Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 863 people
86442 users - nu online: 863 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Niet gelijkheid, wel geld


door De Ket in Columns & Opinie , 10 september 2014

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Lieve Noorderburen, De Britse lesbische en feministische columniste Julie Bindel liet in een opiniestuk in The Guardian van 7 juli laatstleden haar licht schijnen over de enge banden tussen commerciële belangen van grote bedrijven en de homoseksuele gemeenschap. Ze vraagt zich – terecht – af of die steun wel degelijk gaat over gelijkheid, dan wel over geld.

De Proud Whopper is de nieuwste uitvinding van de Amerikaanse hamburgerketen Burger King en werd gelanceerd tijdens de Gay Pride van San Francisco, einde juni van dit jaar. De hamburger is gewikkeld in een folie met de gedrukte regenboogvlag en op de verpakkingsdoos staat “We are all the same inside.

Bindel merkt terecht op dat Burger King geen enkele staat van dienst heeft als het op gelijkheid van rechten aankomt. In het bijzonder die van vrouwen, waar Bindel al jaren hevig actie rond voert. Toen Burger King in 2009 in Singapore een advertentie publiceerde van een opblaaspop met een enorme “super seven incher” naar haar mond gericht, en daarbij de titel “It’ll blow your mind away,” haalde Burger King niet alleen in Zuidoost-Azië de woede van feministen op de hals, maar wereldwijd reageerden vrouwenbewegingen – al dan niet van een feministisch-activistische strekking – met verontwaardiging op de niet zo diplomatieke advertentie. Tot op de dag van vandaag is het trouwens nog steeds niet duidelijk hoe in het strenge en puriteinse Singapore deze advertentie überhaupt kon verschijnen.

Terecht merkt Bindel op dat waar de homoseksuele gemeenschap vroeger heel wat politieke banden (nodig) had om gelijke rechten te bekomen, bedrijven die rol nu willen overnemen en daar veel geld voor over hebben. Dit alles onder het mom van “gelijkheid voor iedereen.” Ze laakt de commercialisering van het draagmoederschap, huwelijken, ivf-behandelingen, hotelketens en reisagentschappen die dure, exotische bestemmingen aanbieden.

Ze vreest dat de commercialisering een hoge tol zal eisen van de emancipatie en internationale aanvaarding van de homogemeenschap. De winsten van die bedrijven zullen de gelijkheid van de homo’s en lesbiennes niet aanzwengelen, maar wel in de zakken van de aandeelhouders terecht komen. Ze steekt niet onder stoelen of banken dat de homoseksuele gemeenschap graag flirt met het bedrijfsleven, om sponsorgeld voor acties en prides te krijgen. Maar de universele aanvaarding van homoseksuelen zal er niet komen omdat bijvoorbeeld een internationale hotelketen, die enkel in het Westen actief is, maar al te graag huwelijksfeesten voor gays organiseert. De homoseksuele gemeenschap in Afrika, het Midden-Oosten en in grote delen van Azië “profiteert” hier helemaal niet van. Met het gekende resultaat.

Bindel roept op om opnieuw de politieke banden aan te halen. Ze weigert te geloven dat de verschuiving van de politiek naar het bedrijfsleven niet teruggedraaid kan worden. Meer zelfs, voor haar kan de universele “bevrijding” van de homoseksuele gemeenschap er enkel komen via internationale politieke druk. Hoe nobel de intenties van de bedrijven ook zijn, hun einddoelen staan haaks op wat homo’s en lesbiennes echt nodig hebben, de universele aanvaarding van hun voorkeur. Iets wat ondergetekende al meermaals onderschreven heeft in deze rubriek.

Los van haar pleidooi en pertinente standpunten over de commercialisering van de homogemeenschap, heeft Julie Bindel ook zelf enkele “zwarte” kantjes, haar dark side. In haar vele boeken en opiniestukken blijft ze keer op keer haar bi- en transfobie breed uitsmeren. Biseksuelen zijn voor haar “mislukkelingen” die niet uit de kast durven komen en het feit dat Iran al decennialang de meeste transseksuele operaties uitvoert is voor haar het bewijs dat genderdisforie een kunstmatige “ziekte” is om homoseksuele mannen tot vrouwen om te bouwen en zo het probleem van de homo’s in Iran (en in de wereld) te verhelpen. Ze neemt het de geneeskunde bijzonder kwalijk dat transgenderchirurgie een zogezegde oplossing biedt aan homo’s om na een ingrijpende operatie toch nog een “normaal” leven als vrouw te leiden, om toch maar niet als homo verder door het leven te gaan.

De situatie in Iran is zoals ze is, daar kan niemand iets aan veranderen. De geneeskundige wereld is het er intussen universeel over eens dat genderdisforie wel degelijk een ziekte is en dat er niet steeds een verband is tussen genderdisforie en homoseksualiteit. Integendeel. En waar iedereen het ook over eens is, is dat Bindel haar succes – ze is al heel lang één van de meest invloedrijke homoseksuele Britten - altijd gebaseerd heeft op het uitlokken van controversiële en harde uitspraken over alles wat met homoseksualiteit te maken heeft. Sommige uitspraken of standpunten van haar waren pertinent, andere moesten haar enkel status en, ook in haar geval, vooral veel geld opbrengen. Of hoe ook zij op haar beurt heel veel financieel geprofiteerd heeft van de homoseksuele gemeenschap. Waarmee de cirkel rond is.Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Niet gelijkheid, wel geld

De Ket, in Columns & Opinie op 16 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media