Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 945 people
86447 users - nu online: 945 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
D66 wil maatregelen tegen zelfmoord homo-jongeren


door Redaktie in Historie & Politiek , 27 oktober 2014


‘Neem maatregelen tegen zelfmoord onder LHBT-jongeren.’ Die oproep deed D66-Kamerlid Pia Dijkstra aan minister Schippers (VWS). Het COC dringt al langer aan op een stevige aanpak van suïcide onder LHBT-jongeren en is blij met het pleidooi van Dijkstra.

”Zelfmoordcijfers onder LHBT-jongeren zijn dramatisch: ze liggen tot vijf keer hoger dan onder heterojongeren. Dat is vaak het gevolg van ‘homopesten,’” zeggen COC-voorzitter Tanja Ineke en Expreszo-voorzitter Wesley Kokken. “Het vraagt een stevige aanpak van minister Schippers.’

Het COC dringt aan op het trainen van professionals uit de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdzorg in het herkennen en aanpakken van de problemen van LHBT-jongeren. Ook pleit de belangenorganisatie voor een veiliger klimaat voor LHBT’s op school en vraagt het COC ouders om hun LHBT-kinderen te steunen en alert te zijn op problemen. Een gebrek aan aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit komt volgens Hanneke Felten van Movisie niet door onwil: ‘Helaas is het voor velen nog een blinde vlek. Hulpverleners moeten daarom in hun opleiding een roze bril meekrijgen om LHBT’s op het netvlies te krijgen’.

D66 vroeg minister Schippers tijdens een debat over suïcidebestrijding om onderzoek laten doen naar de achtergronden van de hoge zelfmoordcijfers onder lesbische en homoseksuele jongeren. Ook wil Kamerlid Dijkstra dat Schippers in haar actieplan voor het voorkomen van zelfmoord speciale aandacht geeft aan de LHBT-jongeren.

Minister Schippers zegde D66 toe dat suïcidebestrijding bij LHBT-jongeren een aparte plek zal krijgen in haar suïcidebestrijdingsbeleid. Ze zal de Kamer daarover de komende tijd nader informeren.

Om LHBT-jongeren die niet goed in hun vel zitten te steunen, ontwikkelde het COC i.s.m. kenniscentrum Movisie en met steun van het ministerie van OCW de website www.iedereenisanders.nl. Jongeren die in actie willen komen tegen homo-, bi- en transfobie op school kunnen met steun van het COC een Gay-Straight Alliance opzetten (www.gaystraightalliance.nl)

Movisie onderschrijft de oproep van D66 ook en heeft op een rij gezet wat er rondom suicidepreventie van LHBT-jongeren gedaan wordt en wat er verder nog nodig is om te zorgen dat lesbische, homo-, bi- en transgenderjongeren net als leeftijdsgenoten zichzelf kunnen zijn.

Zelfmoord is onder mensen tussen de 15 en 29 jaar wereldwijd doodsoorzaak nummer 2, na verkeersongevallen. Dat staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vooral het hoge aantal zelfmoorden onder homo's baart veel mensen grote zorgen.

De WHIO zegt dat men wereldwijd meer moet doen om het hoge aantal zelddodingen te verminderen, zowel onder hetero's, maar misschien zelfs nog iets meer onder homo's. Jaarlijks plegen volgens de WHO 800.000 mensen op de wereld zelfmoord. Nog veel meer mensen doen een zelfmoordpoging. Het aantal zelfdodingen is sinds 2000 wel gedaald met negen procent. Waarom mensen zelfmoord plegen, is volgens de WHO moeilijk te zeggen. De meeste zelfmoorden zijn impulsief en de middelen om het te doen zijn vaak binnen handbereik, zoals giftige stoffen of vuurwapens. Die zouden volgens de WHO dan ook minder makkelijk beschikbaar moeten zijn. Ook zouden hulpverleners beter getraind moeten worden in het herkennen van mensen met zelfmoordneigingen.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

D66 wil maatregelen tegen zelfmoord homo-jongeren

Redaktie, in Historie & Politiek op 02 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media