Back to Top
Zondag 15 Dec
86391 users - nu online: 1560 people
86391 users - nu online: 1560 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Stonewall-veteraan Stormé DeLarverie op 93-jarige leeftijd overleden


door Redaktie in In Memoriam , 17 augustus 2014

This article is also available in English


Onlangs overleed Stormé DeLarverie, een homo-activiste die baanbrekend werk verrichtte en langdurig lid was van de vereniging van Stonewall-veteranen. DeLarverie was drieënnegentig jaar oud. Het Bronx LGBTQ Center noemde haar in een verklaring de “Rosa Parks” van de beweging voor homorechten, een verwijzing naar de zwarte vrouw die in 1955 weigerde in de bus voor een blanke medereiziger op te staan en daarmee een reeks gebeurtenissen in gang zette, die uiteindelijk leidde tot de afschaffing van de rassensegregatie in de Verenigde Staten.

DeLarverie werd op 24 december 1920 in New Orleans geboren en geniet bekendheid door de rol die ze vervulde bij de populaire travestie-theatergroep Jewel Box Revue. De groep bestond uit een dozijn drag queens en DeLarverie, als King Stormé, de enige drag king.

Hoewel de documentatie over de Stonewall-rellen in 1969 vaak als incompleet wordt beschreven, is DeLarverie ook bekend door haar betrokkenheid bij deze opstand, die oplaaide na een politie-inval bij een homokroeg in Manhattan en enkele dagen duurde. De Stonewall-rellen worden vaak gezien als een beginpunt van de moderne homobevrijdingsbeweging.

Tijdens een bijeenkomst van de Stonewall-veteranen herinnerde DeLarverie zich: “Een agent zei tegen: ‘Doorlopen flikker,’ denkend dat ik een homogozer was. Ik zei: ‘Doe ik niet! En waag het niet me aan te raken.’ Daarop gaf de agent me een duw en ik gaf hem instinctief een vuistslag in z’n gezicht. Hij bloedde! Hij viel toen op de grond - niet ik!” Twee weken na de opstand, op 11 juli 1969, was DeLarverie betrokken bij de oprichting van de Stonewall Veteran’s Association.

DeLarverie was een actief lid van deze vereniging en bekleedde uiteindelijk de functie van vice-voorzitter van de organisatie. De Imperial Kings and Queens of Greater New York, een zuster-organisatie van de Stonewall Veteran’s Association, erkennen vooral ook het werk dat DeLarverie heeft verricht binnen de vroege travestiescene.

In 2010 publiceerde The New York Times een artikel over DeLarverie, waarin uitvoerig werd ingegaan op de jaren waarin de activiste worstelde met huisuitzettingen en ziekenhuisopnamen nadat ze “gedesoriënteerd en gedehydreerd” was aangetroffen in het Chelsea Hotel in Manhattan, waar ze vele jaren had gewoond. Ondanks deze beproevingen haalde DeLarverie ook nog steeds herinneringen op aan de tijd dat ze een van de eerste voorvechters voort homorechten was.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Stonewall-veteraan Stormé DeLarverie op 93-jarige leeftijd overleden

Redaktie, in In Memoriam op 18 augustus 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media