Back to Top
Zondag 19 Jan
86404 users - nu online: 1404 people
86404 users - nu online: 1404 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Amsterdam Leather Pride 2014


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 10 oktober 2014

This article is also available in English


Van 23 tm 26 oktober vindt in Amsterdam de jaarlijkse Leather Pride plaats. De eerste Amsterdam Leather Pride werd in 1996 georganiseerd door leer- en fetisjwinkel RoB. Eigenaar Martijn Bakker kreeg het idee voor het pride-event tijdens het dertig-jarig jubileum van Motor Sportclub Amsterdam (MSA) een jaar eerder. De club hield in oktober 1995 een gigantisch feestweekend in een uitverkocht Hotel Arena (de gemeenschappelijke slaapzaal was een voltreffer) waar zowat de hele fetisj-scene aan meewerkte en dat – geheel terecht – veel lof oogstte bij de meer dan duizend bezoekers uit binnen- en buitenland.

Zowat iedereen die in de hoofdstad iets met leer en fetisj van doen had deed mee, met dank aan het organiserende comité dat de lokale ondernemers nogal overdonderde met het initiatief. Of het nu van harte ging of niet, het leverde een rijk programma op voor een week lang leer- en fetisj-plezier. (Ja, in die tijd duurde de Leather Pride nog een week.) Diverse feesten, een sekstafette in de cruise bars, bootblackservice en loterijen in de kroeg, een Mr Drummer Europe wedstrijd, een leermarkt, een leather dinner in Hotel Arena,... het zijn maar enkele activiteiten uit het diverse aanbod van die eerste Leather Pride.

Zoveel fetisj-plezier kwam echter met een prijs; voor RoB als organisator was het een leuke maar te zware opgave om als enige partij de kar te trekken. Bakker zag zich dan ook genoodzaakt om samenwerking te zoeken met andere partijen. In 1997 werd daarom Leather Pride Nederland opgericht, een samenwerkingsverband tussen leerwinkels RoB, Mister B en rubberspecialist Black Body, dat als doel had de Amsterdam Leather Pride verder te zetten en Amsterdam als gay and fetish destination op de kaart te zetten.

‘Get Ruff’

Bij het aanbreken van het nieuwe millennium werd de Amsterdam Leather Pride kleinschaliger. Het evenement concentreerde zich nu rond het laatste weekend van oktober met de Playgrounds feesten als hoogtepunt. Het deed echter niets af aan het aantal bezoekers dat inmiddels rond de tweeduizend lag. Opvallend genoeg was de stad na de gay 90s nog niet zo tolerant als nu soms wordt beweerd. In 2004 verscheen ook in Gay News een artikel over hoe de Amsterdamse VVV de gayscene keihard negeerde door de Amsterdam Gay Map en informatie over HLBT-evenementen te weigeren, iets waar ook Leather Pride Nederland tegen protesteerde.

Inmiddels weten we dat de gemeente zich een stuk toleranter en opener opstelt en de sociale en economische waarde van een bloeiende gay scene weet te waarderen. Tegelijkertijd nam de Amsterdam Leather Pride, net zoals de fetisj-scene, in omvang af. De agenda werd beperkter, de vrouwen verdwenen naar onbekende oorden en de Leather Pride werd in plaats van een fetisjweek een fetisjweekend. Ook de samenwerking tussen de organiserende bedrijven verliep niet altijd even soepel en in 2009 werd Leather Pride Nederland dan ook ontbonden en de organisatie van de Amsterdam Leather Pride kwam weer volledig in handen van RoB. Martijn Bakker stuurde een persbericht uit waarin hij een nieuwe naam voor de Pride week aankondigde: “Get Ruff,” hoogtepunt van het evenement werd het nieuwe fetisj-feest Ruff! The Party.

2014

In 2014 geldt Amsterdam Leather Pride door de komst van de Amsterdam Fetish Pride met Hemelvaart niet langer als het enige grote fetisj-evenement in de hoofdstad. Desondanks blijft het een vaste waarde op de Amsterdamse gay en fetisj-agenda en worden ook dit jaar duizenden fetisj-liefhebbers in de hoofdstad verwacht. Vanaf 23 oktober, met dit jaar tevens de Mister Leather Europe verkiezing op zaterdag!


De volledige agenda voor Amsterdam Leatherpride vind je uiteraard in onze speciale Event agenda.

 

Met dank aan Pieter Claeys

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Amsterdam Leather Pride 2014

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 16 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media