Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 856 people
86442 users - nu online: 856 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Conversietherapie


door De Ket in Columns & Opinie , 03 oktober 2014

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, De controversiële conversietherapie, om van homoseksuelen terug heteroseksuelen te maken, staat weer volop in de belangstelling. In China deze keer, maar toch met een positieve noot want voor het eerst moet een Chinese psychiater zich voor een rechtbank verantwoorden voor het toepassen van zijn conversietherapie op Chinese homo’s en lesbiennes. De dagvaarding is een succes voor de Chinese homoactivisten die homoseksualiteit definitief van het label “ziekte” af willen.

De rechtszaak vindt in China plaats, een land waar de wetgever tien jaar geleden al heeft beslist dat homoseksualiteit geen mentale ziekte meer is. Maar in de praktijk bleven artsen en private ziekenhuizen de conversietherapie toepassen, tot groot ongenoegen van homoactivisten, die de overheid verweten een oogje dicht te knijpen. Zo kan de bekende psychiater Dr. Zhou Zhengyou, tegen wie de rechtszaak overigens niet loopt, nog altijd een rist boeken publiceren over de therapieën die hij toepast bij conversietherapie. De meest effectieve methodes zijn volgens hem de elektro- en infuustherapie.

Tijdens een sessie moest een “patiënt” telkens in een gesprek aangeven wanneer hij of zij een homo-erotische gedachte had. Dan kreeg de “patiënt” een elektroshock toegediend of via een infuus een middel ingespoten om hem of haar kortstondig misselijk te maken. Dr. Zhengyou beweert succes te boeken in zeventig procent van de gevallen, al geeft hij toe dat de weg tot succes er één is van lange adem. En vooral van veel geld, omdat per sessie de “patiënt” zo’n vijfenzeventig euro moet ophoesten. Dat is een pak geld, zeker in een land waar de elektriciteit voor elektrotherapie spotgoedkoop is en het gemiddeld maandloon tussen de tweehonderdvijftig en vierhonderd euro bedraagt.

Van China kunnen we zeggen wat we willen, maar deze eerste rechtszaak mag toch als voorbeeld dienen voor de Verenigde Staten. Daar kunnen artsen nog steeds, in alle vrijheid en zonder vrees te worden opgepakt, conversiepraktijken uit de grond stampen. In enkele (puriteinse) staten kunnen deze artsen zonder enig probleem hun praktijk verder openhouden. De Amerikaanse overheid vraagt en eist van artsen dat ze evidence based medicine beoefenen, maar voor conversietherapie is die wetenschappelijke basis blijkbaar niet echt nodig. Een veroordeling, laat staat het begin van een rechtszaak, is in de Verenigde Staten nog steeds geen feit.

Meer zelfs, vooral in de Verenigde Staten is de conversietherapie weer “in.” Niet toevallig in de meest conservatieve staten van de VS, waar in the name of God nu eenmaal (bijna) alles mogelijk is. Onder impuls van streng katholieke bewegingen, die homoseksualiteit niet onmiddellijk een warm hart toedragen, wordt artsen die de conversietherapie uitoefenen, geen strobreed in de weg gelegd. Net als in China is een onderdeel van de (Amerikaanse) behandeling het gedeeltelijk verschuiven van de schuld naar de ouders toe. De ouders zijn medeverantwoordelijk voor het homo of lesbienne zijn, en die gedeelde schuld zou het gemakkelijker maken om van een homo of lesbienne terug een hetero te maken. “Het is niet allemaal je eigen schuld,” klinkt het in menig Amerikaans artsenkabinet.

En waar in China maatschappelijke, juridische en gerechtelijke weerstand komt tegen deze praktijken (al is er echter nog geen definitieve uitspraak), daar blijft het voorlopig wachten op een gedegen en serieuze actie aan de overkant van de Atlantische Oceaan, in een Westers land nota bene, om die praktijken voor eens en voor altijd een halt toe te roepen. Dat belooft een moeilijke opdracht te worden. Vrijheid van meningsuiting is nu eenmaal het heilige wettelijke huisje waarvan de Amerikanen (verkeerdelijk) denken dat dit de politieke en maatschappelijke vrede bewaart in een immens groot land. Op korte termijn wellicht wel, op lange termijn is nog maar de vraag.Je toegenegen,


De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Conversietherapie

De Ket, in Columns & Opinie op 09 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media