Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1015 people
86440 users - nu online: 1015 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 13 min. Printervriendelijke Pagina  
Roze Filmdagen 2015


door Werner Borkes in Films & boeken , 06 maart 2015

This article is also available in English
lengte: 13 minuten


Een van de favoriete culturele voorjaarsevenementen van de homowereld staat weer voor de deur; van 12 tot en met 22 maart 2015 kunnen geïnteresseerden zich elf dagen lang weer onderdompelen in de prikkelendste, interessantste, en mooiste recente gay cinema. Opnieuw is Het Ketelhuis op het Westergasterrein dé plek.

Met maar liefst 118 voorstellingen die de hele community aan de bioscoopstoel gekluisterd zullen houden. Om in de stemming te komen, maar ook om de keuze uit de 110 filmtitels uit veertig landen wat eenvoudiger te maken, belichten we een aantal hoogtepunten.

Opening Night: Lilting

Het festival zal op 12 maart van start gaan met de Nederlandse première van Lilting. De eerste speelfilm van de van in Engeland woonachtige Cambodjaan Hong Khaou is direct een (veel bekroond) droomdebuut. Dat hij talent heeft bewees Hong Khaou al met zijn korte films Summer en Spring die eerder met veel succes op de Roze Filmdagen te zien waren.

In eerste instantie zou je kunnen denken dat het plot van deze film op die van de openingsfilm (Tom à la Ferme) van vorig jaar lijkt. De film start immers ook na het overlijden van een geliefde en met een moeder die onwetend is over de seksuele voorkeur van haar zoon. Maar was het vorig jaar als ijzige thriller uitgewerkt, dit jaar overheerst de warmte en schoonheid van het drama.

Na het overlijden van Kai blijven er twee verdrietige mensen achter: zijn moeder Junn, die nauwelijks Engels spreekt, en zijn vriend Richard, van wiens bestaan Junn niet op de hoogte is. Terwijl zij denkbeeldige gesprekken met haar zoon houdt, probeert Richard een band op te bouwen. De hulp van een vertaler helpt daarbij, maar niet altijd op de manier zoals gedacht. Met veel humor, gevoel en bovenal fenomenaal spel van Ben Wishaw (bekend van films als Perfume: The Story of a Murderer, Brideshead Revisited en Skyfall) en Pei-Cheng (Crouching Tiger, Hidden Dragon) schetst Lilting een prachtig beeld van relaties en de barrières die we soms willen overwinnen maar waarachter het soms ook veilig schuilen is. Een juweel van een film!
 The Bigger Picture


De openingsfilm Lilting maakt natuurlijk kans op de jury award voor beste speelfilm, maar er zijn meer kapers op de kust. Een andere kanshebber voor deze award is de “must-see” In the Grayscale, waarin een Chileense architect zijn leven helemaal voor elkaar heeft. Dat is heel fijn voor de man, maar saai voor ons als kijker en dus gaat er iets heerlijk bij hem knagen.

Hij neemt afstand van vrouw en kind om “na te denken,” maar als snel is daar een geweldige homo-collega die zijn gevoelsleven overhoop gooit.


Als je dan toch tickets bestelt voor bovengenoemde films, vergeet dan niet er ook een te kopen voor Xenia, want dat is er ook een die, terecht, is genomineerd voor beste film!... De flamboyante zestien-jarige Danny staat voor de deur van zijn achttien-jarige broer Odysseus.

Na de dood van hun moeder zijn ze plotseling alleen, en als Albanees in Griekenland ook niet legaal. Maar ergens moet hun Griekse vader toch te vinden zijn? Deze betoverende film volgt de twee op hun zoektocht langs vrienden, vijanden, donkere bossen en vergeten diva’s.

 Na zijn indrukwekkende debuut Hors Les Murs (Roze Filmdagen 2013) is regisseur David Lambert terug met een alternatieve romantische komedie Je Suis à Toi.

Bakker Henry woont in een troosteloos Waals dorpje en is al een tijdje verliefd op de Argentijnse Lucas, die met betaalde seks zijn geld verdiend. Henry neemt Lucas in dienst als bakkersknecht, maar dan wel met “benefits”...


Van een totaal andere (visuele) orde is het fabuleus vormgegeven Space Station 76 waarin we zowel naar de toekomst als naar het verleden reizen. Om precies te zijn naar een ruimtestation, maar dan zoals het er circa 1976 uit zou hebben gezien.

Waar de onderlinge spanningen welig tieren, en Captain Glenn duidelijk nog niet over het vertrek van zijn voormalige geliefde, de eerste officier heen is. Een sterrencast laat ons meedelen in de intriges, verboden verlangens en geheime relaties die onder het ogenschijnlijk zo efficiënte en opgepoetste uiterlijk schuilgaan.


Terug op aarde treffen we drie vrienden in Boys Like Us. Ze zijn inmiddels ergens in de dertig, licht neurotisch en op en top Parijzenaars. Maar als een van hen terug moet naar het kleine Oostenrijkse dorp waar hij vandaan komt, laten zijn vrienden hem natuurlijk niet alleen gaan. Het Alpenleven blijkt echter niet de optimale Julie Andrews-idylle, en test de vriendschap en het zelfbeeld van de drie dan ook flink. En wat doet Nina Hagen daar?...

Cuatro Lunas is een heerlijk Mexicaans vierluik vol herkenbare verhalen over liefde en zelfacceptatie. Een elfjarige worstelt met verliefdheid voor zijn neef. Twee voormalige jeugdvrienden komen elkaar weer tegen en beginnen een stiekeme relatie. Twee andere mannen hebben al jaren een prima relatie, maar dan is er ineens een nummer drie... In het vierde deel raakt een oude familieman geobsedeerd door een schandknaap en zoekt naarstig naar geld om zich een ervaring met hem te veroorloven.


We blijven nog even in Mexico en snijden met open blik een gevoelig onderwerp aan. Perfect Obedience is gebaseerd op een misbruikzaak binnen de katholieke kerk. De jonge Julian wordt naar het seminarie gestuurd, waar naar volmaakte gehoorzaamheid wordt gestreefd. Zijn mentor, die geraakt is door zijn kwetsbaarheid en onschuld, neemt hem mee naar zijn privé-woning... En Julian is gefascineerd door zijn mentor, maar waar ligt de grens?

Het gaat er broeierig aan toe in Argentinië... In The Third One is een student via een gay-site aan het chatten met een iets ouder koppel. De jongen wordt door de twee mannen overgehaald om bij hen te komen eten, maar dan natuurlijk wel met een stomend triootje als toetje... Schuif aan bij deze positieve film over moderne (seksuele) relatievormen.

And now for something completely different: First Period, een heerlijke, snelle en gevatte drag-parodie op het High School-thema in de stijl van de jaren tachtig. Twee (ahum) “meiden” doen er alles aan om de harten van de knapste jongens van de school te winnen (ook al gedragen deze zich niet eens zo hetero...). Maar hun populaire vriendinnetjes geven zich natuurlijk zomaar gewonnen.

Regelmatig probeert een pornoacteur de overstap te maken naar de mainstream-film. Dat is niet altijd een succes, maar het optreden van Johnny Hazzard in Tiger Orange is zeer verdienstelijk. Twee broers zijn al jaren van elkaar vervreemd, maar proberen nu de draad weer op te pakken. Ze zijn twee uitersten, maar hebben één ding gemeen: ze zijn allebei homoseksueel.

Dat schept een band zou je denken... Wie na afloop van de film niet overtuigd is van Johnny’s acteerkunsten kan natuurlijk altijd nog even googleën voor meer “actie”...

Voor een heerlijke, op en top Duitse tragikomedie moet je bij Ich fühl mich Disco zijn: Florian is dik, houdt van schlagers, is homo en verliefd op een Roemeense schoonspringer. Hij kan het beter met zijn moeder vinden, met wie hij in disco-outfit door het huis danst als zijn vader niet thuis is. Als Florian’s moeder in een coma raakt, moeten vader en zoon het opeens met elkaar zien te redden. Ze krijgen daarbij hulp van Florian’s favoriete (lees: foute) schlagerzanger en een recht voor zijn raap sekstherapeut...

Sebastian, een verleidelijke en androgyne jongen houdt van extreme ervaringen. Gekleed als Ellie volgen de seksuele avonturen met volstrekt vreemden elkaar in een razend tempo op. Als het een keer misgaat met een date komt Andreas, een in leer geklede rebel, Ellie/Sebastian te hulp en zij/hij wordt onmiddellijk verliefd op hem. Zo begint in het Zweedse Something Must Break een ongewone relatie, want Andreas is toch immers geen homo!

De blinde Leo en zijn beste vriendin Giovana beginnen in The Way He Looks aan het nieuwe schooljaar als de knappe Gabriel in de klas komt. Plots zijn de twee niet meer zo onafscheidelijk als voorheen, zeker niet wanneer Giovana ontdekt dat Gabriel niet haar grote liefde wordt. De film won de Teddy Award op het festival van Berlijn en is gebaseerd op de succesvolle korte film I Don’t want To Go Back Alone (Roze Filmdagen 2012). “Feel good” ten top en een heerlijke afsluiter van het festival!

The Deeper We Go

Naast veel fantastische films over de liefde is er natuurlijk ook behoefte aan andersoortige diepgang. Het festival besteedt dan ook ruim aandacht aan allerlei verhalen - fictie en documentair - die op fascinerende wijze allerlei zaken die er toe doen aan de kaak stellen. Al is vaak ook hier het hart leidend. We blijven strijden voor de liefde.

Der Kreis is indrukwekkend en gebaseerd op een ware geschiedenis. Het onthult de fascinerende wereld van één van de allereerste homo-emancipatiegemeenschappen. Ernst, een jonge, verlegen leraar, wordt in de jaren vijftig lid van de ondergrondse homo-organisatie Der Kreis in Zürich. Op een ondergronds feest krijgt Ernst een relatie met Röbi. Terwijl de repressie tegen homoseksuelen ernstig toeneemt en de organisatie het steeds zwaarder te verduren krijgt, vechten twee mannen voor hun liefde en, samen met hun vrienden, voor homorechten.

In 2013 nam het Russische parlement een wet aan die homopropaganda verbiedt. De wet lijkt een vrijbrief te zijn voor homohaters om te discrimineren of zelfs om te mishandelen. In 5000 Roebel spreekt Kris van der Veen in de Russische steden Sint Petersburg en Moermansk verschillende jongeren en activisten over hun coming-out, angsten en dromen. De angst voor de gevolgen van de wet zijn groot. Het verblijf van Van der Veen en zijn filmploeg eindigde met een inval van de politie en een tocht naar de rechtbank: hij zou homopropaganda maken...Ook de fictiefilm Stand gaat over de antihomo-cultuur in Rusland. Anton en Vlad zijn een gelukkig stel, ook al is dat wel vooral achter de deur van hun appartement in Moskou. Op een avond zijn ze vanuit de auto getuige van homofoob geweld. Anton kan het niet uitstaan dat de politie niets doet en kan het niet loslaten, terwijl zijn vriend het liefst de kop in het zand steekt.

De consequenties van Anton’s groeiende obsessie zijn echter groter dan dat alleen zijn relatie het zwaar te verduren krijgt... Het illegaal gefilmde verhaal is misschien niet de gemakkelijkste film van het festival, maar wel een van de meest noodzakelijkste.Het thema homofobie wordt ook in Drown belicht, maar daar in een wel heel lekker jasje (of in dit geval Speedo!) gegoten. Deze film speelt zich af aan de legendarisch kust van Sydney, waar Len al jaren de beste strandwacht is. Tot de jongere en snellere Phil zich bij de club voegt en hem van zijn troon stoot.

Als ook nog blijkt dat Phil gay is, slaan de stoppen bij Len door, zeker als Len ook nog wordt geconfronteerd met zijn eigen, verdrongen, homoseksuele gevoelens. De op ware gebeurtenissen geïnspireerde film is confronterend en sexy tegelijk.Stories Of Our Lives is een bijzondere bloemlezing van gedramatiseerde verhalen over Kenia’s onderdrukte HLBTQ-gemeenschap. Een moedig, in Nairobi gevestigd, kunstcollectief heeft vijf verhalen tot leven gebracht, al zijn hun namen wel uit de film verwijderd uit angst voor represailles. De verhalen zijn zowel een werk van liefde, maar meer nog een zeer gedurfde daad van strijdbaarheid die vertoont én gezien moet worden!

Eén van de meest ongelooflijk fascinerende documentaires in jaren is The Dog. John Wojtowicz is de man die een bank overviel om de geslachtsoperatie van zijn minnaar te bekostigen. Filmfans kennen het bizarre verhaal natuurlijk van de klassieker Dog Day Afternoon uit 1975. Maar het ware leven van John blijkt nog veel extremer te zijn dan de filmbewerking van de gebeurtenissen.
Size Does Matter


Ook dit jaar zijn de unieke thematische programma’s boordevol korte films weer van de partij en er is meer te zien dan ooit. Mis ze niet!

Terugkerend is het immer populaire Adventures In Dating, maar met nieuwe, spannende en prikkelende variaties op het haast onuitputtelijke thema. Zo zien we onder andere dat rollenspel je seksleven weer spannender kan maken, tenzij het uit de hand loopt natuurlijk... (Safe Word). Alles wat een dertig-jarige voor zijn verjaardag kreeg was een kater en een one night stand die is blijven plakken (Good Morning).

Er komen 2500 niets verhullende foto’s van Grindr voorbij (Pix) en er zijn verhitte onderonsjes in de sauna (Sic). Een dove man probeert een sexy zwemmer te versieren (Mum) en we zijn getuige van een gênant gesprek tussen twee mannen die net een trio hebben gehad met een vrouw (Shots).

De hormonen zijn weer niet te temmen in een andere terugkerende publieksfavoriet, over jongens, hun ontembare hormonen en de eerste keer: Love And Learn. Maar natuurlijk wel weer met nieuwe jongens en nieuwe verhalen: Een laatste dag samen rondhangen voordat je beste vriend morgen gaat verhuizen en dan eindelijk toeslaan... (Reel). Je beste vriend steunen omdat het uit is met zijn vriendin opent (zeker met een Smart Phone in de hand) vele nieuwe mogelijkheden (Ronny & I). Matteo is verliefd op de jonge priester die de drumband leidt (Anni 17) en we gaan gluren in de duinen, want daar is veel te zien (We Are Fine). Een liefdesverklaring blijkt het gemakkelijkst te gaan via Whatsapp... (En Eftermiddag).

Een selectie korte films van eigen bodem - Made In Holland – kan natuurlijk niet ontbreken: met onder andere Bounty, over een donkere jongen met twee witte moeders, die wil weten wie zijn vader is; zou het rapper Kleine Viezerik kunnen zijn? In Steen heeft een fabrieksarbeider een zwangere vriendin en de boel op de rit, maar dan krijgt hij een nieuwe collega en wordt alles anders. Rodrigo gaat wanhopig op zoek naar een date vlak voordat de bar sluit (Nog 10 minuten). Twee jongens houden van meisjes, maar ook van elkaar (Als het schemert) en Pablo doorbreekt openhartig het stigma rond zijn hiv-status (Pablo – Healthy Life With HIV).

The Beautiful Lie bevat bijzondere korte films over de prinsen op het witte paard, die ons soms komen schaken en ons soms voorbij galopperen. Zo zijn daar onder anderen een medewerker van een callcenter, die verstikt raakt in ruzie tussen twee geliefden (Middle Man), twee vrienden die zich laten gaan, terwijl een luidruchtige getuige toekijkt (Pajas); een terugblik op een voorbije relatie: seksueel en veel te kort (Fikon) en een intiem portret over twee homoseksuele geliefden uit Iran (Aban + Korshid). Als alles is gepland voor het huwelijksaanzoek, dan kan er toch niets mis gaan?(Aceito). En dan heb je eindelijk een man voor jezelf en dan zegt hij op een dag: “Ik wil een open relatie...!” (Relación Abierta).

Islands In The Stream vertoont een aantal korte films over bijzondere ontmoetingen tussen twee vreemden, waaronder het prachtig gefilmde Contatto Forzato; we zijn we getuige van liefde, verraad en oorlog. Barrio Boy neemt ons mee naar een stoere Latino barbershop waar een heimelijk verlangen oplaait als een nieuwe klant zich aandient. Twee oudere, grijze heren gaan in de nacht op zoek naar Viagra... (End Of Season Sale) en nog veel meer soortgelijke pareltjes.

Check de website voor nog meer programma’s met unieke korte films, maar altijd goed voor een aantal geweldige extremen is Weird & Wonderful. Verwacht het onverwachte met deze korte films die altijd lekker anders zijn. Zo kun je ondermeer alles wat je moet weten leren van Madonna (If We Took A Holiday), gaan we terug in de tijd met een queer variant van de zwart-wit film (Happy & Gay) en zingend de kerk uit in Finland (Je t’aime). Ook wringt een jongen zich in vreemde bochten tijdens het eten bij zijn ouders (Out), kent verlangen geen grenzen als een jongeman bij een ouder paar thuiskomt (À la Carte) en lijkt een man te beschikken over een Heilig kruis... (Followers).


Enjoy the show!


 Meer informatie/ Tickets: 
Bioscoop Het Ketelhuis / Westergasfabriek, van 12-22 maart 2015
Meer informatie over het festival, het gehele programma-aanbod,
trailers en (online) ticketverkoop is te vinden via www.rozefilmdagen.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WERNER BORKESMEEST GELEZEN VAN WERNER BORKES

Roze Filmdagen 2015

Werner Borkes, in Films & boeken op 06 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media