Back to Top
Zaterdag 25 Jan
86407 users - nu online: 1293 people
86407 users - nu online: 1293 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Wensenpakket voor bestuurders Caribisch Nederland


door Redaktie in Algemeen , 06 juli 2015


Pride organisaties uit het hele Koninkrijk hebben een wensenpakket voor LHBT-emancipatie aangeboden aan bestuurders van Caribisch Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de Nederlandse regering. Het wensenpakket is samengesteld i.s.m. Pink Orange Alliance, het samenwerkingsverband van Caribische LHBT-organisaties en COC Nederland.

Tijdens de presentatie van de wensenlijst in perscentrum Nieuwspoort werd ook bekendgemaakt dat er dit jaar een ‘Koninkrijksboot’ meevaart tijdens de Canal Parade. Aanleiding is het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden en het 20-jarig bestaan van de Amsterdam Gay Pride.

De bestuurders worden in het wensenpakket opgeroepen om de noodzaak van LHBT-emancipatie te erkennen, steun te geven aan de Caribische LHBT-beweging en met de beweging in gesprek te gaan over LHBT-beleid. De Caribische beweging pleit voor openstelling van het huwelijk en een betere rechtspositie van LHBT’s. Ook zouden scholen op de eilanden voorlichting moeten geven over LHBT’s. LHBT-voorlichting is op Nederlandse scholen sinds 2012 verplicht, maar minister Bussemaker (Onderwijs) heeft de regeling nog niet in werking laten treden op de Caribische eilanden die deel uitmaken van Nederland (Nederland Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Acceptatie van LHBT’s laat nog veel te wensen over op alle Caribische eilanden (Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Zo worden LHBT’s op school veel getreiterd, wat onder meer leidt tot schooluitval. Scholen geven zelden LHBT-voorlichting.

De eerste reactie van de eilandbestuurders op de wensenlijst van de LHBT-beweging was positief. De gevolmachtigde ministers van Curaçao en Sint Maarten spraken openlijk hun steun uit aan de strijd voor gelijke rechten op de eilanden.

“Het eerste wat ik concreet kan doen is informatie geven aan de scholen en aan de ouders. Het is tijd om onwetendheid binnen onze gemeenschappen aan te pakken”, reageerde de Sint Maartense gevolmachtigde minister Josianne Fleming-Artsen. “Onze premier wil er ook aan werken. Wij weten heel goed dat zelfs op Sint Maarten LHBT’ers worden gepest, uit hun huis worden gezet en te kampen hebben met discriminatie.”

Ook de Curaçaose regering is voorstander van ‘gelijke rechten voor iedereen’, verzekerde gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels. Haar partij Pueblo Soberano (PS) zou voorstander zijn van gelijke rechten voor LHBT’s, ondanks het verzet van partijgenoot en parlementariër Winifred Raveneau. Raveneau verzette zich in 2013 fel tegen de Curaçaose Gay Pride.


Pink Orange Alliance

De LHBT-belangenorganisaties in het Nederlands Caribisch gebied zijn samen met COC Nederland sinds 2012 verenigd in de Pink Orange Alliance. In dat kader steunt COC Nederland de organisaties bij hun activiteiten gericht op het verbeteren van de positie van LHBT’s op de eilanden. Zo is in 2013 met ondersteuning van de Pink Orange Alliance op Aruba de eerste niet-officiële Gay Pride georganiseerd door Alternative Lifestyle Federation Aruba, de LHBT-belangenorganisatie op het eiland.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Wensenpakket voor bestuurders Caribisch Nederland

Redaktie, in Algemeen op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN ALGEMEENIN NUMMER 286


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media