Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 933 people
86447 users - nu online: 933 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Grenzen aan checken geaardheid asielzoeker


door Redaktie in Historie & Politiek , 28 januari 2015

This article is also available in English


EU-landen mogen nagaan of een asielzoeker die zegt dat hij homoseksueel is dat ook werkelijk is, maar het mag niet te intiem worden. Dat blijkt uit een arrest van het Europese Hof van Justitie waar de Raad van State om had gevraagd.

In de praktijk betekent de uitspraak dat ambtenaren niet naar details over het seksleven van een asielzoeker mogen vragen. Ook mogen ze geen test afnemen waaruit de seksuele geaardheid zou kunnen blijken of om video-opnamen vragen, waarin de asielzoeker homoseksuele handelingen verricht.  De zaak bij de Raad van State draait om drie asielzoekers die in Nederland asiel hebben aangevraagd. Zij zeggen dat ze homo zijn en vrezen in eigen land te worden vervolgd.

IND-ambtenaren geloofden hen niet en wezen hun aanvragen af. De drie gingen in beroep bij de Raad van State. Die stapte naar het Europese Hof om duidelijkheid te krijgen over de vraag hoe ver een land mag gaan om de geaardheid van een asielaanvrager vast te stellen.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat de IND niets zal veranderen aan de manier waarop dit soort asielaanvragen worden behandeld. Volgens haar voldoet de huidige uitvoering al aan het arrest van het Europese Hof. Het ministerie wacht de uiteindelijke uitspraak van de Raad van State af.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Grenzen aan checken geaardheid asielzoeker

Redaktie, in Historie & Politiek op 29 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media