Back to Top
Maandag 30 maart
86425 users - nu online: 915 people
86425 users - nu online: 915 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Fins parlement stemt voor openstelling huwelijk


door Redaktie in Historie & Politiek , 26 januari 2015

This article is also available in English


Het parlement van Finland heeft ingestemd met een wet die het huwelijk openstelt voor paren van gelijk geslacht. Dat is een grote overwinning voor de Finse homo-beweging, want zij hebben deze stemming afgedwongen door het organiseren van een Burgerinitiatief. Verwacht wordt dat de eerste Finse paren van gelijk geslacht in 2016 in het huwelijk kunnen treden.

Het Finse parlement in de hoofdstad Helsinki stemde met 105-92 voor een genderneutraal huwelijk. Paren van gelijk geslacht krijgen daarbij ook het adoptierecht. Het is voor het eerst in de Finse parlementaire geschiedenis dat een Burgerinitiatief door het parlement wordt aangenomen.

Dat Burgerinitiatief – mede georganiseerd door de Finse homo-beweging – was nodig, omdat de juridische commissie van het Fins parlement eind vorig tegen de introductie van een wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht stemde en daarmee een stemming in het parlement blokkeerde.

De Finse Grondwet maakt het echter mogelijk alsnog zo’n stemming af te dwingen via een Burgerinitiatief. Daarvoor werden dit voorjaar meer dan 150.000 handtekeningen verzameld.

Buiten het parlement verzamelden zich duizenden voor- en tegenstanders van de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. De overgrote meerderheid bestond uit voorstanders die na het bekend worden van de stemming spontaan feest begonnen te vieren. Zij zwaaiden met regenboogvlaggen en riepen ‘I DO’, de strijdkreet van het Burgerinitiatief.

Het aannemen van het wetsvoorstel betekent niet dat Finse paren van gelijk geslacht snel in het huwelijk kunnen treden. Daarvoor zijn namelijk nog flink wat aanpassingen van bestaande wetten en regelingen nodig. Verwacht wordt dat de eerste paren pas in 2016 kunnen trouwen.

Finland was tot nog toe het enige Noordse land waar het huwelijk nog niet was opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Het wordt nu het 12de Europese land en het 19de land wereldwijd waar paren van gelijk geslacht kunnen trouwen.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Fins parlement stemt voor openstelling huwelijk

Redaktie, in Historie & Politiek op 27 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media