Back to Top
Vrijdag 10 Apr
86426 users - nu online: 1045 people
86426 users - nu online: 1045 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Partymonster op De Parade


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 17 juli 2015

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


In gesprek met Joost van Bellen en Nik van den Berg. Sleazy, hard en dirty. Deze zomer staat Toneelgroep Oostpool met Partymonster op Theaterfestival De Parade. Regisseur Marcus Azzini (Angels in America) laat zich voor zijn vijftien-jarige jubileum op De Parade inspireren door het spraakmakende leven van New York’s nachtlevenfenomeen, provocateur, Club Kid én moordenaar Michael Alig, die wordt gespeeld door Nik van den Berg.

Op muziek van dj Joost van Bellen creëert Azzini de montagevoorstelling Partymonster waarin spel, dans en performance samen streven naar de perfect high. Een theatrale ode aan de nacht die in je gezicht uit elkaar knalt.

Partymonster speelt zich grotendeels af in de clubscene van de jaren negentig. Wat weten jullie van die tijd?
Nik: “Ik ben opgegroeid tussen Pokémon en Dragon Ball Z. Dus toen dit allemaal aan de hand was, in de Club RoXY bijvoorbeeld, zat ik praktisch nog in de luiers. Ik ken helaas alleen de verhalen. Helaas, omdat ik dat soort uitzinnige extremiteiten lijk te missen tegenwoordig. En daarmee bedoel ik niet persé het excessieve drugsgebruik maar wel de manier waarop de nacht een plek moet zijn om je vooral niet druk te maken over hoe je duckface de volgende dag op Facebook verschijnt.”

Joost: “De clubscene was destijds een plek waar mensen konden vluchten voor het dagelijkse leven en waar ze een andere identiteit konden aannemen. Het uiterlijke vertoon, het shockeren en de totale gekte waren veel belangrijker dan nu. In de nacht vond je gelijkgezinden: mensen die zich overdag ellendig voelden omdat ze het idee hadden dat ze niet in de maatschappij pasten en dat gevoel ’s nachts met al hun pracht en praal teniet deden.”

Michael Alig creëerde met zijn extravagante feesten een eindeloze ruimte voor vrijheid en zelfexpressie. Hebben jullie bewondering voor hem?
Joost: “Ik heb bewondering voor zijn lef en creativiteit, voor het schoppen tegen de moraal, voor zijn expertise in het anti-establishment. Hij zag er verschrikkelijk goed uit, had de meest absurde en decadente ideeën en was daarom een kunstenaar. Maar de drugsgekte heeft hem tot een moordenaar gemaakt. Dat feit is onvergeeflijk en geeft een hele bittere nasmaak aan een geweldige en heftige tijd. Ik bewonder hem dus niet, maar wat hij flikte vóór zijn gruwelijke daad is absoluut een inspiratie voor me.”
Nik: “Ik heb bewondering voor de manier waarop Michael Alig mensen over een bepaalde grens kon trekken. Waarschijnlijk omdat diegenen zélf de behoefte hadden om zich op die manier te uiten. Het is heel belangrijk om mensen te hebben die dat in anderen los weten te maken.”

Michael Alig en zijn Club Kids doorbraken alle regels; in de nacht was niets onmogelijk. Wie waren de ‘Club Kids’ van Nederland destijds?
Joost: “Begin jaren negentig waren er veel. Ik werkte (en leefde) in Club RoXY, waar Zubrowka en Ir. Harrie Wildeman de koningin en koning waren. Daarnaast was er nog een batterij aan nijdige travestieten die elkaar de loef afstaken door zoveel mogelijk van de zwaarste parfum op te spuiten, zo lang mogelijke nagels op te plakken en zichzelf bruiner dan bruin te schminken. Bovendien hadden we in Club RoXY de zogenaamde Candy Girls, Braziliaanse travestieten, soms met baard, die met een snoepbak voor hun buik door de club schuimden.”
“De absolute keizer van het absurde en waanzinnige uiterlijke vertoon was Leigh Bowery, een clubicoon en moderebel uit Londen. Hij was groot en stevig, had een panty over zijn gezicht waarop make-up was aangebracht en was gekleed in een Margaret Thatcher-achtig mantelpak. Halverwege het optreden viel hij achterover op een podiumelement, spreidde zijn benen en gaf geboorte aan een paar kilo worst, een liter nepbloed en een levende vrouw, die zeker een kwartier ondersteboven in dat pak gehangen had. Zoiets zie je tegenwoordig niet meer...”

Waar zit het Partymonster in jullie?
Joost: Dat monster zit diep van binnen, en met de tijd wordt hij steeds een tikje rustiger. Maar ik kan de aard van het beestje niet temmen: ik houd van uiterlijk vertoon, van gekte, van zaken die de heersende moraal omver trappen, van verschijningen die voor verwarring zorgen en mensen uit hun comfort-zone trekken. Dat is heden ten dagen steeds gewaagder: mensen pikken minder en kunnen in onbegrip agressief reageren op eigenlijk vredelievende surrealistische paradijsvogels. Als het goed afloopt zorgt het natuurlijk voor progressie, voor het openstaan voor nieuwe ideeën en die excentrieken zijn daardoor van belang voor de cultuur.”
Nik: “Het Partymonster in mij zit voornamelijk in mijn solowerk. Ik zie zeker overeenkomsten met Michael Alig als ik bijvoorbeeld als Prinsenkind optreed. De lyrics in combinatie met de harde beats en video’s worden vaak als shocking ervaren. We forceren ons publiek zich er eerst aan over te geven om vervolgens compleet los te kunnen gaan. Ik vind het fantastisch om in deze voorstelling Michael te mogen spelen.”
 
Wat kunnen we verwachten van Partymonster?
Nik: “Veel! Dansers die vogue drops maken, acts geïnspireerd uit die tijd, Joost van Bellen op de muziek (fuck yes!), een awesome performance van Dennis Vanderbroeck, een fantastische tekst van Hannah van Wieringen en je krijgt mij als degene die je op sleeptouw meeneemt. Dit alles geregisseerd door Marcus Azzini. Hij heeft die tijd wél meegemaakt, dus het kán niet fout gaan.”
Joost: “Ik heb prachtige teksten gezien, bijna poëtisch. Dat bizarre, prachtige en tegelijk verschrikkelijke heeft de tekstschrijver fantastisch bij elkaar gebracht, zonder ordinair te worden of het alleen in een drugsdebacle te laten verzanden. Ik weet dat Nik uniek en verschrikkelijk goed is. Tel daarbij op de fantastische regisseur, de waanzinnige dansers, de kleding van Bas Kosters en onze muziek, et voilà: het Nederlandse Partymonster is geboren en is niet voor de poes!”Partymonster is deze zomer tot en met 23 augustus te zien op
Theaterfestival De Parade in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam.
Zie voor meer info www.deparade.nl.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Partymonster op De Parade

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 17 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media