Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 901 people
86447 users - nu online: 901 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Rob Meijer (“RoB”) - zijn laatste interview, juni 1989


door Pieter Claeys in Historie & Politiek , 04 december 2014

This article is also available in English


“Ik denk alleen aan morgen, en ik denk niet na over wat geweest is want dat vind ik ongezond.” Dat antwoordt leermaker Rob “RoB” Meijer (1933-1990)in 1989 aan het begin van zijn laatste interview voor de camera op de vraag of hij iets wil vertellen over de “Golden Times” van de leerscene. We zien hem zelf overigens niet. In een halfduistere kamer staat de camera gericht op een asbak met daarin zijn smeulende sigaret.

Na tien minuten zien we zijn leren handschoenen op de achtergrond en later verschijnen zijn zonnebril en een flesje Heineken op tafel. Dat hij stiekem wordt gefilmd heeft Rob echter vrij snel door. Wanneer hij opstaat om een kunstwerk van Bastille van de muur te halen geeft hij de camera een paar tikken. Maar hij zegt er op z’n minst een uur lang niets over.

Onbedoeld voegt de manier waarop het interview in beeld wordt gebracht een extra dimensie toe aan het gesprek met de interviewers uit Amerika. Naargelang hij zich meer op zijn gemak voelt en steeds openhartiger vertelt over zijn leven en werk, krijgen we steeds meer van hem te zien. Eerst zijn handen en vest, daarna een deel van zijn gezicht, dat duidelijker wordt wanneer het licht in de kamer aangestoken wordt en naar het einde toe komt hij helemaal in beeld en kijkt hij een moment zelfs recht in de camera. Het is dan anderhalf uur later, hij maakt grapjes en lacht met lichtjes in zijn ogen. En beseft misschien ook dat dit zijn laatste interview op bewegend beeld zou kunnen zijn. Misschien wel zijn laatste interview ooit.

Want hij ontvangt geen journalisten meer. Hoe graag hij ook vertelt dat hij zoveel leuke reacties kreeg op dat ene televisie-optreden, hij is op z’n hoede en schermt zich af. Dat heeft met zijn gezondheid te maken en de ziekte die steeds meer van hem vergt. Hij heeft “het” en vindt het moeilijk om daarover te praten. “Maar met jullie kan ik vrij praten,” verzekert hij zijn gasten. Daarna heeft hij het er niet meer over.

De camera registreert echter feilloos hoe hij eraan toe is. Hij is vermagerd, vergeet soms de vraag, valt stil of dwaalt af en bij momenten ziet hij er vermoeid uit. Een enkele vraag begrijpt hij niet. Maar hij vindt het ook leuk, zijn ogen verraden dat. En hij maakt grapjes, over slaven en over een medewerkster die tot zijn ergernis het interview onderbreekt om te vragen of er wel iemand beneden in de winkel staat: “Women, we should kill them all!”

Bijzonder zijn zijn antwoorden op vragen over leermaken, over leercultuur en erotische kunst en over zijn ervaringen in de scene. Hij bloeit op wanneer hij anekdotes vertelt over bdsm. Niet alleen over zwepen en touwen, maar ook over de mindtrips waar hij zelf het grootste plezier aan beleeft. “Ik vind het leuk om met mensen hun hoofd te spelen, slim te zijn en opmerkingen te maken die hen shockeren. Laatst kwamen er mensen langs waaronder een bloedmooie jongen die slaaf wilde zijn. Dus ik zat hier met mensen te praten en plots vroeg ik hem: ‘Denk je dat je mooi bent?’ En omdat die jongen slaaf wil zijn durfde hij niet te antwoorden dat hij mooi was. Het gesprek aan tafel ging verder en toen vroeg ik hem weer: ‘Denk je dat je lelijk bent?’ Nou, hij was er in ieder geval zeker van dat hij niet lelijk was! [lacht breed met fonkelende ogen] It shows people! Dat is leer, daar heb je geen touwen en dergelijke voor nodig.”

Wat na het interview bijblijft is de persoonlijkheid van de bijzondere man die Rob Meijer was. En dat ik in anderhalf uur naar Rob luisteren misschien wel meer heb geleerd over leer dan na zes jaar leatherhistory-onderzoek. Het zit ’m niet alleen in wat hij vertelt, maar ook hoe hij dat doet. Volgend jaar wil Stichting LeatherHistory.eu een geschreven portret over Rob uitgeven. Het zou mooi zijn als we dan ook iets van dit laatste camera-interview met Rob kunnen laten zien aan die nieuwe generaties leer- en fetisjmannen voor wie hij de weg heeft gebaand.

 Foto's: Ron Meijer
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN PIETER CLAEYSMEEST GELEZEN VAN PIETER CLAEYS

Rob Meijer (“RoB”) - zijn laatste interview, juni 1989

Pieter Claeys, in Historie & Politiek op 10 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media