Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 867 people
86442 users - nu online: 867 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Wanneer een kinderwens verlatingsangst camoufleert


door De Ket in Columns & Opinie , 30 juni 2015

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Enkele weken geleden vond in Brussel voor de allereerste keer een draagmoederbeurs plaats, waar voornamelijk Noord-Amerikaanse agentschappen hun diensten aan homoseksuele paren aanboden. In België is draagmoederschap wettelijk niet geregeld en zijn er juridisch heel wat lacunes.

Daarom durven Belgische wensparen wel eens naar het buitenland lonken om te kijken wat daar mogelijk is en hoe ze mogelijk in eigen land een eventuele regularisatie, al dan niet met de nodige media-aandacht, kunnen afdwingen. Want daar komt het in essentie op neer.

De Belgische pers besteedde ruime aandacht aan de beurs. Elke expert of betrokkene die er iets over kwijt wilde, kreeg meer dan voldoende ruimte in de geschreven en beeldpers. Homoseksuele wensparen kwamen aan het woord en de zaakvoerders van de betrokken agentschappen uit de Verenigde Staten en Canada bleven erop hameren dat hun nobele bedoelingen niet commercieel zijn. Maar het is niet omdat iemand duizend keer iets beweert, dat wat hij of zij beweert ook plotsklaps de waarheid is.

Ook de enkele geïnterviewde kandidaat-wensouders zien de aangeboden diensten blijkbaar niet als een commercieel iets. De vergoeding die ze moeten ophoesten, en waarvoor velen een serieuze lening bij hun bank mogen afsluiten, zou de onkosten moeten vergoeden voor de draagmoeders. Die kosten omvatten het bevallingsverlof, de ziekteverzekering, de bevallings- en ziekenhuiskosten, en noem maar op. Ook het agentschap wil een vergoeding voor hun diensten opstrijken, al lijkt niemand echt te weten hoeveel dat deel van de koek bedraagt. Na enkele websites van die agentschappen bekeken te hebben, vind ik alvast geen enkel, ook niet een indicatief bedrag terug. Van financiële transparantie hebben deze agentschappen alvast geen kaas gegeven.

Deze (commerciële) draagmoederschapbeurs gaat dus in essentie over een kinderwens die homoseksuele paren koesteren en hoe die in de praktijk om te zetten. Een kinderwens is toch ietwat bijzonders, zowel bij hetero’s als bij homoseksuele koppels. Toen ik in katholieke middens opgroeide, maakte men mij wijs dat God alle ouders had opgedragen om kinderen te verwekken, om het leven op deze planeet verder te zetten. In mijn jeugd vond ik dat al bullshit, tot vriendinnen in mijn omgeving mij op jongvolwassen leeftijd plotseling toevertrouwden een kinderwens te koesteren. Toen ik hen vroeg wat ze juist onder een kinderwens verstonden, stond de volumeknop op nul.

Nog nooit kon een vrouw (of een man) me een antwoord op de vraag geven wat die kinderwens nu precies is. Pas toen ik begin de dertig was en ik nog steeds op een antwoord op die cruciale vraag zat te wachten, werd me pijnlijk duidelijk wat die echte kinderwens, die ik zelf nooit echt hebt gevoeld, werkelijk betekende. Een kinderwens is een gevoel, niet meer of niet minder, waarbij de partner met een kinderwens stiekem eigenlijk hoopt dat het huwelijk of de relatie toch verder zal blijven duren eenmaal er kinderen zijn. De kinderwens camoufleert aldus, in mijn ogen, een latente verlatingsangst. Het huwelijk is daar eveneens een mooi voorbeeld van. De keren dat ik iemand vraag waarom hij of zij (vooralsnog) gaat trouwen en het antwoord luidt dat hij of zij hoopt dat de partner na de huwelijksceremonie niet meer vreemd zal gaan, kan ik intussen al niet meer op twee handen tellen. En het aantal echtscheidingen blijft intussen oplopen.

Komt daarbij dat een kinderwens eveneens een heel egoïstische wens is. Persoon X of koppel Y wil een kind, ten allen prijze. Niemand die kinderen wenst moet zich verantwoorden voor het komende onheil dat die kinderen eventueel te wachten staat. Gelukkig zijn er enkelingen die beseffen dat het niet zo evident én verantwoord meer is om kinderen op de wereld te zetten. Ik vind het ook niet meer verantwoord.


Je toegenegen,


De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Wanneer een kinderwens verlatingsangst camoufleert

De Ket, in Columns & Opinie op 30 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN COLUMNS & OPINIEIN NUMMER 286


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media