Back to Top
Maandag 30 maart
86425 users - nu online: 906 people
86425 users - nu online: 906 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: De staatsgreep van Onkelinx


door De Ket in Columns & Opinie , 09 juni 2015

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Enkele weken geleden stond de Belgische homoseksuele gemeenschap in rep en roer. Nou ja, vooral de Brusselse en Waalse homo’s. Wat was er gebeurd? Federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block had het nationale hiv-plan afgeschaft, dat hoofdzakelijk een preventief nationaal plan was om de verspreiding van hiv tegen te gaan.

Minister De Block schafte zonder overleg met alle actoren en andere instellingen het nationale hiv-plan af. Tot groot ongenoegen van de homoseksuele gemeenschap die hierin een groot schandaal zag. Boze posts op Facebook en Twitter verwezen Maggie De Block naar de hel.

Heeft Maggie het zo slecht voor met de Belgische homo’s? Als dokter zou ze toch beter moeten weten? Zoals wel vaker het geval is met dergelijke beslissingen, schuilt er achter de beslissing van de federale minister wel een logica. En die logica toont – opnieuw – hoe ons land in feite een heel erg verscheurd land is. Ook als het over hiv-preventie gaat.

Voor de lancering van het nationale hiv-plan moeten we terug gaan naar een eerdere regeringsperiode, toen de Waalse en socialistische politica Laurette Onkelinx de federale minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid was. Terwijl de Vlaamse overheid al jaren grote bedragen voor hiv-preventie opzij had gezet voor campagnes, was er in Brussel en in Wallonië vanuit de regionale overheden weinig animo om daar geld voor vrij te maken.

Met mondjesmaat deed één of andere overheidsinstelling een gift voor een bescheiden campagne, maar die hiv-preventiecampagnes konden in de verste verte niet tippen aan de Vlaamse initiatieven die toen al jaren uit de grond werden gestampt. Met succes overigens.

Het was Laurette Onkelinx menens om die scheefgetrokken situatie op te lossen. Ze besloot om met geld van de federale overheid een nationaal hiv-plan uit te grond te stappen, zodat ook Brussel en Wallonië meer op hiv-preventie zouden inzetten. Wat er toen niet werd bij gezegd was dat dit plan eigenlijk honderd procent ongrondwettelijk was. Sinds de vorige en sinds de huidige zesde staatsvorming is preventie in de gezondheidszorg een volledige en integrale bevoegdheid van de Gemeenschappen, in casu de Vlaamse en de Franstalige Gemeenschap.

Vlaanderen doet dit al meer dan tien jaar; qua (hiv-)preventie hinkt de Franstalige Gemeenschap hopeloos achterop. Onkelinx wilde met federaal geld haar Franstalige Gemeenschap sponsoren, terwijl dit eigenlijk niet mocht. Iets gelijkaardigs deed ze ook met het nationale kankerplan, dat om dezelfde reden wellicht ook binnenkort een stille dood zal sterven.

Hoewel het nationale hiv-plan eigenlijk ongrondwettelijk was, durfde niemand het aan dit voor te leggen aan het Grondwettelijk Hof. Wie dat zou doen, zou meteen de woede van de hele Belgische homoseksuele gemeenschap op zijn of haar hals hebben gehaald. In sommige gevallen is het inderdaad beter om je nek niet te ver uit te steken.

Door deze kleine “staatsgreep” van Laurette Onkelinx op federaal geld voor preventiedoeleinden, was ze bijzonder populair bij de homoseksuele Walen en Brusselaars. Niemand die zich de vraag stelde waarom ze dit had gedaan, laat staan dat ze dit had gedaan om geen Franstalig Gemeenschapsgeld te moeten aanspreken om campagnes te financieren terwijl het die Gemeenschap net toehoort wel met geld over de brug te komen. Maar dan wel uit eigen zak, en niet uit die van de federale overheid.

De beslissing van minister De Block om dat plan af te voeren is dus eigenlijk niet meer en niet minder dan een onwettige regeling ongedaan te maken. De Vlaamse overheid neemt die taak van hiv-preventie al een decennium heel serieus, het is nu aan de Franstalige Gemeenschap om in Brussel en Wallonië net hetzelfde te doen. En het liefst met hun eigen geld. Zoals de grondwet en andere wetten het voorschrijven. Zonder een “staatsgreep,” zogezegd om een zwakkere bevolkingsgroep te beschermen. Als de Franstalige Gemeenschap echt niet weet hoe ze hiv-preventie met goede en succesvolle campagnes kan opzetten, het volstaat naar Vlaanderen te kijken.


Je toegenegen,


De Ket

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: De staatsgreep van Onkelinx

De Ket, in Columns & Opinie op 09 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media