Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 925 people
86447 users - nu online: 925 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Het bomberjack


door Bernardo van Eekhout in Mode & Lifestyle , 11 juni 2015

This article is also available in English


De geschiedenis van het bomberjack gaat terug tot 1915, toen Belgische en Franse gevechtspiloten (oftewel bomber pilots) leren jacks droegen om hen tegen de kou te beschermen. Daarna kregen ook de piloten van de Amerikaanse luchtmacht deze lederen flightjackets. Maar als deze zware lederen pilotenjacks nat werden door de regen of door zweet van de piloot tijdens het vliegen, dan ging dit vocht op grote hoogte bevriezen, waardoor deze “ouderwetse” pilotenjacks koud en zeer oncomfortabel werden.

Toen een nieuwere generatie van jachtvliegtuigen aanbrak was er ook een nieuw soort bomberjack nodig, dat licht was, beweeglijk en warm in plaats van het onhandige lederen bomberjack.

Om aan de nieuwe eisen te voldoen werd er een geheel nieuw bomberjack ontwikkeld. Gefabriceerd van een hoge kwaliteit nylon. Al tijdens de oorlog werd dit sterke nylon gebruikt voor het maken van parachutes. In 1946 werd het eerste nylon bomberjack ontwikkeld en drie jaar later werden ze in gebruik genomen door de Amerikaanse luchtmacht en marine.

Eind jaren vijftig verschenen in Europa de eerste bomberjacks op de zwarte markt en vanaf 1960 begon Alpha Industries deze jacks te exporteren vanuit Amerika. Hun klanten waren de luchtmacht en diverse commerciële bedrijven. Dit nieuwe type bomberjack kon het hele jaar door worden gebruikt en zorgde ervoor dat de piloot het jack bij warm weer open en comfortabel kon dragen. Eenmaal in het vliegtuig werd het bomberjack dicht geritst voor bescherming tegen de kou tijdens de vlucht.

Het allereerste bomberjack had een buiten– en binnenkant van nylon met daartussen een laag wol voor warmte. Na een paar jaar werd het wol vervangen door de nieuwe polyestervezel-vulling. Dit materiaal maakte de bomber veel lichter, maar ook meteen veel warmer. Tevens werd de schapenkraag vervangen door een kleiner gebreid kraagje. Een tweede belangrijke verandering was het “reversible” maken van het bomberjack (dat wil zeggen dat het aan twee kanten gedragen kan worden) met de karakteristieke fel oranje binnenvoering.

Een bewuste keuze, want bij een noodlanding of crash kan de piloot zijn bomberjack dan binnenstebuiten dragen om zo beter op te vallen. De oorspronkelijke bomberjacks werden in twee kleuren geproduceerd: nachtblauw en olijfgroen. Blauw was de kleur die door het Amerikaans leger werd gebruikt. Maar al gauw werd toch olijfgroen de universele kleur omdat deze minder opvalt en meer opgaat in de natuurlijke omgeving.

Moderne bomberjacks zijn nu in diverse kleuren verkrijgbaar. In de jaren negentig werd dit kledingstuk met name omarmd in de gabber-scene. Maar ook in de gay scene heeft het een bepaalde erotische uitstraling. Door het bolle silhouet en de smalle taille wordt het mannelijk silhouet hiermee aanzienlijk verbreedt en geaccentueerd. Inmiddels is het bomberjack een volledig geïntegreerd kledingstuk geworden van de hedendaagse mannengarderobe en duikt het ieder seizoen steevast op bij internationale modelabels. Dit seizoen meer dan gewoonlijk en het bomberjack is hét absolute must have kledingstuk.


Een overzicht van de ontwerpers die bomberjacks op de catwalk presenteerden

Bij Dior Homme komt het bomberjack in een vrij korte versie (ruim boven de taille) in diepblauw met witte tekst als print; een handgeschreven tekst van wijlen Monsieur Dior hemzelf. Kris Van Assche brengt een hemelsblauwe suède versie met drukknopen en met de originele oranje binnenvoering. Het meest klassieke bomberjack komt dit seizoen bij Louis Vuitton. Uitgevoerd in glimmend shocking pink, sinaasappel oranje of zilvergrijs met opgestikte L.V. emblemen op borsthoogte. Neil Barrett heeft schitterende prints van uitgerekte Griekse beeldhouwgezichten op zwarte glimmende bomberjacks die gelijkmatig overlopen op de mouwen. De bijpassende sweaters hebben dezelfde prints. Bij Givenchy krijgen de bomberjacks een couture-uitstraling door de opgestikte reliëfbloemen van parels. Maar wel met mannelijk grove ritsen.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik
GERELATEERDMEER VAN BERNARDO VAN EEKHOUTMEEST GELEZEN VAN BERNARDO VAN EEKHOUTmei 2016        lengte: 8 min.


okt 2016        lengte: 8 min.


nov 2015        lengte: 8 min.
Het bomberjack

Bernardo van Eekhout, in Mode & Lifestyle op 11 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MODE & LIFESTYLEIN NUMMER 285


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media