Back to Top
Donderdag 20 Feb
86414 users - nu online: 959 people
86414 users - nu online: 959 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Letse minister Rinkevics uit de kast


door Redaktie in Historie & Politiek , 26 december 2014


De Letse minister Edgars Rinkevics van Buitenlandse Zaken heeft in twee tweets bekend gemaakt dat hij #proudtobegay is. Een woordvoerder van het Letse ministerie heeft de authenticiteit van de tweets bevestigd. Edgars Rinkevics is de eerste Letse politicus die uit de kast komt.

Hij is een populaire politicus, prominent lid van regeringspartij Eenheid en sinds 2011 minister van Buitenlandse Zaken – een functie die hij ook zal gaan bekleden in de nieuwe regering die gevormd is na de verkiezingen van afgelopen maand. Letland is vanaf januari voorzitter van de Europese Unie en dat betekent dat Rinkevics een belangrijke rol gaat spelen in de EU.

Tijdens de recente verkiezingen in Letland werden er al vragen aan de 41-jarige ongehuwde Rinkevics gesteld over zijn seksuele gerichtheid, maar daar gaf hij ontwijkende antwoorden op. Daar staat tegenover dat hij in 2012 als minister wel deelnam aan de Riga Pride. Volgend jaar wordt in de Letse hoofdstad EuroPride gehouden – mogelijk dat Rinkevics dan de meest prominente openlijk homoseksuele Letse deelnemer is.

De Letse LHBT-beweging is opgetogen over de coming out van Rinkevics. “Dit is werkelijk verbazingwekkend”, zegt Kaspars Zalitis van de Letse LHBT-organisatie Mozaika tegen de Washington Blade. “De minister bewijst dat verandering mogelijk is en ik ben heel trots op hem en op mijn land.”

Op de coming out-tweets van Rinkevics zijn uit de hele wereld reacties gekomen. Politieke tegenstanders uit eigen land hebben Rinkevics verweten dat hij pas een dag na zijn herbenoeming tot minister uit de kast is gekomen en niet al voor de verkiezingen.

Positieve reacties lijken echter toch de overhand te hebben. Rinkevics werd bijvoorbeeld veel geluk gewenst door de Russischtalige burgemeester van Riga Nils Usakovs, die als een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin beschouwd wordt. Ronduit hartverwarmend is de tweet van zijn Poolse collega-minister Radoslav Sikorski: @edgarsrinkevics "I'm proud to be your friend, Edgars".

De nieuwe EU-buitenlandvertegenwoordiger Frederica Mogherini twittert dat ze trots is op Rinkevics en ze hoopt dat ze er met hem voor kan gaan zorgen dat anderen ook uit de kast kunnen komen, maar dan wel zonder dat daar zoveel kracht en moed voor nodig is als het geval is bij Rinkevics.

Homoseksualiteit is weliswaar niet strafbaar in Letland, maar het land staat zeker niet bekend als erg tolerant als het gaat om seksuele gerichtheid of genderidentiteit. De meeste Letse LHBT’s komen daarom niet openlijk uit voor hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. In de Grondwet is in 2005 een verbod op het huwelijk voor paren van gelijk geslacht vastgelegd. Momenteel ligt er een wetsvoorstel bij het parlement om seksuele vorming in het onderwijs te beperken tot informatie over heteroseksualiteit en het ‘traditionele’ huwelijk van man en vrouw.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Letse minister Rinkevics uit de kast

Redaktie, in Historie & Politiek op 01 januari 2021
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media