Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 991 people
86447 users - nu online: 991 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: De vergeten holocaust


door De Ket in Columns & Opinie , 12 april 2015

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Zeventig jaar geleden, op 27 januari 1945, vielen Sovjettroepen het concentratiekamp Auschwitz in Polen binnen. Ze troffen er nog zesduizend levende gevangenen aan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden – al naargelang de bron - zo’n elf miljoen mensen in concentratiekampen zijn vermoord. De meerderheid daarvan, zo’n zes miljoen, was joods.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid van januari laatstleden werd stil gestaan bij de ongemene wreedheid van de concentratiekampen. Dat er vandaag anno 2015 nog andere  wreedheden op deze aardbol plaatsvinden, is dan plots even geen wereldnieuws meer.

De joodse gemeenschap mag dan wel het hardst getroffen zijn door de holocaust, het was wachten op een artikel in de Huffington Post om de goegemeente eraan te herinneren dat er naast de zes miljoen joden dus ook nog vijf miljoen andere slachtoffers waren. Homoseksuelen, priesters, zigeuners, personen met een mentale of fysieke beperking, communisten, vakbondslieden, getuigen van Jehova, anarchisten en Polen.

Naar schatting honderdduizend homoseksuelen werden gevangen genomen, waarvan vijf tot tienduizend in één van de concentratiekampen belandden. De meesten brachten het er niet levend vanaf. De Huffington Post bracht in het artikel over de “vergeten” groepen terecht een ode aan de Frans-Duitser Pierre Seel. Hij verbleef zes maanden in een concentratiekamp, onderging de ergste (anale) martelingen, en hij werd toen vrijgelaten op voorwaarde dat hij “nooit zou berichten over wat hij in het concentratiekamp had meegemaakt.”

Veertig jaar lang hield hij zijn woord. Ondertussen had hij een vrouw en drie kinderen. Begin jaren tachtig kwam hij hiermee uit de kast en kreeg hij zelfs doodsbedreigingen. Zijn boek Moi Pierre Seel, déporté homosexuel is een beklijvend en bijwijlen heel confronterend boek, dat nog een bijkomende illustratie is van de wreedheid van het nazi-regime.

Het is bijzonder jammer dat bij elke holocaustherdenking de andere groepen van mensen worden vergeten. Misschien is er geen delegatie van homoseksuelen aanwezig omdat in de wijde omgeving van Auschwitz geen homobar of –sauna te bespeuren valt. Misschien omdat vijf tot tienduizend homoslachtoffers net niet belangrijk genoeg zijn. Misschien omdat niemand zich geroepen voelt alles in het werk te stellen om op herdenkingen die verschrikkelijke waarheid terug naar boven te brengen.

In de hele wereld zijn er maar enkele gedenkplaatsen voor de homoseksuelen die het nazi-regime niet hebben overleefd. Berlijn is wellicht de meest bekende, ook in Sydney werd een gedenkplaats opgericht. De inhuldiging van het monument in 2008 in Berlijn verliep niet van een leien dakje.

Zo weigerde men op de uitnodiging een foto te plaatsen van twee kussende mannen en ook de lesbiennes waren ontevreden omdat de nadruk van het monument en de nagedachtenis te veel op de mannelijke homoseksuelen zouden zijn gericht. Benieuwd hoeveel homo’s en lesbiennes die Berlijn bezoeken, ook daadwerkelijk al een hulde hebben gebracht aan het monument in Tiergarten.

Hopelijk zal de overkoepelende Europese homo-organisatie ILGA Europe er alles aan doen om die nagedachtenis warm te houden. En dan bedoel ik niet het opstellen van een persbericht om ons eraan te herinneren, maar ook om steevast het holocausttrauma voor homoseksuelen onder de aandacht te blijven brengen, ook als het niet over de Tweede Wereldoorlog gaat.


Je toegenegen,


De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: De vergeten holocaust

De Ket, in Columns & Opinie op 12 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN COLUMNS & OPINIEIN NUMMER 283


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media