Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 863 people
86442 users - nu online: 863 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Geldingsdrang


door De Ket in Columns & Opinie , 12 november 2014

This article is also available in English


De eenendertig-jarige leerkracht David Degreef uit Brussel kreeg tijdens de zomervakantie op zijn sollicitatiegesprek van de schooldirectrice te horen dat hij met geen woord mocht reppen over zijn homoseksualiteit. Dat – althans binnen de schoolmuren – in de kast blijven het beste is.

Hij heeft de jobaanbieding als leerkracht niet aanvaard. Op 14 augustus doet hij via zijn Facebook-pagina zijn verhaal, dat gretig door de nationale media wordt overgenomen. Met de beschuldigende vinger wordt gewezen naar Charles Huygens, de verantwoordelijke van het openbaar onderwijs in Brussel, waar Degreef solliciteerde als leerkracht.

In niet zo veel bewoordingen had Huygens zich achter de woorden van de directrice geschaard. Ik begrijp de woede, de frustratie en het ongenoegen van David Degreef. De opmerkingen en commentaren van zowel de directrice als van de verantwoordelijke van het onderwijs zijn verwerpelijk. Alleen kwam geen enkele leerkracht in mijn tijd voor de klas vertellen dat hij of zij hetero was. De geldingsdrang om je als homo, lesbienne of biseksueel te uiten heeft ook grenzen. Het is niet omdat homoseksuelen meer en meer aanvaard worden, dat elke homoseksueel er te pas en te onpas zelf allusie op moet maken.

Ik ken homoseksuele leraren die helemaal de behoefte niet hebben dit op hun werk aan de grote klok te hangen. Dat is ook voor niks nodig, zeggen zij. Een huisarts hoeft ook niet aan zijn patiënten te vragen of ze het erg vinden dat hij homo is. Wie dat uiteraard per se wel wil doen, moet dit in alle vrijheid kunnen doen. Maar ook de gevolgen ervan dragen.

Het is me nog steeds niet duidelijk waar die geldingsdrang vandaan komt. Homoseksuelen durven wel eens met hetero’s de draak steken door te vragen wanneer zij uit de kast kwamen als heteroseksueel. Toch heeft een kleine groep homo’s die drang om zich per se als homo te blijven outen. Zelfs tegenover mensen die al twintig jaar weten dat ze homo zijn.

Ik hoef door mijn vrienden er niet aan herinnerd te worden dat ze homo zijn. Ik weet het. In dezelfde optiek kan ik het me ook inbeelden dat bazen of klanten ook geen behoefte hebben om te weten met wie de bediende of verkoper in bed duikt na de werkuren.

Iemand de raad geven niet uit de kast te komen is iets anders dan een onverschillige houding aannemen. Ik ken gelukkig heel veel mensen in mijn omgeving die echt niet wakker liggen van wie met wie in bed ligt. Zowel hetero’s als homo’s. Onverschilligheid in het kwadraat. Ik hoef van David Degreef ook niet te weten met wie hij de lakens deelt. Als hij maar een uitstekende leerkracht is. Maar hij moet dan ook weten dat een klas vertellen dat je homo bent, je daarom nog geen uitstekende leerkracht maakt. Het getuigt van een zekere moed, dat wel. Maar daar houdt het mee op.

Hoog tijd dus dat homo’s, lesbiennes en biseksuelen beginnen te beseffen dat niet iedereen geïnteresseerd is hoe zij na de werkuren hun leven indelen. En met wie ze het bed delen.Je toegenegen,


De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Geldingsdrang

De Ket, in Columns & Opinie op 18 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media