Back to Top
Donderdag 20 Feb
86414 users - nu online: 969 people
86414 users - nu online: 969 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Slowaaks referendum over huwelijk en adoptie paren van gelijk geslacht


door Redaktie in Historie & Politiek , 01 februari 2015

This article is also available in English


Slowakije houdt op 7 februari 2015 een referendum over het wel of niet openstellen van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht en de mogelijkheid van adoptie door deze paren. Dat heeft president Andrej Kiska aangekondigd.

Dit referendum komt er op initiatief van de Gezinsalliantie (AZR). Gesteund door de Slowaakse Rooms-Katholieke kerk en de Amerikaanse evangelische organisatie Alliance Defending Freedom wist deze alliantie 400.000 handtekeningen te verzamelen – meer dan genoeg om een volksraadpleging af te dwingen.

Afgelopen juni besloot het Slowaakse parlement al via een grondwetswijziging dat het huwelijk enkel geldt voor een paar van een man en een vrouw, maar dat vond de AZR niet voldoende. Men is er op uit die grondwetsbepaling door een volksuitspraak te laten bekrachtigen, om veronderstelde druk vanuit de Europese Unie voor meer gelijkberechtiging voor LHBT’s beter te kunnen pareren.

De beslissing van de Slowaakse president volgt op een vonnis van het Slowaakse Grondwettelijk Hof eind oktober jl. Dat hof besloot toen dat drie van de vier vragen die de Gezinsalliantie in een referendum wil voorleggen aan het volk toegelaten moeten worden.

De eerste vraag is er op gericht om het huwelijk voor paren van gelijk geslacht onmogelijk te maken door huwelijk strikt te laten vastleggen als een verbond van een man en een vrouw. De andere twee vragen gaan over adoptie door paren van gelijk geslacht en het recht van ouders om te beslissen of hun kinderen deelnemen aan seksuele vorming in het onderwijs. De vierde vraag over partnerschapsregistratie voor paren van gelijk geslacht werd door het Grondwettelijk Hof afgewezen.

Om rechtsgeldig te zijn moet meer dan de helft van de stemgerechtigden aan een referendum hebben deelgenomen.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Slowaaks referendum over huwelijk en adoptie paren van gelijk geslacht

Redaktie, in Historie & Politiek op 02 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media