Back to Top
Donderdag 20 Feb
86414 users - nu online: 970 people
86414 users - nu online: 970 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Jeugdsector helpt Homo-jongeren onvoldoende


door Redaktie in Health & Body , 30 januari 2015

This article is also available in English


Dat concluderen Movisie en het Nederlands Jeugdinstituut in een nieuw onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de aandacht in de jeugdsector voor jongeren die lesbisch, homo, bi of transgender zijn en jongeren met een intersekse conditie.

Uit het nieuwe onderzoek Jong en Anders blijkt dat bijna de helft van de professionals die met jongeren werken niet of nauwelijks ziet dat homo-jongeren worstelen met hun gevoelens. Verder blijkt dat ze deze groep jongeren niet herkennen, dat ze niet met hen praten over hun gevoelens en hen geen hulp kunnen bieden.

Deze professionals schrikken voor het onderwerp terug en vinden het lastig om jongeren te begeleiden bij hun coming out. Movisie en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) concluderen op grond daarvan dat er kennis ontbreekt in de jeugdsector, en dat LHBTi-jongeren – die het al moeilijk hebben – nog te vaak geen hulp krijgen.


Homo-jongeren? Die komen niet bij ons

Professionals hebben deze jongeren te weinig in beeld. Zij zijn vaak lastig te herkennen, omdat één op de vier jongens en één op de acht meisjes hun gevoelens verbergen. Ze spannen zich in om niet als lesbo, homo of bi herkend te worden en hun worsteling wordt door 41 procent van de werkers niet herkend. 64 procent weet niet hoe je transgendergevoelens signaleert en jongeren met een intersekse conditie worden door geen van de professionals herkend. Eén van hen concludeert dan ook dat het ‘onmogelijk is om iets te herkennen waar je niet bekend mee bent’.


Professionals vinden Homo-zijn te ‘gewoon’ om te bespreken

Een niet-heteroseksuele voorkeur is voor de meerderheid van de professionals geen taboe maar juist heel ‘gewoon’. Dat klinkt als goed nieuws, maar veel professionals laten het onderwerp daarom links liggen. Zij denken dat het beter is om niet over het thema te praten om het zo ‘niet meer bijzonder te maken dan het is’. Voor jongeren zelf is het juist wel bijzonder om te ontdekken dat ze lesbische, homo- of bi-gevoelens hebben.

Zij lopen meestal enkele jaren met deze gevoelens rond voordat ze er met iemand over durven praten. Professionals zijn daarnaast bang om jongeren in verlegenheid te brengen als ze vermoedens uitspreken, omdat er een kans is dat ze het verkeerd hebben. Tenslotte vinden ze het lastig hoe zo’n gesprek aan te pakken.
GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Jeugdsector helpt Homo-jongeren onvoldoende

Redaktie, in Health & Body op 31 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media