen bij bestellingen van kaartjes. Ook de toiletten van het filmhuis werden uniseks gemaakt. “Het festival duurt vijf dagen, maar het effect op mijn gevoelens een leven lang”, zei een bezoeker na aloop geëmotioneerd.

TranScreen wordt gesponsord door het VSB fonds, de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam, het Trut Fonds en FedEx. Daarnaast zamelde de transgender gemeenschap zelf geld in tijdens verschillende benefietfeesten in voormalig kraakpand Vrankrijk aan het Spui.

 
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Docu over Amsterdamse transgenders wint publieksprijs TranScreen

Redaktie, in Films & boeken op 21 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media